top of page

Kóla, puska, védővám. | Heti Feledy

A mai kiadásban az Egyesült Államok ügyeit szálazgatjuk szét. Az Európát és így Magyarországot is érintő folyamatok az amerikai kontinenst ugyanúgy rágják belülről, érdemes vigyázó szemünket arrafelé vetni.

Érák küszöbén. Az Egyesült Államok a szabadkereskedelem harcias őrzőjéből az elmúlt évek alatt a protekcionizmus fő kísérletezőjévé vált. Az exporttilalmak, a védővámok mint külpolitikai eszközök, a termelési lánc mentén alakított szövetségek (=friendshoring), a befektetések geopolitikai lehatárolása mind az új valóság részei. A globalizáció egyértelműen töredezik, mind a blokkok közt, mind a blokkokon belül.

 • Lassan beadja Hollandia a derekát, hogy ne kereskedjen fejlett félvezetőipari gyártóberendezésekkel Kínával, hasonló megállapodások készülnek Japánnal és más partnerekkel.

 • Az amerikai kormányzat nemsokára benyújtja a Kongresszus elé azt a javaslatát, amely az amerikai tőke áramlását akarja korlátozni kínai befektetésekbe, ez lényegében egy teljesen új szintet jelentene a gazdasági háborúban.

 • Eközben az Európai Bizottság szerdai kollégiumi ülésén elfogadták a Green Deal Industrial Plan-t, amely az amerikai zöldipari támogatások ellensúlya kíván lenni: magyarul a szövetségesi rendszeren belül is megindul a fragmentáció, nemcsak a zöld iparban, hanem egyébként a mesterséges intelligencia területén is.

Sosem lesz vége. Mike Pence – Donald Trump egykori alelnöke és a Republikánus Párt 2024-es elnökjelölti versenyének egyik esélyese – indianai otthonában is titkosított dokumentumokat találtak. Donald Trump és Joe Biden után így ő a harmadik személy a sorozatban.

 • Az amerikai Nemzeti Levéltárnak küldött értesítőjében az állt, hogy Pence nem tudott az iratok létezéséről.

 • Hogy elébe menjen a továbbiaknak, a Nemzeti Archívum arra kérte az összes még élő elnököt és alelnököt, hogy nézzék át személyes irataikat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek náluk titkosított anyagok.

 • A titkosított irat egyébként egy olyan gyűjtőfogalom, ami sok esetben bőven nem atomtitkokat tartalmaz, sőt: a legtöbb amerikai kormányügynökség inkább biztosra megy és a bizalmas információkat inkább magas szinten titkosítja – így történhetett meg, hogy például bizalmas jelzéssel láttak el egy jelentést, ami Oroszország dagesztáni régiójának esküvői szokásait mutatta be.

Kóla, puska, sültkrumpli. Minden idők egyik legerőszakosabb új éve a mostani az Egyesült Államokban. Az amerikai belbiztonsági elemzők szerint a politikai indíttatású erőszak fokozódása várható 2023-ban.

 • Január 21-én egy felfegyverkezett férfi holdújév előestéjén Los Angeles egyik elővárosában egy táncstúdióban tüzet nyitott az ott lévőkre, tizenegy ember halálát okozva ezzel, két nappal később pedig San Francisco közelében hét ember vesztette életét egy lövöldözés során. Így már csak az idei évben közel 40 tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban.

 • Hét rendőrt vádolnak gyilkossággal, miután Memphis városában életét vesztette egy 29 éves férfi, akit egy közúti igazoltatás során agyonvertek. A nyilvánosságra hozott videón látható, hogy a rendőrtisztek annak ellenére alkalmaztak rajta brutális erőszakot, hogy a férfi nem ellenkezett és nem volt agresszív.

 • Valamint kiderült az is, hogy annak az iskolának a vezetőit, ahol néhány héttel ezelőtt egy 6 éves kisfiú lelőtte a tanárát egy otthonról hozott fegyverrel, három alkalommal is figyelmeztették arra, hogy a gyereknél fegyver lehet.

