top of page

A valóság szele a Kártyavárban | Heti Feledy

Sziasztok!  

Akik követték a hírlevelet, azok kevésbé lepődtek meg azon, hogy végül az amerikai kongresszus, miután kiköpni nem tudta, lenyelte a nagy háborús támogatási csomagot. Mike Johnson, a Trump mellényzsebéből előhúzott házelnök egy kafkai transzformáción ment át, hogy ezt a mutatványt be tudja mutatni. Ezt azért érdemes közelebbről megnézni, mert a ritkuló példák közé tartozik, amikor egy intézmény a vezetőjét képes alakítani, és nem (csak) fordítva, amit egyre többször látunk, hogy a vezetők mintázzák saját képükre az intézményeket.

 

“A történelem a tetteink alapján ítél meg minket. (...) Ez most egy kritikus időszak. Akár önző döntést is hozhatnék, és tehetnék valami mást. De azt teszem, amit helyesnek tartok. Úgy gondolom, hogy most különösen fontos, hogy háborús segítséget nyújtsunk Ukrajnának." (Mike Johnson, az amerikai Képviselőház elnöke az ukrán támogatás kapcsán)

 

🔢 A számok makacs dolgok. Meg a tények is. Az amerikai külpolitikai érdek egy meglepően széles kétpárti konszenzusban utazik a napi működés szintjén. Nem az a kérdés, hogy Kína-e a fő kihívó, hanem hogy hogyan kezeljék. Nem az a kérdés, hogy az oroszokat stratégiailag gyengíteni kell-e, hanem hogy ez milyen módszerekkel éri meg igazán. Sőt, még az se nagyon kérdés, hogy ha kell, az EU-val szemben is hajlandók megvédeni az amerikai gazdasági érdeket, bár nyilván ezt Trump és Biden más csomagolásban teszi. A Johnson-fordulat (a pálfordulás friss, 21. századi új verziója:) ) bővelkedik a valósággal való találkozásban.

 • Februárban az Ovális Irodában szembesítették masszív mennyiségű hírszerzési anyaggal, amelyekben alighanem fekete-fehéren látható volt, hogy miért fontos az USA-nak az ukrán fronton feltartani az oroszokat, és hogy ennek az elmaradása később mennyivel többe kerülhet. (Ez a NATO-érdek is, így a magyar érdek lenne.) 

 • Erről később úgy fogalmazott, “(...) hogy Vlagyimir Putyin tovább menetelne Európában, ha engedünk neki. Szerintem legközelebb talán a Baltikumba megy. Lehet, hogy leszámol Lengyelországgal vagy valamelyik NATO-szövetségesünkkel." Ez elég egyértelmű beszéd, mondhatni, a régi mccain-i republikánus vonalra emlékeztető felfogás. Ezt persze nem Trump mellett mondta Mar-a-lagóban, de megjárta a főnököt is április 12-én. Eddig egyébként nem volt bevett, hogy az elnökjelölt már ekkora befolyással rendelkezzen a törvényhozásra. 

 • Magyar szempontból – ahol a konzervatív kormány igyekszik magát a legkeresztényebbnek is feltüntetni – különösen érdekes, hogy több helyen kiemelték, Johnson tényleg vallásos (akárhogy is értsük), és emiatt megérintette, amikor Zelenszkij személyesen részletezte az orosz kegyetlenkedéseket. Sőt, még imádkozott is a helyes döntésért. 

 • Ráadásul a fia ősszel kezd a Tengerészeti Akadémián, így ha őszintén a szívére teszi a kezét, egy biztonságosabb világot akar neki, hogy kisebb eséllyel kerüljön globális konfliktusba. (Ezzel szemben úgy tűnik, Orbán Gáspár a csádi missziót és egy nemzetbiztonsági tanácsot építget apja jóváhagyásával, titokban, és hivatali megbízás nélkül a VSquare szerint.)

 • Több lap is hivatkozott arra, hogy a kételkedő republikánus képviselőket elküldte a kongresszusi sötét szobába, vagyis abba az irodába, ahol a nemzetbiztonsági anyagokba betekinthetnek a képviselők, hogy ott tájékozódjanak az ukrán helyzetről. 

 • A holdról is látható módon kikerekedik, hogy a trumpi rövid távú választási érdek (ukránellenességet építeni és azt meglovagolni) ütközik a hosszú távú nemzetbiztonsági érdekkel (Oroszország fenyegetést jelent, amelyet nem lehet kezeletlenül hagyni), másrészt kivételes az, hogy ezt egy házelnöki poszton valaki felismeri és megfelelően lép. (Igen, itt irigykedjünk egy sort, aztán haladjunk tovább.)


