top of page

Ügynökök, pártok és hiú politikusok | Heti Feledy

Sziasztok! A héten melegítsünk be apró hírekkel, amelyek hangulatjelzőként remekül működnek, és azt is megmutatják, hogy miről szól a sajtó a magyar nyelvi buborékon kívül.

 

Az EP-választások előtt újabb “gate” nyílt meg, ezúttal a RussiaGate. Egy lett EP-képviselőről hosszú sor bizonyíték támasztja alá, hogy közel húsz éve orosz kém. Ez minket magyarokat a KGBéla-ügy után aligha lep meg, mégis olyan alapos nyomozást végzett az Insider, hogy érdemes elolvasni az eredeti cikket: közlik a két tartótiszt nevét, fotóját, emailjét és számos szaftos részletet. A Parlament tisztviselői nekifogtak az ügy jogi kezelésének, nem lesz gyors.


Orosz kém, EP-képviselő. 

Forrás: tautsablass.lv. [ https://www.tautasbalss.lv/soctiklotaji-sasutusi-sarunu-festivala-lampa-piedalisies-ari-zdanoka/?link_id=3&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26 ]

 • Tatjana Ždanoka azon tucatnyi képviselő közé tartozott, akik nem szavazták meg 2022 februárjában az orosz agressziót elítélő EP-nyilatkozatot, korábban részt vett a krími “népszavazás”-jellegű akcióban mint “megfigyelő”, illetve személyesen találkozott Aszad szír elnökkel, mikor már az EU-s szankciós listán volt, és Moszkva tartotta épp életben a diktátort. 

 • A balti politikában sem meglepetés a fordulat, csak végre megvannak a bizonyítékok. De miért nem lépett soha senki Rigában vagy Brüsszelben? Miért történhet meg, hogy éveken-évtizedeken keresztül harmadik országok titokban vásárolhatják be magukat az EP-be teljesen büntetlenül? 

 • Ezzel szemben példa a transzparenciára, hogy a lett liberális párt egy ukrán jelöltet tett az EP-listája élére, Ivana Volocsijt. A gyakorlat tehát átlátható formában létezik és támogatható, hiszen ekkor az európai polgárok szavazatukkal dönthetnek, például a magyar Fidesz-listán juthattak be határon túli magyarok harmadik országokból. 

 • Ha pedig már transzparencia. A Follow The Money nevű civil szervezet az elmúlt öt év sajtójelentéseiből rakta össze, hogy összesen hány kisebb-nagyobb korrupciós botrányba keverdtek az EP-képviselők. Tipp? Bizony minden négyből egy MEP megbotlott valahogy. A KatarGate óta zajlik némi langyos öntisztulás. 

⌨️ Kibertér. Hogy mennyire fokozódik a hangulat az EP személyzeti oldalán is a választások miatt, az abból látszik, hogy most sikerült leváltani az EP kiberbiztonsági vezetőjét, Pascal Paridans-t. Az ipari pletykák régóta arról szóltak, hogy nem sikerült neki a 21. századba átvezetni az EP kibervédelmét. Ideje lesz felcsavarni a tűzfalakat, mert a nyomás folyamatosan nő. 

 • Ennél mélységében messze aggasztóbb volt az FBI vezetőjének múlt heti üzenete. Christopher Wray ezúttal nem kerülgette a forró kását. A kongresszusi meghallgatásán bemutatta, hogy kínai hackerek a legkisebb vidéki víztározóktól az elektromos hálózat lokális állomásain át hogyan próbálnak kiber támadóeszközöket előre telepíteni. 

 • Ennek célja, hogy egy amerikai–kínai konfliktus esetén olyan káoszt tudjanak kelteni az USA hátországában, hazai terepen, amely leköti majd az erőforrásokat, és a népességet is el tudja bizonytalanítani a helyzet súlyosságában.

🩺 Törökök a spájzban. Ha egy kontinens immunrendszere legyengül, mint ahogy Európa önvédelmi reflexei sajnos sokszor kihagytak, ekkor a harmadik országok kegyetlenül kihasználják a lehetőséget. Törökországban úgy látszik, megelégelték, hogy nem léphetnek be az EU-ba: inkább létrehoznak Németországban egy pro-Erdogan török pártot, ami elindul az EP-választáson! 

 • Mivel a török hátterű lakosság aránya 1,6% körül van (1,3 millió német állampolgár), és az 5%-os küszöb az EP-választáson nincs érvényben Németországban, így jó eséllyel bejutnak majd a DAVA képviselői: Democratic Alliance for Diversity and Awakening – vagyis a Diverzitás és Ébredés Demokratikus Szövetsége. 

 • Erdogannak a belbiztonsággal is foglalkoznia kell, nem merülhet el a külpolitikai cselszövésekben. Január végén egy isztambuli katolikus templomban zajló misén követtek el merényletet, amely egy halálos áldozattal járt – mivel a támadó fegyvere szerencsére beragadt (itt látható a videón is). Az ISIS magára vállalta a támadást, és azóta 51 személyt letartóztattak a török hatóságok. Külön diplomáciai érzékenység, hogy a lengyel konzul és családja is a templomban voltak. 

