top of page

Balogh Zsófi egy kamugyanús genderkonferencia nyomában | Partizán hírlevél

Sziasztok!

A karácsonyi szünet alatt szereztem tudomást egy 2023. június 12-13-án Budapesten megrendezendő Gender and Sexuality Studies nevű konferenciáról. Ha ismeritek a témával kapcsolatos munkásságomat, talán nem meglepő, hogy azonnal felkeltette az érdeklődésemet ez a rendezvény. De arra nem számítottam, hogy ennyire kitekert utakra visz majd a kanapé-oknyomozás, és hogy végül a genderkérdés lesz a legkevésbé érdekes része.

A konferencia, legalábbis a jelen állás szerint, hibrid eseményként van meghirdetve, megvalósítója egy Sciinov Group nevű szervezet, amely tudományos rendezvények “vezető, globális” szervezőjeként határozza meg magát. A tavaly szintén Gender Studies témában szervezett konferenciájukon olyan előadások szerepeltek, mint Indigenous Erotics: The Pursuit of Reimagining Indigenous Bodies, Sexuality & Gender (Őslakosok erotikája: Az őslakos test, szexualitás és gender újragondolásának nyomában), vagy The Queer Soul of Mary Shelley's 'Frankenstein' (Mary Shelley Frankensteinjének queer szelleme). Az angolszász világ akadémiai köreiben jelenleg divatos és niche témák előtérbe helyezése vonzó lehet egy olyan konferenciaszervező számára, amely gyorsan szeretne jelentkezőket, előadókat bevonzani.

Az első érdekes csavar a sztoriban, hogy ugyanez (?) a konferencia egészen december elejéig még Idősödés és Gerontológia konferenciaként volt meghirdetve, ugyanúgy idén június 12-13-ra, és ugyanabba a budapesti hotelbe. Erről random Twitter posztokat találtam csak, a konferencia honlapja halott volt már. Legalábbis akkor karácsonykor, most furcsa módon újra elérhető, és állítólag továbbra is ugyanabban a hotelben lesz.

Az Idősödés konferenciát az előző, ugyanilyen tematikájú, október végén Dubajban megrendezett esemény sikerére hivatkozva promózzák. Fun fact, hogy azt a dubaji idősödés konfot eredetileg genderes konferenciának hirdették, aztán átnevezték, azonban a jelenleg aktuális honlap szerint mégis genderes konfként volt megtartva. Nehéz követni? És még sehol sem tartunk ebben az agyfacsaró történetben!

Már rég bullshit-szaga volt ennek az egésznek, de több információra volt szükségem, ezért utánamentem kicsit a szervező Sciinov Groupnak. Már a honlapjukra ránézve villogni kezdett a hatalmas FAKE felirat a fejemben, csakúgy, mint a LinkedIn profiljukat látva. Sciinov Healthcare Private Limited a bejegyzett cég neve, három alapítóval Haidarábád városából, és van még néhány munkatársuk. Van egy amerikai címük is, amelyre a Google Térkép feldobott egy egycsillagos értékelést egy pakisztáni kutató nőtől, akinek a jelek szerint 2020-ban lenyúlták a pénzét egy ilyen rendezvény alkalmával – illetve alkalma nélkül, merthogy a részvételi díjat befizette, de a konferenciát végül elhalasztották a COVID miatt, de azóta sem kapott hírt új dátumról, és a pénzét sem utalták vissza.

A Sciinov Group Facebook oldalán 2021 márciusa óta nem jelent meg poszt, az Instagramon is csak két hashtag tesz említést róluk, az egyiken egy oklevél Dr. Susan Albert aláírásával a Sciinov Tudományos Bizottságtól (ő az egyik munkatárs a LinkedInről), ám az aláírás mintha nem az ő neve lenne.


