top of page

Ne nézz fel! Vörös kilátások és parlamenti fészkelődés | Heti Feledy

Sziasztok! Egy újabb podcastot készítettünk nektek a hírlevél mellé, ezúttal a szlovák választási kampányban zajló dezinformációs műveletekről beszélgettünk a Jan Kuciak Oknyomozó Központ magyar munkatársával, Kőváry-Sólymos Karinnal: deep fake, oroszok, Fico és hasonlók! 


Ne nézz fel! Egyre szorosabban kell markolni azt a másfél fokos felmelegedési korlátot. A tavalyi évben 365 napból mindegyik legalább egy fokkal melegebb volt, mint bármely hasonló időszak átlaga az 1850–1900-as alapértékekből (tehát az iparosítás előtti átlaghoz képest). 2023 az elmúlt 150 év legmelegebb éve volt, és az előttünk álló évek feltehetőleg egyik leghidegebbje. A 1.5 felett már tizedenként számolhatnánk következményekkel.

Az európai Copernicus központ ábráján láthatjátok, hogy évtizedenként mennyivel magasabb a hőmérsékleti anomália.


Global Economic Prospects report. A világbank sem lett optimistább. Friss előrejelzése szerint az elmúlt 30 év legrosszabb féléve előtt állunk, immár harmadik éve folyamatosan lassuló növekedéssel. A tavalyi 2,6%-os bővülés 2,.4%-on folytatódhat idén. Más kérdés, hogy a degrowth akár segíthetne is a klímaváltozáson, de ez egy jóval komplexebb összefüggés.

A következő évek legnagyobb kockázatai a WEF által megkérdezett vezetők szerint. (Úgyhogy például a népesedési probléma lám nincs köztük.)

Forrás: WEF Global Risks Report 2024 [ https://www3.weforum.org/docs/WEF_The_Global_Risks_Report_2024.pdf?link_id=5&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26&]

🏔️ Davos. A Világgazdasági Fórum tagjai újra összeülnek Svájcban, Klaus Schwab öt évtizedes műve azért nem kevés kritikát kapott már. Évente készítenek ugyanakkor egy kockázati jelentést, ami azt mutatja, hogy idén a választások miatt a dezinformáció kúszott fel az első helyre a listán, míg 10 éves távlatban – ahogy a zöld színből a jobboldali oszlopon is látszik – a klímakockázatok szerepelnek.

 • Több diplomáciai találkozóra is sor kerül a sok panelbeszélgetés mellett, ezekről írunk majd, ha kiszivárogtak róluk érdemi infók.

🇪🇺 A mutatvány. Biztosan sokat csuklott a hétvégén a magyar miniszterelnök, mert a finn EPP-s kereszténydemokrata EP-képviselő csak összegyűjtötte a 120 aláírást, hogy az intézmény parlamenti határozatban sürgesse meg a Magyarországgal szembeni 7. cikkely szerinti eljárás további lépéseit.

 • 2018 szeptemberében az EP kezdeményezte az eljárást, ám jogilag a két legfontosabb végső döntést csak az EU Tanácsa hozhatja meg, tehát a tagállamok.

 • Először ehhez egyhangúlag (az érintett nélkül persze) kéne megállapítani a jogsértést, majd minősített többséggel lehet dönteni a szankciókról, amelyek közül egy lehetőség a szavazati jog felfüggesztése, amelyről híres a 7. cikkely.

 • Az EP újabb akciója a politikai nyomásgyakorlás része, egyelőre nem sok brüsszeli bennfentes fogadna arra, hogy a Tanács tényleg nekimenne a következő hónapokban Orbánnak.

 • Sőt, a Parlamentben a Weber-vezette EPP éppen a szélsőjobbos erőkkel közösen viszi úgy a plenárisra a javaslatot, hogy az Erasmus pénzekből Magyarország mégis részesülhessen.

🇭🇺 Megfordul velünk a világ. A következő európai csúcson (#EUCO néven a brüsszeli buborékban) február elsején dönthetnek az ukrán támogatásról. Zajlik az egyeztetés a 26-ok és a magyar kormány képviselői közt: a részletekről Gyévai Zoltán írt.

