top of page

JFK, GPT és pár fontos lista | Heti Feledy

Ahogy a klímaváltozás állandó témája lehetne – és kellene is legyen – a geopolitikai kockázatokról szóló beszédnek, a mesterséges intelligencia is hasonlóképp mellőzött ebben a kontextusban. Míg az előző a politikai rövidlátásnak esik legtöbbször áldozatul, addig utóbbi már régóta a nemzetközi nagyhatalmi versenyzés egyik fő terepe. Most azonban nem ez, hanem pusztán az MI-től való félelem veri folyton félre a harangokat.

Egy nyílt levél közel ezer aláírója – élükön Elon Musk – azzal érvel, hogy a mostani MI modellek gyorsabban fejlődhetnek, mint ahogy azt az informatikusok lekövetni képesek; így különösen azok miatt az ún. emergens tulajdonságok (emergent properties) aggódnak, amelyek előre nem tervezhető módon teremtenek új kvalitatív működési szintet a modellben.

 • Kiváló példa, hogy az oroszlánt alkotó atomok vizsgálatából sem tudjuk megmondani önmagában, hogy egy húsevő állatról van szó. Hasonló atomok építik fel a hangyát vagy épp az embert is. Az, hogy húsevő emlős, egy emergens tulajdonság. Ha egy-egy programsort nézek, közel sem biztos, hogy a teljes program és neurális hálózat eredményét meg tudom jósolni.

 • Amikor az OpenAI GPT-4-et tesztelték a nyilvánosságra lépés előtt, kiderült például, hogy a rendszer egy embert kért volna meg arra, hogy oldja meg helyette a Captcha tesztet (ugye ez a „találjuk meg a képeken az összes tűzoltócsapot” típusú teszt, a robotok kiszűrésére), illetve magáról is azt hazudta a rendszer, hogy ő egy látáskorlátozott személy, amikor rákérdeztek, hogy robot-e.

 • Ezeket a „hibákat” kiszűrték, ahogy sok mást is, de a lényeg az, hogy amikor milliószámra kapja a felhasználói inputot az MI, akkor ezt nem lehet folyamatában ellenőrizni, és nem kicsi a kockázat, hogy rossz irányba is tréningezhető, illetve hogy akár bűncselekmények előkészítésében is tud jó tippeket adni (pl. házi robbanóanyag készítésében okos volt).

 • Nem valószínű, hogy a kapitalizmus logikája elfogadná a fejlesztések szüneteltetését, a politikai szereplők se gondolkodnak ezen komolyan, ugyanakkor az is biztos, hogy Kínában szintén kemény fejlesztések zajlanak ezen a téren. Jó, hogy egyre többen tisztában vannak a kockázattal: a kiberhigiénia részévé kell tenni ezt is (a social engineering, jelszóhasználat, adatvédelem és ezernyi dolog mellett).

MI-generálta portrék: egyikük se létezik.

Listázások. A cseh külügyminiszter Twitteren üdvözölte Magyarországot a „klubban”: immár mi is az Oroszország által barátságtalannak titulált országok listájára kerültünk. Úgy tűnik, a finn NATO-bővítés magyar ratifikációját nem tudta ellensúlyozni Gulyás Gergely megjegyzése, miszerint Putyint nem tartóztatnák le a magyar hatóságok, szembemenve ezzel a Nemzetközi Büntetőbíróság intézkedésével. Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet szerint a döntés oka, hogy Magyarország is következetesen megszavazta az uniós szankciókat. Fenyegetésként egy későbbi interjújában arra utalt, hogy az MVM és a Gazprom közti hosszútávú gázszerződést talán újra kell tárgyalni.

 • Magyarország kormánya másodszor sem kapott részvételi lehetőséget Biden elnök Csúcstalálkozó a Demokráciáért nevű eseményén. Szijjártó Péter szerint ez azért van, mert „Joe Biden nem szokta meghívni Donald Trump barátait. David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerint a 2547 napja tartó vészhelyzetek sora mutatja inkább a magyar parlament szerepének csökkenését.

 • A Der Spiegelben hosszú elemzés jelent meg a magyarországi német cégek elleni fellépésekről, amely cikk láthatóan nagy elérést produkált a brüsszeli felhőben is, érdemes megismerkedni tehát ezzel a Magyarország-képpel: a szerzők szerint Orbán körei „maffiamódszereket” használnak arra, hogy átvegyék a hazai német érdekeltségeket.

