top of page

Saját lábára célzó, pontosan lövő diplomácia | Heti Feledy

Sziasztok! Tudom, foci közben nehéz a hírversenybe bármivel is beszállni. Így kivételesen kezdjük a magyar külpolitikával, mivel érdemes mérleget vonni a második negyedév végéhez közeledve, a magyar uniós elnökség kezdete előtt pár nappal. És ki tudja, talán akad olyan is, akit a diplomácia jobban érdekel, mint a foci. 

 

Szöglet, les, öngól. Fontossági sorrendben állapítsuk meg legelőször, hogy továbbra sem folyt be egy eurócent sem az uniós helyreállítási (RRF) alapból, amelyből több milliárd eurós hitelt is kért Magyarország a támogatás mellett, mivel ehhez teljesíteni kellett volna a kiszabott szupermérföldköveket. Erről most kevesebb szó esett az elmúlt időszakban, de egyrészt úgy tűnik, az új források az államháztartásnak nem ártanának, másrészt ketyeg a kétéves határidő, ami után végleg elveszhetnek a források ez év december közepén. Hogy mivel foglalkozott eközben az Országgyűlés? Még kampányidőszak volt, mikor megszavazták, mégis tessék elolvasni a mindössze három bekezdésből álló következő határozatot:az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak a feltárását célzó vizsgálati tevékenységéről szóló jelentése elfogadásáról”, amely természetesen azzal végződik, hogy a szuverenitásvédelmisek szálljanak ki vizsgálódni.


Még egy öngól. A mai napig blokkolja a magyar diplomácia az Európai Békekeretből való kifizetések jelentős részét, egy 5 milliárd eurós utolsó kiegészítést leszámítva, amelyet úgy engedett el Orbán, hogy a magyar rész ebből Afrikába mehet, nem Kijevbe. 


 • Éppen ezért az Ukrán Asszisztencia Alapot (UAF), amely az európai bankokban megfogott orosz állami vagyon kamatait hivatott Kijev számára hasznosítani, már úgy rakták össze Brüsszelben, hogy Magyarország nem tudja blokkolni: ugyanis egyes tagállamok költik el a kamatbevételeket Kijev kérése alapján, de nincs közvetlen pénzátutalás a dologban. Tehát itt is kikosarazták a magyarokat. Érdekesség, hogy az első körben ez Németország, Csehország (hol van már V4…) és Dánia lesznek, és összesen 1,4 milliárd eurónyi vagyon mozdul meg.

 • Az USA eközben úgy döntött, hogy a légvédelmi rendszereket prioritással fogja Ukrajnának szállítani, akár a szövetségesi megrendelések kárára. Ennek két oka lehet: egyrészt olcsóbb most odaadni ezeket, mint megvárni, hogy az oroszok a maradék energetikai infrastruktúrát is lebombázzák, amit sokkal drágább lenne visszaépíteni. Másrészt Biden ezzel bebiztosít egy esetleges Trump-időszakot, arra számítva, hogy a szövetségeseknek jó pénzért csak eladja adott esetben az ingatlanmágnás is az eszközöket, szemben Ukrajnával, ami nála jóval bizonytalanabb. 

 • Ha már itt tartunk, finom pozsonyi csemege, hogy a már a hírlevélben is sokszor emlegetett Robert Kaliňák védelmi miniszter feljelentette Eduard Heger volt miniszterelnököt és az ő védelmi miniszterét szabotázs és hazaárulás címen, amiért 2023-ban átadták a szlovák MIG-flottát és légvédelmi eszközöket Kijevnek. Nehéz elképzelni, hogy büntetőjogilag megállna a vád, ha igen, akkor viszont sok viszontvád fogja még nyomasztani a Smert is.


