top of page

A világpolitika forró nyara I. rész | Heti Feledy

A #HetiFeledy hírlevél első példányát olvasod. Mostantól minden szerdán jelentkezünk, hogy az előző hét legfontosabb világpolitikai eseményeit felfűzzük a geopolitikai trendekre, és együtt kövessük, hogy hogyan alakul ebben Európa és Magyarország helyzete. Az első levél annyiban kivételes, hogy az elmúlt nyári heteket egyben foglalja Neked össze, ezért egy árnyalattal hosszabb, mint a következőek lesznek. A hírlevél felosztása a három geopolitikai blokk mentén az Európa-Amerika-Ázsia keretet követi. A nyári áttekintésben a fel-feltámadó európai immunrendszerről, Trump és a demokraták őszi választási esélyeinek alakulásáról illetve a kínaiak szaporodó kihívásairól olvashatsz. A terjedelem miatt a leveleket három részletben kapod meg a héten!

Európa nyara

Az ördögi kör beindult. Lassan a bolygó legtöbb országa szembenéz vagy az inflációs nyomással, vagy az energiakrízissel, de legalább a klímaváltozás hétköznapi következményeivel és az élelmiszerellátási kihívásokkal. A geopolitikai feszültségek nehezítik, hogy ezekre közös választ adjanak. A kooperáció hiányában pedig csak nőnek az országokon belüli feszültségek, amelyek méginkább fokozzák a geopolitikai szembenállást. Így zárul be a kör.

Az együttműködés megteremtésében az Európai Unió és a NATO a globális riválisokhoz képest a nyáron relatív jól teljesített több területen, ugyanakkor látványos volt ennek hiánya az európai gázbeszerzésekben, ahol mindenki a maga szakállára alkudozott, így még magasabbra tornászva az amúgy is megszaladt árakat.

Az európai védekezési reflex. Az Unió tagállamainak számos közös döntésén látni, hogy igyekszik az európai immunrendszert visszaépíteni. Ezek közül azokat szemezgettük ki, amelyek egyébként a brüsszeli beszélgetéseket is dominálják:

  • Az európai chip-gyártás folytatódó támogatása, ezzel az ázsiai ellátási láncoktól való függetlenedés megteremtése; a kritikus nyersanyagok termelő országaiba való befektetés növelése illetve a feldolgozási lánc átalakítása; (például a lítium 90 százalékát kínai tulajdonú üzemekben dolgozzák fel, és akkor még nem is beszéltünk a bányákról)

  • Az egységes piac szükséghelyzetekben való működésének biztosításáról nagy vita zajlik, ez intézményesítene megoldásokat az elkövetkező krízisekre, mint például egyes nemzeti készletek lejelentése, ellátási források ellenőrzése vagy az eddig a vakcináknál kipróbált közös uniós beszerzési eljárás állandósítása;

  • A digitális piacon zajlik a csata továbbra is az amerikai Big Tech cégekkel, fut a Data Act és az AI Act előkészítése, a kiber reziliencia területén az egész informatikai szektort hosszútávon átrendező szándék látszik, mivel a szoftvertől a hardverig lényegében uniós szinten ellenőrizhetnék az eszközök, programok biztonságát a piaci bevezetés előtt (Cyber Resilience Act).

  • A demokrácia védelmére nincs jogi felhatalmazása az Uniónak, így ha van is aktuális politikai akarat, mindig belső piaci logikából kell levezetni a jogszabályt. Ez történt a Media Freedom Actnál is, amelyben a médiapiaci finanszírozás transzparenciáján keresztül szorítanák lejjebb a politikai befolyást.

  • Ursula von der Leyen az évértékelő beszédében pedig csatát hirdetett a korrupció ellen, amely nemcsak a belső hatékonyságot ássa alá, hanem harmadik országoknak a befolyásolási eszközévé vált, ezzel is gyengítve az Unió egységét.

Brüsszel vs Budapest: nincs megállás. Magyarország az egyetlen tagállam, amellyel szemben a költségvetési feltételességi eljárás megindult. Mind a rendes uniós költségvetési kifizetések, mind a rendkívüli újjáépítési pénzek (RRF) kifizetése csúszásban van. Először a feltételességi folyamatban megfogalmazott területeken kell – november 19-ig – teljesíteni, és abban a reményben bízva, hogy ez sikeres lehet, a magyar kormányzatnak már ezzel párhuzamosan elő kell készíteni az újjáépítési kifizetésekről szóló szerződést a maga potenciálisan több száz ún. mérföldkövével. Harmadrészt, a hitel felvételéről is dönteni kell, az se pacsira jár, hanem indokolva a többlet finanszírozási igényt és elfogadtatva a költéseket. Ez óriási munka bármely közigazgatásnak még kedvező körülmények közt is, nemhogy egy több mint hétmilliárd eurós költségvetési elvonás és az RRF területén fenyegető év végi forrásvesztés mellett (ez tehát két külön boríték)!

