top of page

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven volt miről beszélgetni. Izgalmas pálya rajzolódott ki az öt órás beszélgetés során: egy saját bevallása szerint introvertált miskolci tanáré, aki meglátja a reményt a szélsőjobboldali Jobbikban, és a párt mellett részben zsidó származása tudatában is kitart, később elnöke is lesz. Számomra a legérdekesebb Jakab arról szóló vallomása volt, hogy mennyire kívülállónak érezte magát a budapesti pártelitben. A szerkesztői munka során sokszor eszembe jutott Milbacher Róbert 2020-as esszéje a kulturális migránsokról. A szöveg segít megérteni, hogy milyen dilemmákkal és kényszerekkel néz szembe egy megszokott közegét elhagyó, új világában idegenül mozgó, ambíciózus ember. Segít jobban megérteni Jakab Pétert is.

 

De a Jakab által elmondottak tartalmukban is sokszor egészen meglepőek voltak. Öt ilyen állítást emelnék most ki, de ha a többire is kíváncsi vagy, mindenképp nézd meg a teljes adást!


  1. Szegedi Csanád asszisztense volt.

 

2012 egyik legnagyobb belpolitikai botránya volt Szegedi Csanád lemondása. A Jobbik borsodi erős emberéről kiderült, hogy zsidó felmenőkkel rendelkezik, ennek eltitkolása érdekében pedig valószínűleg EU-s forrásokat is felajánlott az erről tudomást szerzőknek. Máig nem egyértelmű, hogy Szegedi Csanádnak a zsidó felmenők vagy a vesztegetési botrány miatt kellett távoznia a Jobbik vezetéséből, annyi biztos, hogy később a zsidó vallásban keresett megnyugvást, amiről 2016-ban dokumentumfilm is készült. Ahogy az interjúnkból kiderül, Jakab Péter közeli munkatársa volt Szegedi Csanádnak. A Partizán stúdiójában arról is beszélt, hogy az ügy hogyan hatott a saját zsidó származásával kapcsolatos hozzáállására, és milyen következményekkel járt mindez a Jobbikon belül.

 

  1. Vona Gábort hazug embernek tartja…

 

A 2018-as országgyűlési választás nagy kérdése az volt néhány körzetben, hogy visszalépnek-e egymás javára az ellenzéki pártok. Jakab Péter szerint a Jobbik tagsága nyitott lett volna erre, de Vona Gábor és a pártvezetés eltökélt volt: egyedül is legyőzik a Fideszt. És hogy mit talált Jakab, amikor később pártelnökként meg akarta tudni, mire alapozták ezt Vonáék? Az interjúból kiderül!

 

  1. …de pártelnökként nem vizsgálta a Simicska-viszonyt.

 

Míg a 2018-as taktikát igazoló méréseket megpróbálta felderíteni, az pártelnökként kevésbé érdekelte Jakab Pétert, hogy milyen viszony fűzte a Jobbikot Simicska Lajoshoz. Az interjúban úgy fogalmazott, hogy fontosabb dolgok kötötték le a figyelmét: meg kellett szervezniük az előválasztást és a 2022-es ellenzéki összefogást. Ezt a munkát az is nehezítette, hogy az Állami Számvevőszék többszáz millió forintos büntetést rótt ki a pártra a 2018-as kampány miatt. Logikusnak tűnne, hogy legalább párton belül megpróbáltak utánajárni a pontos történteknek és a felelősöknek – Jakab állítása szerint ő ezt nem tartotta elég fontosnak.

 

  1. A DK meghívta az árnyékkormányba.

 

Méghozzá árnyék-belügyminiszternek. De Jakab nem vállalta, részben azért is, mert úgy látja, van üvegplafon a DK fölött. Hiába mondanak sok esetben hasonlókat, mint a DK, szerinte az dönti el, hogy ezeket az üzeneteket egy bizonytalan szavazó meghallja-e, hogy Jakab Péter mondja vagy Gyurcsány Ferenc. „Nekem megvan a magam útja, aztán majd hogy ezek az utak összeérnek-e vagy sem, azt majd a választók eldöntik.”

 

  1. Támogatja az azonos nemű párok örökbefogadását.

 

Annyi bizonyos, hogy Jakab Péter nagy utat járt be a lyukóvölgyi razziáktól a Tiktok-sztárságig. Ennek a folyamatnak egy újabb állomása, hogy megváltozott a véleménye a melegek jogaival kapcsolatban: míg 2021-ben ő is megszavazta a homofóbtörvényt, a Partizánnak azt mondta, ma már támogatja az azonos neműek jogát a házasodáshoz és örökbefogadáshoz. Elmondása szerint az az Osváth Zsolttal való beszélgetés volt rá nagy hatással, amiben még a maival ellentétes álláspontot képviselt.

Mindezek mellett a miskolci tanárságtól a Nép pártján polgármester-jelöltjeiig sok minden szóba az adásban, tehát mindenképp érdemes végignézni az interjút, vagy meghallgatni a vágatlan verziót a podcast-felületeinken.
210 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Hangfelvétel egy fideszes matekozásról

A Partizán birtokába került egy hangfelvétel, amelyen vezető egri fideszes politikusok arról beszélnek, hogyan kellene pártjuk érdekeinek megfelelően átrajzolni a helyi választókerületeket. Ez amiatt

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page