A NATO Baltops 2024 hadgyakorlaton az USA mellett a svédek és a lengyelek is részt vettek, Stockholm aggódik az oroszok északi-tengeri ambíciói miatt
Forrás: https://www.flickr.com/photos/nato/53805743886

Nemcsak a Fidesz-delegáció körül zajlanak a frakcióharcok az Európai Parlamentben. Pénteken hivatalosan is bejelentette Andrej Babis, a cseh EP-választások nyertese, hogy ANO nevű pártja otthagyja a liberális Renew csoportot, ezzel 7 fővel csökkentve az egykor Macron-dominálta frakciót. Emellett a holland VVD, Rutte pártja, aki koalícióra megy Wilderssel harmadmagával, szintén esélyes, hogy kiesik a liberálisoktól, mert a szélsőségesekkel való kooperálás miatt ki akarták zárni. Huszonhetek. A héten csütörtöktől Európai Tanács lesz Brüsszelben, ami elvileg dönthet Ursula von der Leyen jelöltségéről. A fő kérdés jelenleg Meloni, aki az egy hét alatt megnőtt koalíciójával még jogosabban követeli, hogy széket kapjon a nagyok közt, hiába nem hivatalos partner a nagykoalíciós tárgyaláson (mivel a szocik ezt kizárták). 


 • A brüsszeli folyosókon az “UVL-nél nincs jelenleg értelmesebb javaslat” alapon azt várják, a héten megszülethet a döntés. Ehhez kérdés, hogy Meloni megelégszik-e egy erős olasz biztosi portfolióval gazdasági területen, mondjuk Raffaele Fitto olasz EU-miniszter számára, vagy sikerrel kitúrja a liberálisokat  – és Kaja Kallast – a dealből, és esetleg az olasz titkosszolgálati főnökből, Elisabetta Belloniból (igen, az első nő ezen a poszton!) hirtelen külügyi főképviselő lehet. Az olasz jólértesültek szerint Melonit nem izgatja annyira a külpolitika, mint a gazdaság és az uniós források. Lám, ebben is homlokegyenest ellenkező a magyar miniszterelnökkel kialakított felfogásuk.

 • Az ECR mellett a Zöldek jelentkeztek be királycsinálónak: a pénteki liberális frakciótizedelés után bemondták, hogy a közel 50 szavazatukat szívesen szállítják egy-két feltétellel UVL-nek, ám ez alighanem súlyos veszteségekkel járna az ECR és EPP oldalon is, ahol nem akarnak formális engedményt tenni a zöldek felé a saját politikai tőkéjük kockáztatásával.

 • Ha pénteken összejön a jelölés, akkor a parlamenti többséget július 18-ig kell összekovácsolni, nehéz, de nem lehetetlen küldetés. Sokkal könnyebb legalábbis annál, mint ha UVL elbukna akár a Tanács előtt, akár a Parlamenten: akkor vissza a nullás mezőre és minden alkudozás elölről indul.


Az 1850-től felvett adatok alapján is látható, ahogy 2000-ben az éghajlatváltozás a magyar felmelegedést is tüzelte. A Telex összefoglalója a hőhullám okozta európai helyzetről itt, a többi adat és a kép forrása pedig itt. Május a 12. hónap volt a sorban, hogy globálisan havi hőmérséklet rekordot mértünk a Földön. A legfrissebb globális energia-helyzetjelentés szerint 80% fölött a fosszilis üzemanyag az energiamixben: “az átállás el sem kezdődött”.


Vannak még barátai Orbánnak. Az EU–Izrael Társulási Megállapodás keretében megpróbált a belga tanácselnökség összehívni egy ad hoc ülést, hogy kicsit kifaggassák az izraeli oldalt a humanitárius helyzet miatt, noha maga a megállapodás egyébként javarészt kereskedelmi viszonyokat szabályoz. Csakhogy a válasz Tel-Avivból elég egyértelmű volt: majd a magyar tanácselnökség során a szokásos (éves) ülésre eljönnek, addig nyugi-bugi. 


 • A magyar miniszterelnök és Benjamin Netanjáhú között régóta erős kötelék van, amelyet nem volt ideje Bibinek megkérdőjelezni egy holmi Ahmadinezsád-látogatás miatt, mivel közben épp feloszlott a háborús kabinete, és még az izraeli sereg (IDF) vezetője is elmondta, hogy nincs “teljes győzelem” a Hamásszal szemben. 