 • Jó hír, hogy Magyar Levente, Szijjártó Péter helyettese Kijevbe látogatott, és rendkívül pozitívan nyilatkozott arról, hogy végre esélyt lát a nyelvtörvény rendezésére – amely korábban Orbán Viktor látogatásának előfeltételeként hangzott el.

Biden azért nem csak vegytiszta demokráciákkal beszélgetett.

Forrás: AP Photo/Susan Walsh (2021. dec. 09.) [https://osce.usmission.gov/on-the-summit-for-democracy/]

Választási kisokos. Sanna Marin pártja veszített a konzervatívokkal szemben Finnországban, de várjuk ki, milyen koalíció épül fel Helsinkiben. Eközben Milo Dzsukanovicsot, aki 1991 óta vezeti Montenegrót , megelőzte egy 37 éves ifjú bankár, Jakov Milatovics, aki ráadásul uniópárti kampányt folytatott. Bulgáriában az ötödik parlamenti választást tartották két éven belül, immár csak 38%-os részvétel mellett. Bojko Boriszov pártja orrhosszal nyert a reformisták előtt, harmadik helyen a putyinista nacionalisták. Koalíciós kényszer lesz itt is, de nem látni a kifutását. További rövidhírek:

 • Zelenszkij meghívta Hszi kínai elnököt Kijevbe: ha már a moszkvai látogatáson beígért telefonhívás elmaradt Pekingből, illetve aligha ártana egy kis egyeztetés az ukrán-orosz béketerv kínai verziójáról.

 • Az OPEC tagok elég barátságtalan lépéssel úgy döntöttek, hogy csökkentik a kitermelésüket májustól, amely az olaj világpiaci árának emelkedésével járhat, ezzel pedig részben az orosz háborús kasszát is hizlalhatja, az európai infláció mellett.

 • Bevették a franciákat is az AUKUS-ba, és FUKUS-nak fogják hívni ezentúl az együttműködést – ez volt a legerősebb április elsejei tréfa, ami szembejött velünk! :)

Nem kell félnetek, jó lesz. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt csütörtökön az Európai Unió Kína-politikájáról tartott beszédet, amelyben azt mondta: az EU számára diplomáciai és gazdasági szempontból is csökkenteni kell az „egyre nehezebbé váló” kapcsolatokból adódó kockázatokat.

Kína szerint Európa nem tudja, mi Európa érdeke. Az Európai Unióhoz akkreditált kínai nagykövet Von der Leyen beszédére a régi pekingi szöveggel válaszolt: szerinte a keményebb európai álláspont pusztán amerikai szervezkedés eredménye, de Európának be kell látnia, hogy nem áll érdekében feszíteni a húrt. A potenciális kínai ellenlépésekre utalva hozzátéve, hogy „ki akarna feladni egy olyan nagy és prosperáló piacot, mint a kínai?”

Balhé lesz. Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten 2019 óta először lépett az Egyesült Államok területére New Yorkban. Bár csak Latin-Amerikába átutazóban érkezett, nem volt nyilvános programja, és az amerikai kormány sem fogadta, Kína azért szokás szerint küldött tíz vadászgépet Tajvanhoz, jelezve, hogy nem szeretik az ilyesmit. A várakozások szerint hazafelé menet Los Angelesben találkozhat Kevin McCarthy képviselőházi házelnökkel, amely esetre Peking komolyabb megtorlást ígért.

Hasznos hülyék. Az Egyesült Államok a múlt héten ismét azt hangoztatta, hogy Oroszország Észak-Koreától próbál lőszert beszerezni, többek között szlovák csempészek segítségével. Az új vádak szerint az oroszok élelmiszerrel akarnak fizetni a hadianyagért a sztálinista diktatúrának.

Fogynak. A japán kormány pénteken tette közzé a népességfogyás feltartóztatására vonatkozó tervét, amelynek keretében három év alatt hatezer milliárd jent terveznek költeni a gyermekvállalási támogatások növelésére, illetve az egészségügyi és oktatási infrastruktúra javítására.

 • Kisida Fumio miniszterelnök januárban arról beszélt, hogy a japán társadalom hamarosan összeomolhat, ha nem sikerül jelentősen emelni a születésszámot és lassítani a társadalom elöregedését: jelenleg a japánok 28 százaléka 65 éven felüli, a népességszám 2018 óta csökken, és a jelenlegi tendenciák alapján 2100-ra a mostani 125 millióról 53 millióra csökkenhet.

 • Egyes elemzők ugyanakkor szkeptikusak azt illetően, hogy pusztán pénzzel megoldható-e a probléma, és kiemelik, hogy a mostani megoldási javaslatok korábban már megbuktak.