🇭🇺 Török szövetséges? Orbán Viktor magyar miniszterelnök a svéd NATO-csatlakozás blokkolásával ott tart, hogy a svéd kormányfő majd csak a magyar Országgyűlés pozitív döntése után szeretne Budapestre látogatni. 

 • A múlt heti Európai Tanács hivatalos megnyitása előtt már feladta vétóját Orbán, bár egyelőre párhuzamos magyarázatok születtek, hogy mi vette rá. Volt-e fenyegetés arról, hogy uniós források elveszhetnek (év végével), vagy Meloni mosolydiplomáciája győzött, esetleg simán az egész “Orbán zsarol” narratíva csak hazai fogyasztásra szól?

 • Szabó András (Direkt36) friss anyaga arról szólt, hogy Orbán a zártkörű országgyűlési uniós témájú megbeszéléseken tavaly már egy nagyobb ívű geopolitikai meglátását vázolta, jelesül olyasmit, hogy a balti–skandináv–lengyel–ukrán–román tengely Európa keleti felén nagyon megerősödik USA-támogatással, amelynek ellensúlyozásával kilincselt Párizsban és Berlinben – sikertelenül. Fedinec Csilla írt egy hosszabb értelmezést erről (444-kör anyag), hasonló vonalon.


Orbán elhíresült reggeli tárgyalása Brüsszelben február 1-jén.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Költői kérdés. Hogy Orbán miért nem állt e blokk alakulásának az élére a V4-gyel 2022 februárjában, vagy miért gondolja még mindig reálisnak e folyamat lassítását, az egyelőre fehér folt marad. Múlt heti értelmezési kereteink közül – aki nem olvasta, nézze vissza a hírlevelet! :) – ez inkább az Unión kívüli érdekeket szolgálná, hiszen a közép-európai egységet megbontja, és EU-n belüli törésvonalat élez ki látványosan, kívülre. 

Az Európai Tanácsról múlt pénteken egy kiváló adás készült Magyari Péter (valaszonline) és Kerner Zsolt (24.hu) részvételével a Partizán esti élőjében.

💈 Trump-várás. Az amerikai közvélemény-kutatások jelenleg 4-5%-os előnyt mutatnak Trumpnak Bidennel szemben, de még nem dőlt el az előválasztás sem, úgyhogy várjuk ki a végét. Ahogy emlékezzünk arra is, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem elektorokat, ami nagyon más. 

🇺🇦 Ukrán rulett. Az Ukrajnának nyújtott támogatási csomag ugyan átment az EU-n, de még várjuk, hogy az amerikai kongresszus is meghozza döntését. A trumpista házelnök egyelőre igyekszik elodázni ezt a döntést, hogy a mexikói határzár vagy más republikánus szimbolikus győzelemmel egybeköthesse. 

 • Múlt szerdán a Pentagon ennek ellenére bejelentette, hogy egy kifejezetten az ukrán haderő számára kifejlesztett, földi indítású, rakétameghajtású bombát fognak leszállítani, amely 90-100 mérföldes hatósugárral rendelkezik, HIMARS-ról kilőhető. 

 • Az EU katonai segélynyújtási programja (EU Military Assistance Mission) eddig közel 40 ezer ukrán katonát képzett ki. Most megy a vita, hogy az 1 millió 155 mm-es lövedéket nem sikerül saját európai gyártókapacitásból időben átadni, de Prága felvetette, hogy a világpiacról bevásárolhatná az EU. 

 • A 13. szankciós csomag is készül Oroszország ellen, amit a háború kétéves kitörésének idejére terveznek elfogadni. Hogy az orosz alumínium, esetleg az orosz diplomaták schengeni belső utazásainak korlátozása is benne lesz-e, arról még bőven zajlik a vita a 27-ek közt. 

 • Múlt hétfőn előzetesen értesítették Zaluzsnij tábornokot, az ukrán erők főparancsnokát arról, hogy leváltására számíthat. Ez hivatalosan a hírlevél leadásáig nem történt meg, sőt, arról is van pletyka, hogy visszahelyezték, miközben egy friss interjúban Zelenszkij már több ember leváltását helyezte kilátásba. 

 • A tábornok mindenesetre egy új esszét közölt a CNN-en, amiben a nemzetközi támogatás csökkenését, a hazai részleges hadiipari sikereket és kudarcokat emeli ki, mint kockázat, illetve újra felhívja a figyelmet, hogy a drónokon sokkal több múlhat, mint azt a hagyományos hadvezetés gondolná.

 • Az ukrán egységet veszélyezteti mindenesetre az ilyen látványos belviszály, amit Moszkva mindig örömmel használ ki. 