 • Korábban Várhelyi Olivér bővítési biztos találkozott az izraeli vezetéssel, amit kifejezetten a Nemzetközi Büntetőbíróság akkoriban kiadott letartóztatási kérelmének fricskázásaként értettek. 


 A gázai harcokról szóló izraeli vita lassan elhomályosul a Hezbollah jelentette fenyegetés árnyékában. Ugyanakkor egyre világosabb, hogy a Hamász egy ideológia, amelynek emberei működtették a gázai politikai rendszert (titkosszolgálatostul) a háború előtti időszakban, hogy aztán felhasználják a lakosságot az izraeli megtorlás ellen emberi pajzsként. Netanjáhú a szélsőséges koalíciójával azonban nem állt meg emiatt, viszont a Hamász lokális katonai képességeinek megsemmisítésén túl nem fogja elérni a hálózat felszámolását, hiszen az már a háború kezdetekor is számos országban delokalizáltan működött. 


 • Ennél sokkal súlyosabb, hogy fokozódik az északi, libanoni határszakasznál a katonai adok-kapok. Már korábban evakuáltak izraeli lakosokat az érintett zónából, eddig is csapódtak be rakéták. 

 • Pénteken a Hezbollah egy komoly kémdrón-videót tett közzé, amely során Haifa stratégiai pontjai fölött repdestek. Az izraeli külügyminiszter kellően agresszív hangon válaszolt erre. Miközben a Hezbollah elrettentésnek gondolhatta a videót (“lám, csapást tudunk mérni, így jobb, ha békén hagytok”), a jelenlegi helyzetben ezt Tel-Avivban fenyegetésnek látják és eszkalálnak inkább. 


Mivel járhat a Libanonban induló háború? A libanoni területen alaposan beágyazott Hezbollah a világ egyik legjobban felszerelt milicista csoportja, közel 100 ezer harcossal és 150 ezer rakétával. A 2011-es arab tavaszig éppen a szír rezsim fogta vissza a síita finanszírozású – ezáltal Iránhoz is kötődő – Hezbollah csoportot, ám ez mostanra teljesen megfordult. Aszad szír elnök Teherán lekötelezettjévé vált, a Hezbollah pedig őt támogatta a belső ellenfeleivel szemben. 


 • Könnyen lehet, hogy a most szírek is beszállnának tehát a konfliktus eszkalálásába. Ráadásul Irán hasonló proxy-csoportokat pénzel Irakban is, akik szintén parancsra Izrael fele lőnek, ha kell.

 • Még aggasztóbb, hogy Irán annyira sokat invesztált az egész régiós hatalmi átstrukturálásba, hogy nem hagyhatná a Hezbollahot vereséget szenvedni Izraeltől, mert ez hiteltelenítené. Nemrég 300 rakétát és drónt lőtt a zsidó államra, történelmileg az első közvetlen csapást megkísérelve. 

 • Végül a többi szereplő is rögtön kedvet kaphat az erőszakhoz: a kurdok, és velük szemben a törökök és az általuk támogatott türk csoportok is mozgásba lendülhetnek.

 • Ez minden békepárti rémálma: így az USA diplomáciája teljes erővel azon van, hogy Bibi kezét lefogják és megakadályozzák a Hezbollah elleni szárazföldi offenzívát, de erre semmilyen garancia nincs, hogy a jelenlegi izraeli vezetés megfogadnja a washingtoni tanácsot. Kérdés, hogy milyen más katonai önvédelmi akciót tartana elfogadhatónak az IDF, és a politika mit lát ebből felhasználhatónak (értsd: Bibi túlélését mi hosszabbítja meg). 

 • A nagy gonosz “háborúpártinak” beállított USA tehát éppen a törékeny békét próbálja óvni a Közel-Keleten – racionálisan, nyugati önérdekből, hogy ne legyen még egy frontja. 


