top of page

Nem muszáj, hogy egyetértsünk, attól még lehetünk barátok | Heti Feledy

Nem csak a munkát, hanem az uniós csatlakozás 19. évfordulóját is ünnepeltük hétfőn. Érdemes elgondolkozni azon, hogy mi történt 19 év alatt – pénzügyi válság, covid, migráció, háború, klímaváltozás stb. – és hogy a következő 19 évben mire számíthatunk. Az biztos, hogy a 2042-es 19+19. évforduló is izgalmas lesz, és most még nem szab a valóság a képzeletünknek határt, hogy egy megerősödő uniót, benne konstruktív Magyarországot és erős régiós együttműködést lássunk. De most ereszkedjünk le a heti valóság ennél sokkal kevésbé fennkölt szintjére.

A vatikáni államfő útja alaposan megmozgatta a hazai narratívagyárakat. A pápa, a jezsuita hagyományokat követve, szeret olyan helyeken megfordulni, ahol van társadalmi tennivaló. Magyarország pedig minden kutatás szerint alaposan polarizált hely. A Vatikán viszont Kínával ugyanúgy tárgyal, mint annak idején a vasfüggöny mögötti országokkal, vagy éppen a szociálisan nagyon konzervatív amerikai püspökökkel. Ez demonstrálja, hogy oda is szívesen megy Ferenc, ahol nem értenek vele egyet mindenben, sőt.

  • A Fratelli Tutti enciklikában ezt meg is fogalmazta: a személyes találkozások fontosak igazán. A párbeszéd, amiben nem a meggyőzés a cél. Talán ez az, amiről a magyar közegben néha megfeledkezünk. Nem muszáj, hogy egyetértsünk, attól még lehetünk barátok. (A Hilarion orosz ortodox metropolitával való találkozó valódi okairól éppen a hírlevél leadásakor indult be a találgatás.)

Visszacserélt vezető. Úgy tűnik viszont, hogy a honvédség vezérkari főnöke, Ruszin-Szendi Romulusz valamiben mégis nagyon nem értett egyet, mert indoklás nélkül mentették fel azonnali hatállyal. Alig 2021 óta töltötte be a posztot, a fiatalabb generációt képviselte, amely már a NATO-hadszíntereket, mint például Afganisztánt is személyesen megjárta. Hogy a kiszivárgott, Ukrajnának történt esetleges fegyverszállítások az ok, vagy a nagy elbocsátásokkal járó fiatalítás levezénylése, azt legjobb esetben a sorok között lehet majd a következő hónapokban kiolvasni. Utódja Böröndi Gábor altábornagy lesz, a honvédség egyik brüsszeli NATO-vezetője, a digitális katona program korábbi felelőse, és többek közt az amerikai Legion of Merit kitüntetés birtokosa. Böröndit éppen Ruszin-Szendi küldte külföldre, amikor 2021-ben átvette az irányítást.

Böröndi még 2019-ben az USA európai parancsnokhelyettesét, Joseph Jarrardot fogadja.
Forrás: honvedelem.hu

A pénzkérő kér, a karaván halad. A héten sok volt a hír az uniós magyar források körül. Varga Judit megjárta Brüsszelt, miközben az osztrák biztos, Johannes Hahn adott több interjút a témában, az eddigiektől meglehetősen eltérő módon. Ezek szerint a Bizottság fontosnak tartja, hogy megmutassa lapjait, és saját keretezését az ügyről.

  • A kohéziós forrásoknál előrelépés jöhet. Az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó feltételek teljesítéséhez szükséges csomagot a magyar országgyűlés megszavazhatja és azután a Bizottság értékeli. Ahol nagyobb a gond, az az újjáépítési pénzek perselye, mert ott a 27 szupermérföldkövet egyszerre kéne teljesíteni.

  • Ahogy Hahn az Erasmussal kapcsolatban fogalmazott a Szabad Európa interjújában Gyévai Zoltánnak, „két hónappal ezelőtt álmomban sem gondoltam volna, hogy ebből tényleges probléma lehet”. Ő(k) is, és a magyar fél is gyorsabb ügymenetre számított. Úgy tűnik, a fél év kevésnek bizonyult az ügy kibogozására. Too bad!

  • Eközben komoly hangulatváltozás állt be: a magyar lakosság körében esett a legnagyobbat az EU támogatottsága a legutóbbi felmérésben a többi tagállamhoz képest.