 • Annyi érdekességről emlékezzünk meg, hogy egy múlt heti exkluzív Bloomberg értesülés szerint Giorgia Meloni olasz kormányfő feltételeket szabott Orbán Viktornak ahhoz, hogy beléphessen az ő EP-s frakciójába, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformerek, eggyel jobbra a Néppárttól). Ezek lényegében a magyar külpolitika radikális fordulatát jelentenék: az ukrán támogatás megszavazása és találkozó Zelenszkijjel, lényegében egy Budapest–Kijev kiegyezést akarna.

 • Ha a Fidesz és az ECR közt nem működne a frigy a júniusi választások után, akkor még ott a Le Pen-féle ID-frakció, az Identitás és Demokrácia. Mostanra a két radikális csoport közt a legfontosabb törésvonal az orosz kérdés lett: míg az ECR az olasz–lengyel tengellyel Kijev-párti, addig az ID-ben az orosz-elhajlók ülnek.

 • Brüsszeli pletykák szerint Meloninak arra is van esélye, hogy átüljön a pártjával az EPP-frakcióba, és ekkor az ECR egy másik irányt vehet.

 • Egy meglehetősen vad elemzést közölt az Orbán Viktorral is rendszeresen beszélgető George Friedman, a Geopolitical Futures alapítója és elemzője, amiben arról ír, hogy a szerb–magyar barátság egyik valószínűtlen, de nem kizárt leágazása akár az is lehet – és most tessék kapaszkodni–, hogy orosz katonai erők felvonuljanak Magyarország területén. Hogy ez egy washingtoni félelem, vagy valamiféle kommunikációs teszt, egyelőre lehetetlen eldönteni, de mindenképpen szokatlan. Az biztos, hogy a tavaly Putyinnak és idén Orbán Viktornak juttatott boszniai Szerb Köztársaság kitüntetése lehetett az egyik apropó a gondolatkísérlethez.

🇹🇼 Pont, amitől a vörösek féltek. A hétvégén a tajvani választás úgy alakult, ahogy azt múlt héten tippeltük: William Lai, a Peking-kritikus Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje megnyerte az elnökválasztást, ugyanakkor a két ciklus óta hatalmon lévő DPP elvesztette parlamenti többségét.

 • Külön izgalmas, hogy a Kuomintang (KMT) sem szerzett többséget, tehát a harmadik helyen befutó elnökjelölt pártja által szerzett nyolc parlamenti hely lesz a mérleg nyelve a 113 fős törvényhozásban, egészen új dinamikát teremtve.

 • Kínának igazából egyik elnökjelölt sem volt favoritja, de a kommunisták Pekingben örültek volna, ha a DPP kiesik az elnöki székből. Ezért is igyekeztek a KMT-t helyrepofozni, többek közt azzal, hogy amikor ősszel a KMT-elnökjelöltséget még a Foxconn alapító Terry Gou is fontolgatta, gyorsan kapott a cége egy vizsgálatot Kínában, majd Gou nem sokkal később vissza is vonta jelöltségét.

 • Tajvan továbbra is a Kínai Kommunista Párt rémképe, hiszen minden egyes nap bizonyítja, hogy han kínaiak is képesek demokráciában élni. Ahogy a hongkongi demokráciát sietve lebontották az elvtársak, úgy a geopolitika mellett ez az elvi probléma legalább olyan fontos a vörös világszemléletnek.

🇧🇪 Hídépítés pillér nélkül. A belga uniós elnökséget is képviselve pont a választás előtt érkezett Pekingbe a belga miniszterelnök, Alexander De Croo. Bár e kontextus gondoskodott némi feszültségről, Hszi elnök mégis egész békülékeny hangot ütött meg: hidakat kell(ene) építeni Európa és Kína között e nehéz időkben.

 • Értsd: a kínai túlkapacitásokat mindenképp exportálni kell (EV és társai) a belső foglalkoztatottság és növekedés fenntartása, tehát a kommunista párt uralmának biztosítása miatt, mivel ez szükséges a társadalmi békéhez; így az EU legyen kedves leszállni az amerikai szankciós vonalról és kereskedjen.