 • A japánok nincsenek egyedül a problémával: Dél-Korea tavaly saját negatív világrekordját döntötte meg, mindössze 0,78 az egy szülőképes korú nőre eső születések száma, míg a japán érték 1,4 – a népesség fenntartásához pedig 2,1-es arányra van szükség.

 • Kína hiába oldotta fel az „egy gyermek politikát” és kezdte el erősebben támogatni a gyermekvállalást az utóbbi években, tavaly 60 éve először csökkent a kínai népesség, és ott is rekordalacsony volt a születésszám: még a nagy éhínség közepén, 1961-ben is magasabb volt az ezer főre eső születések értéke.

Bünti mellett a Fehér Házban? Alighanem a társadalom szövetének további szakadását fogja katalizálni a Donald Trump elleni eljárás. Ő az első egykori elnök Amerikában, akit bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg.

 • De mivel is? Trump állítólag még 2006-ban keveredett viszonyba Stormy Daniels volt felnőttfilmes színésznővel, akinek Trump 2016-ban fizetett akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül azért, hogy hallgasson a dologról. Mivel azonban ez már az elnökválasztási kampány időszakában történt, a szóban forgó 130 ezer dollárt Trumpnak kampányköltségként kellett volna feltüntetnie, mivel az összeg átadásának egyértelmű célja volt: hogy az eset ne ronthassa Trump esélyeit a versenyben.

 • A volt elnök hétfőn este érkezett meg New Yorkba összetéveszthetetlen, hatalmas “TRUMP” felirattal ellátott magángépén. A vádemelési szakasz további részleteiről a bíró dönthet, valószínűleg szabadlábon védekezhet majd. Ez a vádemelés nem a legnagyobb fenyegetés a számára: a január 6-i eseményekben játszott szerepe, illetve a mar-a-lago-i rezidencián talált titkosított dokumentumok miatt jogi értelemben nagyobb a fenyegetés számára

 • Trump kampánya eközben úgy folytatódhat tovább, mintha mi sem történt volna, mivel a vádemelés jogilag nem helyezi őt parkolópályára, sőt, elnök is lehet ettől bármikor: valószínűleg politikai előnyt szeretne kovácsolni ebből, ami egy friss felmérés szerint működik is. A volt elnök 26 pontos előnyre tett szert Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben.

Iskolai horror. Egy nashville-i katolikus magániskolában az intézmény egy volt diákja megölt három 9 éves gyereket és három felnőttet, mielőtt a rendőrök lelőtték volna. Hogy mi volt a támadás indítéka, még mindig nem tudni. A nashville-i elkövető kezelés alatt állt érzelmi zavarok miatt, egyben úgy tűnik a tudósítások alapján, hogy transznemű volt. Ifjabbik Donald Trump a „tömeges transz lövöldőzők járványáról” beszélt, ami könnyen cáfolható.


Forrás: Gift of George Stephanopoulos, 2011 [https://www.icp.org/browse/archive/objects/jacqueline-walking-with-caroline-riding-toy-horse-joh-f-kennedy-and-two-men]

House for sale! Eladó JFK egykori háza: ha valakinek van fölös kétmillió amerikai dollárja, akkor megvásárolhatja azt a négyhálószobás, tölgyfa padlóval, hatalmas ablakokkal és angol stílusú hátsó kerttel rendelkező sorházat az amerikai főváros Georgetown nevű negyedében, ahol a későbbi elnök ifjú házasként először élt Jackie-vel.

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyarország újra tengelyhatalom? | Heti Feledy

Sziasztok! A kampányidőszakokban rengeteg a túlzás. Nem is bíztatnám magunkat, hogy szlogenek mentén a jövőre vonatkozó következtetéseket vonjunk le. Ugyanakkor nagyon tanulságos azt megfigyelni, hogy

A NATO-val való riogatásról | Heti Feledy

Sziasztok! Másfél hét van hátra az európai választásig, az elmúlt napokban pedig befűtöttek a kampányszezonnak – és most nem a háború-béke plakátokra gondolok, hanem a frissen kitört ádáz frakcióharco

Megint kettőt léptünk hátra | Heti Feledy

Sziasztok! Fehér törpe sűrűségű levélre számíthattok: egy meglőtt kormányfő, egy beperelt miniszterelnök, egy lezuhant államfő, és még hol a lista vége. Nem éppen előre halad a világpolitika. Köszönet

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page