top of page

Havi 250 óra munka, összefosott buszok, fizetés a béka segge alatt | Partizán Hírlevél

„Egyesével nem lehet, egyesével nem lehet eredményt elérni, [...] a közösség ereje, a közösség ereje az megkérdőjelezhetetlen.”


Két állítás, ami inkább közhelynek tűnik, nem pedig a világunkat leíró igazságnak. 


Ezért különösen fontosak azok a pillanatok, amikor ehhez hasonló mondatok egy olyan ember szájából hangzanak el, aki mögött elég erő van ahhoz, hogy be is bizonyítsa igazságtartalmukat. Hétfőn ez történt: Kaposváron mondta kameránkba egy sztrájkoló buszos – a sztrájknak pedig már másnapra meglett az eredménye: a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) az eredeti ajánlatnál jóval nagyobb béremelést tudott kiharcolni a MÁV-Volán dolgozóinak. 


A sztrájk azért is volt példátlan, mert több megyében 80% feletti részvétellel zajlott, Somogyban pedig beleállt az egész brigád.Riportunkban két buszvezető beszél arról, hogy milyen az, amikor egy sugárban telefosott buszt kell takarítani, vagy másodállást vállalni, hogy el tudd tartani a családodat – és hogy miért szánták rá magukat végül a sztrájkra.  


Személyes történeteik nem csak róluk szólnak, hanem a sztrájkban álló, szervezett munkások, egy közösség történeteit ismerjük meg általuk. És a történeteik sem csak a személyes nehézségekről beszélnek: hanem arról is, hogy milyen rajtuk túlmutató erőt adott nekik az, hogy a SZAKSZ megszervezte a küzdelmet, és a bérharc során végig képviselte őket.


Egy-egy elkapott őszinte mondat sok esetben jobban leírja a valóságot, mint egy-egy szakértővel lefolytatott kétórás interjú: ritkán vannak ennyire beleállós riportalanyaink. És abban, hogy őket megtaláltuk, nem csak a szerencse játszott közre, hanem az is, hogy sok ezer kollégával a háta mögött mindenki könnyebb szívvel szólal meg. 

 

Kósa Levente, Földiák Vince

468 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Ez is nőügy | Partizán Hírlevél

Magyarország leghosszabb ideje működő civil nőszervezete, az ország egyetlen, kifejezetten a nők elleni erőszak áldozatai számára fenntartott lelkisegélyvonalának működtetője alapításának 30. évfordul

A fideszes kutya esete a rogáni farokkal

Nincs is talán grafikon, amelyik jobban szemléltetné a magyar közélet féloldalúságát, mint ez itt. A G7 kiváló összegzése nyomán azt láthatjuk rajta, hogy a fideszes kommunikációs gépezet (legalább) t

bottom of page