Rések a szankción. A brit cégjegyzék, a Companies House irataiból az derült ki, hogy a Herszon orosz megszállás alatti kormányzójának, Vlagyimir Szaldonak új céget jegyeztek be. A személyazonosítás sem feltétlen szükséges, hiába akarja a kormányzat már egy ideje módosítani ezt az eljárásrendet. A lényeg, hogy a szankciók megkerülésére tökéletesen alkalmas a brit cégjog.

  • Szaldo az oroszpárti Janukovics embere volt, már 2016-ban az orosz titkosszolgálatokkal való együttműködéssel vádolták, az egyik első személy, aki Putyintól orosz útlevelet kért az agresszió idején.

  • Ami a briteket illeti, a Tranparency International egy öregedő, 2017-es jelentése szerint 80 milliárd font illegális forgótőke mehetett át az Egyesült Királyságba bejegyzett 766 cégen keresztül, amelyek negyede a riport írásakor még bőven aktív volt. Khm.

  • Az EU tagállamok a 11. szankciós csomagról vitáznak, de egyre kevésbé egymással, mint az USA-val, amely már a G7-ben is a teljes exporttilalmat pedzegeti Oroszországgal szemben. Ezt viszont nemcsak az EU, de Japán se tartja jó ötletnek.

Szaldo (bal első) a szakadár kormányzókkal ünnepli a Kremlben az annexiót

Forrás: Orosz Duma

Leporolt fotók. Dánia védelmi minisztériumának egy fiókjából előkerült 26 fotó, amelyek az SS-750 típusú orosz tengeralattjáróról készültek az Északi-áramlat megtámadott szakasza körül. Az SS-750 egy mini-tengeralattjáróval (mint egy víz alatti drón) van felszerelve, éppen a hasonló szabotázs akciók végrehajtására tervezték.

Nem lepődtünk meg. Joe Biden végre hivatalosan is bejelentette 2024-es elnökjelölti indulását. Ha ez sikeres lenne, 86 évesen költözne ki a Fehér Házból.

  • A demokrata szavazók meglehetősen vonakodnak Biden ismételt jelölésétől: a párt szimpatizánsainak több mint a fele inkább mást szeretne elnökjelöltként látni.

  • A Harvard nemrég elvégzett kutatásából kiderült, hogy a 18 és 29 év közöttiek körében Biden támogatottsága 36%-ra esett, és egyre inkább számon kérnék rajta a zöld vállalásait.


A másik oldalon Ron DeSantis aktivizálta magát: a kormányzó nemzetközi misszióra indult, hogy kapcsolatokat építsen ki Florida és Japán, Dél-Korea, Izrael és az Egyesült Királyság között.

  • Mindez nem meglepő annak a fényében, hogy az állam GDP-je megduplázódott az utóbbi két évtizedben, és ha Florida egy ország lenne, akkor a világ 15. legnagyobb gazdaságát adná, ami 2030-ra már a 10. legnagyobb lehet. (Ez nem kivételes: az USA 20 nagyobb állama a világ Top60-as GDP listájában szerepelne.)

Stratégiai autonómia? Nesze. Az amerikai Carrier Global vásárolja fel a Vissmann német kazángyártó céget, amely 105 éve (volt) büszke függetlenségére, de egy 12 milliárd eurós ajánlatnak úgy tűnik, nem lehet ellenállni. Mindez nem lenne a hírlevélben, ha nem állna mögötte geopolitikai kockázat. A német kormányzat – a hollandokhoz hasonlóan – kötelező jelleggelvezetné be a hőszivattyúkat a lakossági szektorban, azt pedig le is kell gyártani. Tehát óriási biznisz lesz ez Európában. Ennek ellenére, hasonlóan az IT-szektorhoz, itt is végül csak kínai és amerikai termékek lesznek a palettán?! Megvolt a várva várt hívás, semmi nem változott. Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár jó ideje ígérgette, hogy egyszer már tényleg felhívja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A hívás a múlt héten meg is történt, de természetesen nem hozott semmi újat:

  • Hszi ismét elmondta, hogy minden állam szuverenitása és területi egysége fontos dolog, de a hívás leiratában nem beszél „orosz agresszióról”, de még „háborúról” sem.