 • Amire De Croo gondolhatott – a friss belga kínai kémbotrány mellett, amelyről múlt héten írtam – az valami olyasmi, hogy amíg az ellátási láncainkat nem függetlenítjük, addig jobb lesz jó arcot vágni Hszi mondókájához, de eközben tudjuk, hogy Peking zéróösszegűnek tekinti ezt a játékot, miközben ez nem lenne szükségszerű.

Tintin – a híres belga képregényszereplő – Pekingben is járt. Igaz, gyakran le akarták vágni a fejét: “...én megtaláltam az Utat. Nagyon egyszerű: levágom a fejeteket! Így ti is megismeritek majd az igazságot!”


🇺🇲 Trump is back. Lezajlott az iowai republikánus előválasztás, az első állam, ahol Trump és három kihívója, Haley, Ramaswamy és DeSantis megmérkőztek. Trump 50% feletti, történelmileg is kivételesen erős eredménnyel nyert. Haley még a következő államra. New Hampshire-re játszhat a mostani harmadik helyéről, de egyre inkább haladunk a Biden-Trump párharc felé.

 • 99-ből 98 körzetet vitt Trump. Előválasztásról lévén szó, azért az arányok végett: valamivel több mint 100 ezren szavaztak összesen, 2016-ban ez még 187 ezer volt. Vajon a moderált szavazók maradtak távol, vagy a -20 fok tartotta otthon a bizonytalanokat?

🇺🇦 Ha már játszmák. 2022 februárja óta a sajtó, de gyakran a szakértők egy része is, egyik végletből a másikba esik Ukrajna kapcsán. Hol remekül állunk, hol Putyin nemhogy győz, de már a balti határon kopogtat. Bár nem népszerű a következő állítás, sajnos az igazságra itt különösen jellemző, hogy a szélsőségek közt középen maradt.

 • Rácz András azt is remekül megírta, hogy hogyan befolyásolja az időnként feltámadó vereségtudat (lassan hívhatjuk defetizmusnak) az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

 • A Bild német tabloid nagy sztorit futtatott, hogy orosz támadásra készül a német sereg: természetesen arról van szó, hogy egy jó katonai tervező minden eshetőségre készül, ez így normális, reméljük, a magyar honvédségnek is számos forgatókönyve van a legkülönbözőbb biztonságpolitikai kihívásokra.

 • A háborúban továbbra is nagy az információs köd, mindkét oldal küzd a nehézségeivel, és továbbra is magyar államérdek (lenne), hogy az oroszokat az ukrán területeken tartóztassuk fel, ne pedig közelebb / később.

 • Pénteken Rishi Sunak brit miniszterelnök tett villámlátogatást Kijevben közel 2,5 milliárd font segélyt ígérve a következő időszakra, majd az új francia külügyminiszter arról beszélt már, hogy Párizs az ukrán fegyveripar kapacitásainak bővítését fogja segíteni.

🥷 Nippon. Decemberben négy kormánytag mondott le Kishida japán miniszterelnök kormányában, mivel egyre magasabb szintekre ért fel a pártfinanszírozási botrány. Az amúgy bevett és népszerű politikai fundraising-események kapcsán kiderült, hogy a bevételek egy része készpénzben maradt és a választókerületi politika olajozására ment el.

 • A nagyjából 3 millió dolláros ügyben januárban történt az első letartóztatás, amikor Ikeda volt oktatásügyi miniszterhelyettest elvitték a rendőrök.

 • Kishida népszerűsége mélyponton, de nem látszik, hogy a sok évtizedes kormánypártot bárki meg tudná érdemben szorongatni saját magán kívül.

🕴️Globális HR. A személyzeti politika nemzetközi színpadáról hozok még néhány érdekes csemegét:

 • Az olasz AI Bizottság – vagy a köznyelvben Algoritmus Bizottság – vezetőjévé a pápa tanácsadóját, a ferences szerzetest, Paolo Benantit nevezte ki az olasz kormány. A poszton eddig az egykori miniszterelnök és alkotmánybíró Giuliano Amato volt. A Bizottság az AI hatását vizsgálja az olasz tartalomgyártókra és kiadókra.