A legtrumpistább képviselő, M. T. Greene került a New York Post címlapjára, még Trump is megértésre intette Johnsonnal közös sajtótájékoztatóján.

💲 94 milliárd dollár. A Szenátus jóváhagyásával Biden asztalára kerülhet a fenti törvénycsomag, amelynek már a neve is beszédes: 21st Century Peace through Strength Act. A négy nagy kifizetés az ukrán támogatás (60 mrd dollár), a tajvani és kelet-ázsiai csomag (8,1 mrd), az izraeli támogatás (26 mrd) és a TikTok eladását kikényszerítő jogszabály (ez volt a cukorka néhány republikánus felé). A kontextus kedvéért: ez a csomag arra jó, hogy visszalépjünk a negatívból a nullás mezőre, nem pedig óriási előrelépés: a szintentartásra lesz alkalmas az ukrán fronton. 

 • Az ukrán pakk nagy része katonai támogatás, tehát lényegében az USA fegyveriparába megy a pénz, az eszközök pedig Kijevnek. Ugyanakkor szerepel benne egy 9 milliárdos rész, amely – Trump követelésének megfelelően – hitel, és nem ajándék. Igaz, elengedhető az elnök által a későbbiekben. 

 • A Demokraták arra is ügyeltek, hogy az izraeli csomag (carrot/mézesmadzag) mellett meglegyen a balosabb szavazók számára is a politikai üzenet (stick/furkósbot): így az USA egy ortodox zsidókból álló speciális katonai alakulatot szankció alá vonhat emberjogi jogsértések miatt, részben egy palesztin–amerikai kettős állampolgár haláláért, illetve Ciszjordániában elkövetett további atrocitásokért. Az EU is hasonlóan jár el.

 • Ne felejtsük el, az uniós kifizetések egy jelentős része is papíron hitel, tehát amikor a magyar miniszterelnök azt említi, hogy Ukrajnában landolnak a Magyarországnak szánt pénzek, az hamis állítás: a nagyobb gond, hogy valójában Magyarországon a jogállamisági eljárás miatt nem tudnak landolni. 

 • Az amerikai támogatás 1-2 héten belül érezhető lesz a frontvonalon is, az oroszok tavaszi cselekvési ablaka bezárulhat ezzel, és újra beállhat a front. A csehek által kezdeményezett uniós lőszerbeszerzés első szállítmánya is hamarosan beesik. Az sem véletlen, hogy épp most buktattak le a németek két orosz kémet, akik a német védelmi ipari létesítmények ellen készültek merényletre. Annyi biztos, hogy az oroszoknak az az ukrán töltény a legjobb, ami el sem készül.

Elkészült a Feledy Podcast következő száma, amelyben a legrégebbi nemzetközi szervezet, a Vöröskereszt főigazgató-helyettesével, Horváth Péter Zsolttal beszélgettünk: Wuhan és a covid, ukrajnai aktivitás, NDK-menekültek és sok csemege került elő! Hallgassátok a Spotify-on, Apple Podcast-en vagy épp Youtube-on


🏭 Tit-for-tat. Ahogy az ukránok egy bő hónapja elkezdték szétkapni precíziós eszközökkel az orosz olajfinomító infrastruktúrát, úgy az oroszok is nekiestek az ukrán energiatermelésnek. Ez kivédhető lesz újra, amikor kellő légvédelmi eszköz áll majd rendelkezésre, most viszont néhány hét alatt nagyon komoly károk keletkeztek. 

 • A kijevi ellátás egyik pillérét, a Trijpilszka Hőerőművet szétbombázták az oroszok. „Tizenegy rakéta érkezett. Lelőttük az első hetet, a maradék négy viszont lerombolta a Tripilliját. Miért? Mert nem maradt egyetlen lövedékünk sem. Kifogytunk a rakétából ahhoz, hogy megóvjuk a Trijpilszkát” – mondta Zelenszkij PBS-nek adott interjújában.

 • A földalatti gáztárolókat is célba vette Moszkva, ami már közvetlenül húsbavágó kérdés Európában is. Az ukránok kb.10 milliárd m3 gázt tudnak tárolni (háború nélkül sokkal többet is), amely kapacitás egy része az elmúlt két télen szükséges volt Európa ellátásbiztonságához, és később pedig arra kell majd, hogy a lekötött hosszú távú beérkező LNG-t legyen hova tenni, ha a világpiaci helyzet úgy kívánja. 

 • Míg korábban Ukrajna akár napi 1 millió euró értékű áramot tudott exportálni Európa felé (!), most már importra fog szorulni, hogy a hadiiparát és a lakosságot el tudja látni. Ehhez adjuk hozzá, hogy ha sem tárolói kapacitás, sem vezetékek nem lesznek a télre, az bizony horror-szcenárió lenne. Ezt hivatott megelőzni a légvédelem felturbózása. A hétvégén Kijev mégis visszacsapott Belgorod körül.