  • Zelenszkij azzal akarta kiugrasztani a nyulat a bokorból, hogy hangoztatta, elismeri az Egy Kína politikát (tehát Tajvant nem tekinti önállónak – ezzel jogilag a fejlett világ nagyobb fele így van), amire azt várta volna, hogy Hszi a „szakadár” ukrán régiók visszaszerzésében támogatja majd. Csalódnia kellett, a kínai vezér nem viszonozta ezt a gesztust.

  • Moszkva üdvözölte a hívást, majd közölte, hogy béketárgyalásokról szó sem lehet.

  • Érdekesség, hogy a republikánus amerikai házelnök, McCarthy egy izraeli sajtótájékoztatón viszont nagyon ukránbarát nyilatkozatot adott, szemben a várakozásokkal.

A telefonnál.

Forrás: Zelenszkij/Facebook

Mindenki kém. Kínában a múlt héten elfogadták a kémelhárítási törvény szigorítását.

  • A július elsején életbe lépő jogszabály jelentősen kiterjeszti a nemzetbiztonság és a kémkedés fogalmát, és külföldi bírálói szerint tág értelmezése esetén nagyjából bármire ráhúzható. Míg eddig csak az államtitokkal való visszaélésekre vonatkozott a törvény, addig mostantól minden nemzetbiztonsággal összefüggő információra. A „nemzetbiztonságot” pedig a kínai pártállam egyre tágabban értelmezi.

  • Kínában tevékenykedő külföldi cégvezetők szerint a kémkedés tág definíciójába a kínai konkurenciáról való üzleti adatgyűjtés és piackutatás is beleférhet, és a törvény lehetővé teszi, hogy a hatóságok „kémkedés” gyanúja esetén átvizsgálják irodáikat.

Szándékos vakság. A törvény szigorításával párhuzamosan számos külföldi kutatóintézet, valamint tanácsadó-cég arra panaszkodott, hogy megvonták a hozzáférésüket több fontos, vállalati és szabadalmi, közbeszerzési információkat, hivatalos statisztikákat és tudományos folyóiratokat tartalmazó adatbázishoz. Piaci szereplők szerint „külső befolyás” csökkentésének és a Kínáról szóló információk kézben tartásának vágya vezérli a lépéseket.

  • A kínai hatóságok az utóbbi hetekben több amerikai tanácsadó és piackutató cég kínai irodájában tartottak házkutatást.

  • Az utóbbi hónapokban kanadai, ausztrál és japán kutatókat és üzletembereket is őrizetbe vettek kémkedés gyanújával Kínában, egy kínai újságírót pedig állítása szerint azért tartóztattak le, mert külföldi diplomatákkal találkozott.

  • Nem kis botrányt okozott, hogy kiderült, a lisszaboni városháza is boldogan osztotta meg adatait disszidens kínaiakról.

Nem repülnek. Az amerikai–kínai üzleti kapcsolatoknak az sem tesz jót, hogy a két ország közti légi forgalom a koronavírus-járvány lecsengése óta is minimális: idén márciusban a 2019 márciusi érték hat százaléka volt a két ország közti forgalom, míg az Európa és Kína közti járatok esetében ez az arány 23 százalék.

  • Az egyik ok, hogy az amerikai hatóságok nem akarnak több járatot engedélyezni, amíg a kínaiak az orosz légtérben repülnek.

  • Másrészt az amerikai társaságok súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek, és emiatt amúgy sem akarják növelni a belföldi és a transzatlanti útvonalakhoz képest kisebb nyereséget hozó kínai járatok számát.


16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

A háború rég zajlik a fejünk körül | Heti Feledy

Sziasztok! 2024 első negyedévének – és a hosszú húsvéti hétvégének – a zárásaként tegyünk egy lépést hátra, és szemléljük egy pillanatra madártávlatból, hogy milyen információs turmixban keringünk fél

Virtuális szövetségek, valódi károk | Heti Feledy

Sziasztok! A spindoktorok – vagyis a politikai kommunikátorok, akik minden eseményhez megtalálják a kedvező szöget – elmúlt hete nem volt egyszerű, nézzük, hogy a valóság hogyan zavarja meg néha a szé

A békaperspektíva sem békés | Heti Feledy

Sziasztok! A nemzetközi politika elemzésében gyakran abba a kísértésbe esünk, hogy kizárólag a nemzetállamok szemüvegén keresztül nézzük az eseményeket. Ez persze javarészt indokolt, a mai napig fajsú

bottom of page