 • A Vatikán küzd Nicaraguában:  az Amerika-ellenes és oroszokhoz húzó új rezsim most 19 bebörtönzött katolikus papot és szerzetest ugyan kiutasított (vagyis ezzel legalább szabadon engedett), de korábban elvette a jezsuiták helyi egyetemét.

 • Didier Reynders európai biztos nevét jól ismerjük a magyar kormánnyal vívott küzdelmekből,  a belga politikus Von der Leyen egyik fegyverhordozója a jogállamisági ügyben. Pártja azonban nem őt jelölte listavezetőnek, hanem a tanácselnök Charles Michelt, így Reynders most a (nem uniós kötődésű, strasbourgi székhelyű) Európa Tanács főtitkári posztját célozta meg.

 • Krišjānis Kariņš, a lett külügyminiszter és NATO-főtitkár jelölt a Politico podcastjában beszélt arról, hogy ideje lenne egy balti főtitkárnak teret adni.

 • A szlovák kormánykoalícióba belépett Hlas párt vezetője, Fico régi elvtársa, Peter Pellegrini hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a márciusi szlovák elnökválasztáson, ahol van esélye a győzelemre.

 • Lengyelországban a közmédia vezetésének leváltásán túl múlt héten két PiS-képviselőt fogtak el a rendőrök, akik az elnöki palotában bujkáltak, és akikkel szemben kétéves szabadságvesztést szabtak ki korábban korrupciós vádak alapján. A választások után várt belpolitikai eszkaláció most realizálódik, és az EP-választásokig esélytelen, hogy megnyugodjanak a kedélyek.

💻 További linkekkel még ezekben a hírekben lehet érdemes elmélyülni:

 • 🇵🇱 A VSquare oknyomozó portál utánajárt, hogy a magyar miniszterelnök lengyel nyelvű Twitter-oldalát működtető személy hogyan kötődik furcsa orosz szálakhoz.

 • 🇾🇪 A  transzatlanti kapcsolatok nincsenek jó bőrben, és éppen a héten még a hútik elleni fellépésből is kihúzták magukat az európai országok (bár egyesek segítettek, mások a nevüket nem akarták adni hozzá), így csak az USA és az Egyesült Királyság eszközeivel valósult meg a múlt péntek reggeli csapásmérés. Holott eddig a húti milíciák messze több mint száz rakétát és drónt lőttek ki. Az évi 17 ezer hajóból egyre több választja a dél-afrikai kerülőt. A GMFUS agytröszt elemzése a transzatlanti kapcsolatokról itt olvasható.

 • 🇩🇪 Németesen részletes oknyomozás a német Correctivtől, ami bemutatja, hogy az AfD politikusai közül jópáran “magánminőségben” hogyan vettek részt súlyosan szélsőjobbos, a bevándorlók elleni fizikai fellépést tervező titkos találkozón.

 • ⚡ Végül egy long-read Paks II. kapcsán az ügyben sokat publikált Szabó M. Istvántól, ami áttekinti a magyar atompolitika több évtizedét, érdekes részleteket villantva fel.


Korrektúra. Múlt héten a KMT tajvani jelöltjének nevében typo maradt, így lett volna helyes: Hou Jü-ih. Az EUCO pedig természetesen nem sima többséggel választ magának tanácselnököt, de eljárási szabályokat tud többséggel módosítani.

38 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Rejtett áramlatok | Heti Feledy

Sziasztok! A múlt heti három furat után ma visszatérünk az aktuális ügyekhez: alaposan megszűrve. A mai hírlevélben ismert konfliktusokra nézünk rá új szemüveggel: a rejtett áramlatok világából (a pic

Unortodox történetek | Heti Feledy

Sziasztok! Elkezdtem feldolgozni a davosi híreket a hírlevélre készülve. Csillogás, hatalom, pénz. Már gyűjtöttem a részleteket, mikor egészen megrázó, életszagú, emberi történetekről szóló cikkekbe b

Kezdődik a káosztánc | Heti Feledy

Sziasztok! Nem lenne tőlem hiteles, ha “boldog” új évet kívánnék Nektek, mert sok mindenre számítunk, de növekvő globális boldogságra nem. Így fekete hattyúkban gazdag, kiszámíthatóan tervezhetetlen,

bottom of page