🤝🏻 Titánok harca. Moszkvában gyűltek össze az immár négy további állammal bővült BRICS serpái, hogy az éves orosz elnökség megkezdhesse munkáját. Az orosz külügyminiszter-helyettes vezetésével zajlottak a tárgyalások, állítólag további 30 ország jelezte érdeklődését a blokk iránt. Kína igyekszik a platformot egy G7 / G20-szal szembeni csoportként felépíteni, ezt belső ellenzői, mint India, nehezítik majd. 

 • Az Övezet és Út (BRI) versenytársának szánt európai Global Gateway eközben befektetői gyűlést tartott, ahol 10 milliárd eurót ígértek arra, hogy támogassák a közép-ázsiai (oroszokat elkerülő) közlekedési folyosók kiépítését. Az útvonalon tavaly 65%-kal nőtt a forgalom.


Tudtad, hogy az ENSZ-nek három szervezete is Budapestről dolgozik a szélesebb régióba? 🇺🇳 A podcast következő részében az Élelmezésügyi Világszervezet (FAO) képviselőjével, Plantek Leával beszélgetünk arról, hogy Ukrajnában milyen kihívásokkal találkoznak, milyen más régiós sztorikban vannak benne és hogy miért is került a FAO irodája épp Budapestre.

🇨🇳 A pénz beszél. A befektetésekért vívott harc fokozódik, különösen, hogy Kína hosszú évtizedek után tavaly először több kiáramlást mért, mint befektetést. Nem véletlen. Most mondták ki végleg az ingatlanóriás Evergrande felszámolását, amely felveti a kérdést, hogy a nyugati hitelezők vajon hozzájutnak-e pénzükhöz (és a kommunista párt befolyása alatti kínai igazságszolgáltatás mennyire lesz irányított ebben). 

🇮🇪 Együttműködő pártok. A nemzetközi politika kedvező fordulatai közé sorolható a héten, hogy újra működni fog az észak-ír kormány, miután megegyeztek a Brexit óta sok mindenen megsértődött DUP-pal a Sinn Féin részéről. Az Egyesült Királyság részét alkotó területen most először lesz ír nemzeti (Írországgal való egyesüléspárti) miniszterelnök hatalmon.

 • 🏛️ Van máshol is meglepő egymásraborulás: az amerikai republikánusok mérsékeltebb szárnya rendszeresen együtt szavaz a demokratákkal, mert nem tudják a saját jobbszárnyukat kordában tartani. Érdekesség, hogy számos jogszabályt már demokrata többséggel fogad el az alsóház. Az utolsó republikánus többségű szavazásra több mint fél éve került sor, lényegében kettészakadt a republikánus képviselők frakciója. 

🇺🇲 Fogat fogért. Az USA külpolitikai sajtóját az elmúlt héten a jordániai bázis elleni, három amerikai áldozattal járó dróntámadásra adott válasz dominálta. A nagy dilemma az, hogy kiterjed- e a háború egy elhibázott bosszú miatt – miközben a republikánusok megtorlást kérnek számon Bidenen Iránnal szemben. Hogy mennyire nem akar senki nagyobb galibát: a támadással gyanúsítható, iráni támogatásból futó helyi milícia jelezte, hogy felhagy az amerikai célpontokkal. Bidenék is hosszan húzták a válaszcsapást, a Pentagon szerint hivatalosan időjárási okok miatt. Texasból szálltak fel végül bombázók, hogy a 85 csapást végrehajtsák, amelyek javarészt szíriai és iraki iráni milicistákat támadtak. 


Más érdekességek a hétről

 • 🇲🇨 A Magyar Hangban Lukács Csaba írta meg Hóvári János magyar diplomata rejtélyes monacói halálát, állítólag kizuhant egy 9. emeleti ablakon, további furcsaságok mellett. 

 • 🪖 Pestis, kiborg és a szuperkatonák: a RAND egy friss összefoglalója arról, hogy ember és háború között hogy alakul majd a kapcsolat. 

 • 🌫️ Gyönyörű szimuláció és forgatható földgömb arról, hogyan telik meg atmoszféránk szén-dioxiddal. 

 • 🚜 Kolozsi Ádám 444-körös anyaga az európai gazdatüntetések hátteréről: egy rossz év az aratásban, az ukrán szolidaritás következményei és az általános vidék-város ellentét hogy vezetett a mostani helyzethez. 

 • 😎 Csád és Orbán Gáspár: mit keres pontosan a miniszterelnök fia egy magyar katonai delegációban? A Partizán múlt heti Péntek Reggelének  hírlevele, podcastja és shortja is ezzel foglalkozik, illetve az eredeti anyag a Le Monde és Panyi Szabolcs közreműködésével a D36-on jelent meg.

34 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Hol van még az uborkaszezon?! | Heti Feledy

Sziasztok! 🌴 A maival együtt még három hírlevelet fogtok kapni a nyári szünet előtt. Abban egyre kevésbé hiszek, hogy nem lenne történés július második felétől a világpolitikában, ezeket azonban augu

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page