Európa az orosz fronton. Az ukránoknak nyújtott támogatás listáját messze az USA vezeti közel 45 milliárd dollárral a Kiel Intézet adatai szerint, ezután kullog az EU a maga 12 milliárdjával, és a tagállamok külön még azért tesznek mellé. Mindez remekül demonstrálja, hogy ha az európaiak jobban befolyásolni akarnák a saját küszöbü(n)k előtt zajló háborút, akkor még többet kell befektetni. A szankciók középtávon fejtik ki hatásukat, addig a fegyverszállítmányok számítanak, illetve a humanitárius erőfeszítések. Az exporttilalmakat se könnyű betartatni: a Reuters nyomozása szerint több mint 15.000 (!) chip-szállítmány ért Oroszországba nyugati gyártók termékeivel február óta.

Pörögnek a szolgálatok. Négyszáznál biztosan több, kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát utasítottak ki az európai országok az elmúlt hónapokban. Így is maradt még munka az orosz befolyás csökkentése terén. Az Egyesült Államok számos országnak adott információt arról, hogy mely pártok részesülhettek a legalább 300 millió dollárosra becsült illegális orosz “adományokból”.

Berlin felett az ég. Még az eddig nagyon lankadtnak tűnő német elhárítás is lassan kezd feltámadni. A német gazdasági minisztériumból a Die Zeit tudósítása szerint két személyt távolítottak el, akiket orosz érdekkörökben azonosítottak, jelesül a német-orosz energiakereskedésben lehetett döntő szavuk. Azért a 2001-ben még a Bundestagban álló ovációval fogadott Putyin medveöleléséből nem olyan egyszerű Berlinnek kiszabadulni. Az amerikai értesítés után közel két esztendőbe telt, hogy a Riol Chemie vegyipari cégnél házkutatást tartsanak, amelyet azzal vádolnak, hogy tiltott vegyipari alapanyagokkal kereskedett Oroszországban, és ezek közül lehetett olyan, amely akár a novicsok nevű katonai felhasználású idegméreg előállításában is szerepet játszik. Hiába jött erről jelzés a Navalnij-ügy után Washingtonból.

Tanulságok Kínára nézve. Jelzésértékű, hogy Olaf Scholz első ázsiai útja, szemben Angela Merkel pekingi látogatásával, immár Tokióba vezetett. A zöldek vezette német gazdasági minisztérium a kínai-német gazdasági kapcsolatok lehűtésére alkalmas új szabályokon dolgozik, mint az exporthitelezés csökkentése vagy kivezetése, illetve nemcsak a Németországba irányuló kínai befektetések nemzetbiztonsági átvilágítása, hanem a kimenő német tőke ellenőrzése, amennyiben Kína a célpont.

Peking se pihen. A Financial Times által összeállított számsor szerint az Európai Unióban 671 000 munkahely szűnhetett meg a kínaiak által elkövetett szellemi tulajdonjog-sérelem (máshogy fogalmazva: technikai know-how lopás) miatt, míg az USA-ban ez a veszteség évente 600 milliárd dollárra rúghat. A brit elhárításért felelős MI5 a saját bevallása szerint 2018 óta meghétszereződött a kínai kémkedési ügyek száma az országban.

Katarzis, tűfok, teve. A nyomás tehát növekszik, amely ez alkalommal jó ösztönző lehet Európának, hogy a sokáig csak szólamokban emlegetett stratégiai autonómiájából legyen is valami.

 

Az atlétikaedzéseken értettem meg, hogy a futás technikája egyáltalán nem egyszerű. Ugyanígy kellett megtanulnom, hogy csendben szemlélni, értelmezni és elemezni más országok népeit és döntéseit milyen kemény feladat, ami rengeteget követel.

Német, francia és magyar egyetemek, kiváló ösztöndíjlehetőségek után fogtam bele ebbe a szakmába. Ez nem pusztán elemzés: lehetőség a különböző felfogások közti párbeszédre. Ez utóbbi pedig már nem szakma, hanem misszió.

Feledy Botond

Fotó: Pazsitka Ákos | Partizán

58 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Spájz: hol is vannak az oroszok? | Heti Feledy

Sziasztok! Ma áttekintjük, hogy milyen kisebb-nagyobb fondorlatok merülnek fel a bevett hadszíntereken és környékbeli országokban. Így a múlt heti hírhátterezés után most a sűrű verzió következik, hog

A háború rég zajlik a fejünk körül | Heti Feledy

Sziasztok! 2024 első negyedévének – és a hosszú húsvéti hétvégének – a zárásaként tegyünk egy lépést hátra, és szemléljük egy pillanatra madártávlatból, hogy milyen információs turmixban keringünk fél

Virtuális szövetségek, valódi károk | Heti Feledy

Sziasztok! A spindoktorok – vagyis a politikai kommunikátorok, akik minden eseményhez megtalálják a kedvező szöget – elmúlt hete nem volt egyszerű, nézzük, hogy a valóság hogyan zavarja meg néha a szé

bottom of page