Ukrán gáztározó-kapacitások

Forrás: Bruegel / Institute for the Study of War és Iwaszczuk et al (2022). (20/07/2023) [ https://storymaps.arcgis.com/stories/36a7f6a6f5a9448496de641cf64bd375?link_id=23&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26 ]

🚿 A víz az úr. Az energetika terén egy aggasztó új epizód kapott pillanatnyi láthatóságot. Ez alatt azt értem, hogy egy évtizede biztosan tudjuk, hogy a nagyhatalmak egymás energetikai infrastruktúráját prémium célpontnak tekintik a kiberháborúban. Most Texasból érkezett a figyelmeztetés. 


🇮🇷 Az izraeli viszontválasz az iráni légitámadásra direkt nem lett látványos, de azért tesztelték vele, hogy egy iráni légvédelmi radart ki tud-e gond nélkül szedni az izraeii eszköz: úgy tűnik, az orosz gyártmányú S300 egyik központi radarja szó nélkül elesett a nyugati eszköz előtt. 

 

🇩🇪 Egy kínai kémet fogtak, nem is akárhol: az AfD EP-listáját vezető Maximilian Krah EP-s asszistensét vitte el a német rendőrség, mint a kínai titkosszolgálat alkalmazottját. Hétfőn három kínai ipari kémet kaptak el a németek. Korábban az AfD-t az orosz szálon is elővették sikerrel. 

 

🇦🇪 Az Emirátusok korábban Kínával sokat dolgozó, a világ élvonalába tartozó MI-cégébe, a G42-be 1,5 milliárd dollárt fektet be a Microsoft. Az alapító, Peng Hsziao kínai születésű, amerikai egyetemeket megjárt, EAE-befektetővel dolgozó corporate guru. Januárban viszont egy kongresszusi bizottság nagyon a körmére nézett a G42-nek, a kínai katonai megrendeléseinek és hasonló kapcsolatainak, aminek a leépítéséről kezdett el beszélni Peng. Hogy ez az AI-versenyben egy amerikai skalp, vagy kínai penetráció, azt nemsokára meglátjuk. 

 

🇸🇰 A szlovákok nekifogtak közösségileg adományt gyűjteni az ukránoknak, ha már a Fico egy NATO-vezetővel való találkozó után is elismételte, hogy nem ad fegyvert Kijevnek. Ritka interjú készült eközben az egyik nagy magyar adománygyűjtő platformot, a Sárkányellátót működtető Trautmann Balázzsal, ajánlom! 

 

🇭🇷 Nézd meg a Partizán múlt heti adását a horvát előrehozott választásról, ahol senkinek sem sikerült többséget szereznie, így jöhet egy koalíció összebarkácsolása!

🇭🇺 Kacskaringós diplomácia. Miközben Hszi kínai elnök látogatása május 8-10 között várható Budapesten – azzal együtt, hogy 9-én alig lesz valami járható, – a magyar külpolitika láthatólag visszavonulót fújt a lengyelek újramelegített kedvenc regionális platformon, a Három Tenger Kezdeményezésben (3SI). Ez a 13 országot összefogó informális kör az USA figyelmére is számot tart, legutóbb Varsó Japánt vonta be sikerrel. Míg egy korábbi találkozón úgy tűnt, hogy Budapest lehet a 2025-ös Business Summit otthona, ez az áprilisi fordulóban már Budapest visszalépésével Varsóhoz került, és nem látni hazai szerepet. 

🐜 A valódi háromtest probléma! Ha kíváncsi vagy rá, hogy kik foglalták el Dél-Európa 6000 km-es partszakaszát, és építenek szuperkolóniát minden kontinensen: itt az unikoloniális hangya-geopolitika!

138 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az időzítés mestere: Hszi | Heti Feledy

Sziasztok! Nem is tudna jobbkor kimenni ez a hírlevél: Hszi Csin-ping kínai elnök épp Budapestre érkezik Belgrádból, hogy majd május 9-én a magyar miniszterelnökkel töltse az Európa-napot. Ezt szigorú

Kereplő kémfészkek | Heti Feledy

Sziasztok! Ha már május elsejére esik a szerda reggel, akkor remélem, sok időtök lesz az olvasgatásra! :) Finom gyűjtéssel készültem, tanulságos, ahogy a magukat szuverenistának tekintő európai szélső

Rettenet és elrettentés | Heti Feledy

Sziasztok! A meg-nem-hozott döntések néha ugyanolyan fontosak, mint a meghozottak, csak nehezebb megzenésíteni őket a sajtóban. A nemzetközi kapcsolatok nagy és izgalmas területe, hogy hogyan veszünk

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page