top of page

A Fidesz is hibázik, ki kéne használni

❌ A szezonnyitó Vétó adást ugyan még a pénteki fejlemények előtt vettük fel, vezérfonala a Novák Katalin körül dagadó botrány idején nem is lehetne aktuálisabb: mi kell ahhoz, hogy a politikai hibák tényleg ráégjenek arra, aki elköveti őket? Ha még nem láttad volna a műsort, itt tudod megnézni:☝️ A politikai évadra előretekintő adásunk tételmondata ez volt: a politikai hiba akkor politikai hiba, ha az ellenfél kihasználja. Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntése éppen ilyen politikai hiba: a kormány saját narratíváját, támogatóinak saját prioritásait ássa alá, nem pedig olyan ügyeket, amelyek valójában csak már jelenleg is ellenzéki szavazóknak fontosak. Ennek kapcsán érdekes lesz figyelni, hogy az ellenzék képes lesz-e a felháborodás első hulláma után is napirenden tartani a témát, Novák Katalin feltehető lemondásán túli követelésekkel előállni, önmagában az ő személye helyett Varga Judit és rajta keresztül a teljes kormány felelősségét folyamatosan felvetni. 

 

🇪🇺 Ugyanilyen ügy volt a közelmúltban Orbán kudarca az EU-csúcson: a miniszterelnök azt szavazta meg, amit végig ellenzett, ez pedig jó lehetőség lett volna arra, hogy az ellenzék egyszerre mutasson rá Orbán gyengeségeire, és artikulálja saját álláspontját Ukrajna kapcsán, illetve uniós kérdésekben – melyek ráadásul olyan kérdések, ahol az ellenzéki álláspont élvez többséget. Még látványosabb példa Orbán Putyin melletti látványos, komikus feszengése – ahogyan Ruff Bálint fogalmazott, ezt a képet bele kellett volna égetni a retinánkba, ehelyett pedig jó, ha két mém volt róla.

 

🚌 Szót ejtettünk arról is, hogy ennél akár kisebb politikai hibák is sokkal jobban “ráégnek” ellenzéki politikusokra, mert ellenfeleik kitartóan, szisztematikusan mutatják fel őket a választóknak. Ez ütött léket Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányán is, hiszen a nála kiemelt témának számító közlekedés területén kérdőjeleződött meg a kompetenciája. Ráadásul épp ezen a pályán kapott olyan kihívót Vitézy Dávid személyében, akinek hozzáértését nehezen támadhatja. Hogy hogyan ragadhatná vissza magához a kezdeményezést, erről is beszéltünk a csütörtöki adásban.


📢 A legnagyobb gátja annak, hogy az ellenzék hatékonyan tartsa napirenden a Fidesz hibáit, nem is a médiafelületek hiánya, hiszen a szavazók túlnyomó többségéhez még ma is eljutnak a független média hírei. Ennél nagyobb probléma, hogy az ellenzék kommunikációja szétaprózódik. Az érthető, hogy különböző pártok fontos témái egymással versengenek, az viszont már egyáltalán nem szolgálja az ellenzéki választók érdekét, hogy az azonos témák, a lényegileg azonos tartalmú állítások is egymással versengve, különböző formákban fogalmazódnak meg. Az egyes pártok saját szemszögéből ez érthető is – de azt érdemes rögzíteni, hogy az ellenzéki pártok érdekei mára nem azonosak az ellenzéki szavazókéval.


👂 Ha nem néznél, hanem inkább hallgatnál minket, akkor kövesd be a Vétót a kedvenc podcast platformodon!
Véleményed van a Vétó adásairól? Írj nekünk a veto@partizanmedia.hu címre.
64 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven v

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page