top of page

A fideszes kutya esete a rogáni farokkal

Nincs is talán grafikon, amelyik jobban szemléltetné a magyar közélet féloldalúságát, mint ez itt.



A G7 kiváló összegzése nyomán azt láthatjuk rajta, hogy a fideszes kommunikációs gépezet (legalább) tízszer akkora összeget költött el a 2022-es választásokat megelőző három hónapban, mint amekkorát az ellenzék. 


A Rogán Antal által koordinált kampánymasina az egyik legfontosabb tényező, amivel a Fidesz és Orbán Viktor 14 éve tartó dominanciájának újratermelését magyarázni szokás. Arról szoktunk vitázni, hogy vajon pontosan mennyit is magyaráz meg ebből a túlhatalomból – egy korábbi Vétó adásban én magam igyekeztem felhívni a figyelmet arra, hogy azért mindent nem lehet kizárólag ennek számlájára írni –, mindenesetre abban nem szokott vita lenni, hogy ez az adófizetői pénzen felhízlalt gigantikus infrastruktúra KISZOLGÁLJA a kormánypárt hatalmi érdekeit.


Varga Judit ex-férjének vasárnap esti interjúja ezt a képet is árnyalja kicsit. Ugyanis amikor azt mondjuk, a rogáni gépezet szolgálja Orbán hatalmon maradását, akkor azt feltételezzük, hogy Orbán az, aki diktál, alakít, a gépezet pedig követi: a kutya az, aki csóválja a farkát. Magyar Péter elbeszéléséből viszont arra következtethetünk, hogy ez a farok sokkal önjáróbb, rendelkezik valamelyes autonómiával, és nem csupán a Nagykutyát szolgálja, de a Fideszen belüli kavarásban egy specifikus érdekcsoportét, a Rogán Antal körüli táborét is. Nem úgy, hogy ártson a Nagykutyának, de a kisebb kutyák azért áldozatul eshetnek: Magyar szerint a Varga Judit körüli múltbeli botrányok generálásából, például, kivette a részét a „farok” is.


Na most, minden okunk megvan, hogy minimum fenntartásokkal kezeljük Magyar elbeszélését is, de minden, amit szervezetszociológiáról, a bürokráciák működéséről tudunk úgy általában, az szintén alátámasztja mondandójának ezt a részét. Vagyis azt az állítást, hogy a kommunikációs gépezet nagyobb autonómiával rendelkezik, mint azt egy puszta eszközről amúgy feltételeznénk.


És ha ez így van, akkor még fontosabb megértenünk, hogyan is működik ez a magyar demokráciát szétrohasztó, a közjót magánérdekkel helyettesítő leviatán. A legfrissebb Vétóban Ruff Bálint egy olyan újságírót, Rényi Pál Dánielt látja vendégül, aki az országban talán legalaposabban ismeri mind a fideszes kommunikációs gép mindennapi működését, mind pedig Rogán Antal politikai munkásságát.




Van két szempont, amit szerintem külön érdemes még kiemelni!


Egyrészt, amikor teljesen megalapozottan elítéljük a magyar társadalmat pártérdekből polarizáló, a legalapvetőbb igazságot és méltányosságot sárba tipró propagandagépezetet, akkor könnyű átesni a ló túloldalára, és élből kizárni azoknak a technikai kampányeszközöknek a használatát, amelyeket amúgy Rogánék is használnak (pl. közösségi média, narratívaadás, folyamatos kapcsolattartás a szavazóbázissal). Ezzel csak annyi a baj, hogy a modern tömegpolitika korában ennek az eszköztárnak a nagy része megkerülhetetlen, ha élő kapcsolatot, képviseleti csatornákat akarunk fenntartani vezetők és állampolgárok között. És ezeket az eszközöket lehet nem csupán manipulációra használni, hanem a közjó szolgálatába is állítani. A mostani adásban erre vonatkozóan is érdekeseket mond Bálint és Dani.


Másrészt pedig, a Magyar Péter-i narratíva a farok részleges autonómiájáról azt sugallhatja, hogy a jó cáratyuska amúgy nem tudja, mit is tesznek ezek a szörnyű beosztottjai, hogyan állítják feje tetejére a közjót. Bezzeg, ha tudná… Ez a kép hamis, ugyanis a két dimenzió nem szétválasztható: minden, ami esetleg jó intézkedés a Kétharmadországban, az csak azért jöhet létre, mert a rogáni leviatán legyártja hozzá a kétharmadot. Tehát egy esetleg jónak tekinthető szakpolitika ebben a rendszerben a társadalom megosztása, illetve a magyar nép önrendelkezésének korlátozása árán jöhet létre. 


Az előttünk álló kihívás az, hogy olyan rendszert építsünk, ahol a társadalom számára hasznos dolgok építésének nem kell együtt járnia a társadalom szövetének teljes szétfoszlatásával.


👂 Ha nem néznél, hanem inkább hallgatnál minket, akkor kövesd be a Vétót a kedvenc podcast platformodon!




Véleményed van a Vétó adásairól? Írj nekünk a veto@partizanmedia.hu címre!




512 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven v

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page