A világcsendőrt kritizálni nem kell félnetek. Az évtizedes vita, hogy az USA vajon jó világcsendőr-e, vagy vissza kéne vonulnia és hagyni a regionális meccseket lejátszani (ami garantáltan vérzivatarokhoz vezet), abból a szempontból különösen érdekes, hogy a hazai médiában fel-feldicsért Kína és a multipoláris világrend mire lenne képes ehelyett? Rövid példa következik, sajnos a való életből: 


 • Kína nyugati szomszédja többek közt Afganisztán és Pakisztán. Utóbbi országba dollártízmilliárdokat fektetett be, hogy az Indiai-óceán felé egy másik szárazföldi útvonalon kijusson egy kikötőig, ezzel a dél-kínai tengeri blokád mint amerikai művelet értékszámítását előre is gyengítve. Emellett Iszlamabádtól várja Peking, hogy az afgánokat is relatív elmenedzselje, ezzel csökkentve az iszlám radikalizáció jelentette veszélyt. 

 • Csakhogy Pakisztánban, ahogy írtuk, a választás óta az érdemi politikai vezetést favorit miniszterelnökökön keresztül gyakorló katonai establishment gyengélkedik. Nem képes a szeparatista belső hangok érdemi elnyomására, és már olyan rossz a gazdasági helyzet ill. az infláció, hogy újabb milliárdos IMF gyorssegélyért folyamodnak. 

 • Kína egyelőre gyakorlatlag geopolitikai szereplőként úgy tűnik, hogy Pakisztánnal sem bír el, nemhogy komplexebb helyzetekkel. A pakisztáni tábornokok nem engednek be kínai rendfenntartókat, de rendet se tudnak tartani. De persze lehet szurkolni a multipoláris kornak, hogy végleg ránk szakadjon a káosz. 


A Kínai Kommunista Párt pragmatizmusát pedig mi se mutathatná jobban, mint hogy az AUKUS nevű amerikai–brit nukleáris- és kvantumszövetségben részt vevő Ausztráliába, tehát egy ellenfeléhez is delegációt vezetett a kínai miniszterelnök


 • Hiába a szájkarate és a farkasdiplomácia, Pekingnek szüksége van ausztrál nyersanyagokra, ez most a gazdaságról és a nemzetközi gazdasági versenyfutásról szól, hiszen jelenleg Ausztrália a legnagyobb lítiumkitermelő a világon. 

 • Másrészt Ausztrália a mai napig nagybefektető Kínában, és éppen azáltal növelte meg diplomáciai értékét a kommunisták szemében, hogy össze mert állni Washingtonnal. 

 • Hazai áthallás: Ez megint az a stratégiai szemlélet, ami hiányzik a hazai külügy környékén: az ellenféllel való barátkozás csak rövid távon képes a tranzakciókban növelni a magyar értéket, hosszú távon erodálja. 

 • Ezzel szemben a szövetségesi rendszerben való mélyebb integrációval a háta mögött Magyarország is sikeresebben tárgyalhatna a nemzetközi rendszer kihívóival. Annak a nemzetközi rendszernek a lebontását célul tűző országokkal, amely rendszerből egyébként a magyar gazdaság éldegél és haszonélvezője, és amelyre a pekingi kommunisták nem is kívánnak globális alternatívát nyújtani. 

 

126 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Hol van még az uborkaszezon?! | Heti Feledy

Sziasztok! 🌴 A maival együtt még három hírlevelet fogtok kapni a nyári szünet előtt. Abban egyre kevésbé hiszek, hogy nem lenne történés július második felétől a világpolitikában, ezeket azonban augu

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
5 napja
Rated 5 out of 5 stars.

A tökéletes online kaszinó keresése során a WeissBet casino olyan csomópontnak találtam, amely tökéletesen egyensúlyoz az izgalom és a biztonság között. A játéklehetőségek gazdag választéka izgalmasan tartja látogatásaimat, a Bitcoin használatára vonatkozó biztonsági intézkedések pedig minden lépésnél megnyugtatnak. Ezen kívül, az érzékeny ügyfélszolgálati csapat mindig készen áll a segítségemre, így biztosítva, hogy a játékélményem zökkenőmentes és élvezetes legyen.

Like
bottom of page