top of page

Havi 250 óra munka, összefosott buszok, fizetés a béka segge alatt | Partizán Hírlevél

„Egyesével nem lehet, egyesével nem lehet eredményt elérni, [...] a közösség ereje, a közösség ereje az megkérdőjelezhetetlen.”


Két állítás, ami inkább közhelynek tűnik, nem pedig a világunkat leíró igazságnak. 


Ezért különösen fontosak azok a pillanatok, amikor ehhez hasonló mondatok egy olyan ember szájából hangzanak el, aki mögött elég erő van ahhoz, hogy be is bizonyítsa igazságtartalmukat. Hétfőn ez történt: Kaposváron mondta kameránkba egy sztrájkoló buszos – a sztrájknak pedig már másnapra meglett az eredménye: a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) az eredeti ajánlatnál jóval nagyobb béremelést tudott kiharcolni a MÁV-Volán dolgozóinak. 


A sztrájk azért is volt példátlan, mert több megyében 80% feletti részvétellel zajlott, Somogyban pedig beleállt az egész brigád.Riportunkban két buszvezető beszél arról, hogy milyen az, amikor egy sugárban telefosott buszt kell takarítani, vagy másodállást vállalni, hogy el tudd tartani a családodat – és hogy miért szánták rá magukat végül a sztrájkra.  


Személyes történeteik nem csak róluk szólnak, hanem a sztrájkban álló, szervezett munkások, egy közösség történeteit ismerjük meg általuk. És a történeteik sem csak a személyes nehézségekről beszélnek: hanem arról is, hogy milyen rajtuk túlmutató erőt adott nekik az, hogy a SZAKSZ megszervezte a küzdelmet, és a bérharc során végig képviselte őket.


Egy-egy elkapott őszinte mondat sok esetben jobban leírja a valóságot, mint egy-egy szakértővel lefolytatott kétórás interjú: ritkán vannak ennyire beleállós riportalanyaink. És abban, hogy őket megtaláltuk, nem csak a szerencse játszott közre, hanem az is, hogy sok ezer kollégával a háta mögött mindenki könnyebb szívvel szólal meg. 

 

Kósa Levente, Földiák Vince

560 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven v

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Zin geR
Zin geR
Mar 05
Rated 4 out of 5 stars.

A sportfogadás izgalma új fordulatot vett számomra, amikor rábukkantam erre az oldalra. Nem csak a fogadások elhelyezéséről szól, hanem arról is, hogy egy magyarországi sportrajongó közösség tagja lehetek. Az itt elérhető részletes elemzések és szakértői előrejelzések jelentősen javították a fogadási stratégiámat. Aki komolyan veszi a sportfogadást, annak ezt az oldalt legjobb fogadó oldalak mindenképpen meg kell látogatnia.

Like
bottom of page