A király visszatér. A Meta bejelentette, hogy a következő hetekben visszaállítja Donald Trump 2021 januárjában, a kapitóliumi események után felfüggesztett Facebook és Instagram fiókjait. Egyúttal jelezték: a volt elnök „szigorított büntetésre” számíthat, ha ismét megszegi a platformok felhasználási feltételeit.

 • Trump Facebookra való visszahelyezése azt jelenti, hogy újra elkezdheti a felületen az adománygyűjtést elnökválasztási kampányához.

 • Trump a saját, Truth Social nevű közösségi oldalán reagált a hírre, ami gazdasági szempontból eddig még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: az ismert márkák nagy ívben elkerülik, a hirdetések többsége pedig alternatív gyógyászatról, diétás tablettákról, fegyvertartozékokról és Trump-témájú csecsebecsékről szól.

 • Mindeközben egyes republikánus vezetők is kételkednek abban, hogy Trump a legjobb elnökjelölt: aggodalmaik között van Trump kora, temperamentuma és az, hogy túl ellentmondásos lett, vagyis választási-taktikai szempontból korlátos abban, hogy bizonytalanokat is meg tudjon szólítani.

Továbbra sincs együttműködés, így víz se lesz. Nem tud megegyezni egymással a vízfelhasználás csökkentéséről az a hét amerikai állam, amelyek a csökkenő vízhozamú Colorado folyóra támaszkodnak. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg a kormánynak kell majd elrendelnie a 40 millió amerikait érintő vízfelhasználás-csökkentést.

 • Ez szakítana azzal az évszázados hagyománnyal, hogy az államok határozzák meg, hogyan osszák meg a folyó vizét és borítékolható az is, hogy a kormányzatnak a Colorado megmentésére irányuló erőfeszítései hosszadalmas jogi vitákba torkollnak majd.

 • Az USA-ban a klímapolitika egyre meghatározóbb: a tornádóktól az árvizekig, a hóvihartól az aszályig kapják a sujtást az amerikai polgárok, jóval intenzívebben, mint mi Európában. Érdemes figyelni, hogy a szavazói csoportoknál hogyan lesz egyre fontosabb az ezekre adott válasz.

Kiiktatott spamszűrő. A nagy tech cégek és az amerikai politika viszonya átalakulóban van, mégha ez egy lassú folyamat is. A Google úgy döntött, január végén leállítja azt a kísérleti programot, amely lehetővé tette a politikai pártok kampányüzenetei számára, hogy kikerüljék az e-mailek spamszűrőit. A techcég azután vezette be ezt a kiskaput, hogy a Republikánus Párt a Gmail spamszűrőit okolta a párt gyenge adománygyűjtési teljesítményéért, arra hivatkozva, hogy az cenzúrázza a jobboldali adománygyűjtő e-maileket, spamként jelölve meg őket. A Google ellen ugyanakkor az amerikai igazságügyi minisztérium újabb trösztellenes keresetet indított, mivel megítélésük szerint a Google – ami csak tavaly a harmadik negyedévben 7,9 milliárd dollárt keresett hirdetési üzletágával – dominanciáját felhasználva kiszorítja a versenytársakat a hirdetési piacról.

Lesz még ebből kampánytéma. A republikánus tábor Trump-kihívója a kultúrharcban építkezik. Florida oktatási testülete Ron DeSantis kormányzó támogatásával betiltja az afroamerikai tanulmányokat az úgynevezett Advanced Placement programon belül, ami középiskolások számára teszi lehetővé egyetemi szintű kurzusok elvégzését, amivel a felsőoktatási jelentkezésük során plusz pontokat szerezhetnek. A republikánus kormányzó többek között azzal indokolta a lépést, hogy túlságosan erős ezeknek a kurzusoknak a politikai tartalma, ezért nem felelnek meg a szabványoknak.