A Sciinov Group Youtube csatornája maradt még, amin váratlan módon rengeteg tartalom található, 2019 decembere óta posztolnak videókat. Jobban megvizsgálva azonban a videók többsége online prezentáció kutatóktól, akadémikusoktól a világ minden tájáról. Köztük néhány Zoom-felvétel, amelyeken a Sciinov is ott van, mint host. Kommentek szinte sehol, az átlag nézettség 20-30 körül mozog. Olyan előadásokat, amelyek személyesen lettek volna megtartva egy teremben, nézők előtt, színpaddal meg kivetített PPT-kkel, nem látni.

És hogy mennyibe fáj egy ilyen, ha valaki előadóként vagy hallgatóságként szeretne regisztrálni? A budapesti konferencia ártáblája szerint az early bird jegyek 150 és 500 dollár között mozognak, ez nagyjából 55-180 ezer Ft. Bocs, az early bird határideje január 23. volt, azóta tehát ársávot ugrottunk, a legolcsóbb jegy 72 ezer Ft körül mozog, amiért csak belehallgathatunk a konferenciába, online.

Visszamondás esetén csak 90 nappal korábban kaphatsz vissza pénzt, de alaphangon levonnak 100 dollár admin költséget. Az ÁSZF-ük szerint a szervezők természetesen fenntartják a jogot bármilyen változtatásra, törlésre, módosításra, és semmilyen felelősséget nem vállalnak érte. Jól hangzik.

Mint megtudtam, ez a része a dolognak bár szomorú, de teljesen normális. Mármint az, hogy ennyibe kerül egy konferencián való részvétel, és hogy semmit nem várhatsz cserébe azon kívül, hogy elmondhatod, hogy előadtál és a nemzetközi tudományos network “része lehetsz”. Az viszont kiderül, hogy a hülyének is megéri konferenciát szervezni, gyakorlatilag bármilyen alacsony minőségben, bármennyi pénzért, remek táptalaja ez a kizsákmányolásnak, lehúzásnak.

Kapcsolatba léptem a honlapon is szereplő Mary Jones nevű szervezővel. Feltettem neki pár kérdést a részvételi díjjal és egyéb részletekkel kapcsolatban és a korábbi konferenciákról szóló beszámolókról, fotókról érdeklődve. Azt írta, a magyarok 30%-os kedvezményt kapnak (ez sehol sem szerepel a honlapon), illetve hogy 250 résztvevő megjelenésére számítanak személyesen (!), további 500-ra pedig virtuálisan.

Felkerestem a konferenciahelyszínnek megjelölt Medos Hotelt is, ők szinte azonnal válaszoltak: fogalmuk sincs egyik rendezvényről sem (ugye genderes ÉS idősödéses dupla konfi az ígéret), biztos, hogy nem náluk tartják ezeket. Ha jóhiszemű vagyok, azt mondom erre, hogy biztos még nem zárult le a jelentkezés első pár köre, addig nem foglalnak konferenciatermet. De a Medos Hotel munkatársa arról is tájékoztatott, hogy “sajnos tavaly már volt rá példa, hogy egy hölgy itt várt nálunk egy több száz fős konferencia miatt. Elég sokat fizetett a „jegyért” és Angliából utazott ide.”

A Sciinov 2019-ben szervezte első konferenciáját Rómában, azóta leginkább Dubajban szerveztek, illetve egyszer Londonban és Valenciában, a következő témákban: táplálkozás- és élelmiszertudomány, kognitív zavarok, fogászat, elhízottság, rákgenomika, illetve az említett idősödés és gender. Idén a budapesti mellett összesen 6 dubaji esemény készül májusban, ezek közül 3-3 ugyanarra a dátumra van meghirdetve. Ja, és mind a hat ugyanabba a hotelbe.

Azt érdemes tudni, hogy az úgynevezett ragadozó konferenciákról már születtek cikkek külhonban: ezek olyan tudományosnak mondott konferenciák, meetingek, amelyek legitimnek tűnnek, de mindenféle furmányos módon használják ki és húzzák le a résztvevőiket. Nem tudom, hogy Magyarországon épp most készül-e egy ilyen szélhámos banda megvetni a lábát, mindenesetre rendkívül körültekintő lennék azok helyében, akik esetleg jelentkeznének rá.


6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven v

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page