 • A republikánus törvényhozók egyébként a kultúrharc más területein is aktivisták: a közeljövőben 25 államban több mint 150 olyan törvényjavaslatot terveznek előterjeszteni, ami korlátozná a transznemű fiatalokra vonatkozó eddigi döntéseket.

A lakhatás mindenütt társadalmi kérdés. A Biden-kormányzat kénytelen volt reagálni az ország emelkedő lakhatási költségeinek kezelésére irányuló nyomásra, így jelentős új intézkedéseket jelentett be a bérlők védelme és a bérbeadás megfizethetőbbé tétele érdekében. A múlt héten ismertetett lépések többek között a bérlakás-finanszírozást és a bérbeadásból esetlegesen méltánytalanul kizárt bérlők támogatását célozzák majd meg.

 • Érdekes kontraszt, hogy eközben a két trillió (!) eurós európai üzleti ingatlanpiacról mint a pénzpiac stabilitására akár kockázatot jelentő területről adott ki figyelmeztetést a European Systemic Risk Board, amely az üzletág kihívásaiból adódó befektetői kockázatokat értékelte ennyire komolynak.

Nice try! Egy korábban 22 évig az FBI-ban szolgáló, magas rangú tisztet azzal vádolnak, hogy 225 ezer dollárt fogadott el egy albán titkosszolgálati dolgozótól, valamint, hogy megpróbálta elérni, hogy az orosz milliárdost, Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszkát eltávolítsák az Egyesült Államok szankciós listájáról.

Nyugtalan Dél-Amerika. Az elmúlt időszakban nem csak Brazília volt hangos a tüntetésektől, amikor Jair Bolsonaro korábbi elnök nem volt hajlandó elfogadni vereségét: Peru és Venezuela is tiltakozáshullámmal néz szembe, ami még jobban destabilizálhatja a dél-amerikai kontinenst. Peru kapcsán már beszámoltunk a részletekről korábban, most nézzük Venezuelát.

Eddig közel hatmillióan hagyták el az országot.

Forrás: Jon Warren / World Vision [https://www.worldvision.org/disaster-relief-news-stories/venezuela-crisis-facts]
 • Az infláció tavaly év végére körülbelül 300%-ot ért el.

 • A 2018-as, Nicolás Maduro elnök diktatorikus hatalomgyakorlását megerősítő választások után Juan Guaidó ellenzéki politikus lett az ország valódi hatalom nélküli „ideiglenes elnöke”. Bár ekkor a világ közel 60 országa elismerte; a venezuelai ellenzék azonban az elmúlt év végén megvonta a bizalmat Guaidótól, mivel a Trump által is támogatott kísérlete Maduro megbuktatására nem volt sikeres. Érthető módon az ellenzék egy hatékonyabb vezetőt szeretne a 2024-es választások előtt.

 • Ugyanakkor az Egyesült Államok nemrég engedélyt adott Trinidadnak és Tobagónak, hogy megkezdje egy Venezuela felségvizein található gázmező kitermelését, és hogy üzleti tevékenységet folytasson Venezuela szigorúan szankcionált állami olajtársaságával, a PDVSA-val.

 • Ez a döntés a dél-amerikai nemzettel szembeni egyes szankciók további enyhítését jelzi, miután novemberben az Egyesült Államok hat hónapos licencet adott ki a Chevron olajvállalatnak venezuelai tevékenysége kiterjesztésére és olajszállításra az Egyesült Államokba. A Chevron-licenc volt Washington egyik első jelentős lépése a szankciók enyhítésére, ami arra ösztönözte Caracast, hogy együttműködjön az ellenzéki vezetőkkel, de az amerikai cég eladásaiból befolyt bevétel csak a PDVSA tartozásai kifizetésének megkezdésére fordítható.

9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Hol van még az uborkaszezon?! | Heti Feledy

Sziasztok! 🌴 A maival együtt még három hírlevelet fogtok kapni a nyári szünet előtt. Abban egyre kevésbé hiszek, hogy nem lenne történés július második felétől a világpolitikában, ezeket azonban augu

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page