top of page

Szürke eminenciások hete | Heti Feledy

Sziasztok! A vasárnap esti Partizán Magyar Péter-interjú után nem lesz könnyű olyat írni, ami hasonlóan felforgató, de ne aggódjatok, sajnos a nemzetközi politika sem lett szebb az elmúlt héten. A heti perspektíva ezért a szürke eminenciásokra és az általuk beindított folyamatokra fog koncentrálni: mégis bezárt több kínai bankaz oroszok előtt, Varsóból küldtek selyemfonalat Brüsszelbe, és a svédek buktathatják meg Orbán ECR frakcióhoz való csatlakozását. 

🏢 NSC. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanácsról sokszor olvasunk, vezetője, Jake Sullivan az USA külpolitikájának aktív alakítója, a külügyminiszter Antony Blinken, ill. a State Department mellett. A második világháború után, 1947-ben alapított szerv közvetlenül az elnök alatt működik, fizikailag is a Fehér Ház mellett van. Azt a célt szolgálja, hogy különböző minisztériumok és katonai ágak által delegált személyzet együtt dolgozzon, rögtön az elnök keze alá, a közigazgatási siló-gondolkodást áthidalva. Közvetlen hatásköre nincs érdemben, cserébe viszont óriási elérése van az elnökhöz: ma közel 400-an dolgoznak az NSC-ben.

 • Jake Sullivan már Clintonnal is rengeteget utazott, elképesztő munkabírásáról legendák szólnak. Az ukrán válság elején éjjel telefonált cégvezetőknek, hogy mire lenne szükség. Most pedig a közel-keleti partnereket járja rendületlenül, hogy elkerüljék a regionális háborút. 

 • Az NSC a közigazgatás olvasztótégelye: ilyen mértékben más országok nem replikálták ezt a modellt. 

🛫 A Közel-Kelet még mindig a háború küszöbén. Súlyos rakétaesőt zúdítottak Libanon felől Izraelre február 9-én. A Vörös-tengert még mindig elkerüli a kereskedelmi hajók többsége. Eközben egy izraeli dróntámadás ölte meg a Hezbollah egy vezérét, Abbász Al-Debeszt, aki Teherán támogatását élvezte. Még inkább pengeélen egyensúlyoz az USA egy friss csapása, amelyben egy bagdadi utcán drónnal végezték ki eliminálták a Kataib Hezbollah két vezetőjét, részben figyelmeztetésül Iránnak, másrészt ők vehettek részt a jordániai amerikai támaszpont elleni támadásban. 

🇵🇱 Selyemfonal. A lengyel választási vereség nem ásta alá Jaroslaw Kaczynski Richelieu-státuszát. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy péntek délután selyemfonalat küldött a még általa (a PiS által) kinevezett lengyel európai biztosnak, miszerint ideje lenne lemondania. 

 • Janusz Wojciechowski történetesen az uniós mezőgazdasági politikáért felel a Berlaymont-palotában. Így a gazdatüntetések miatt amúgy is a célkeresztbe került, ráadásul jelenlegi főnökének – Ursula von der Leyennek – is engedményt tett  és nem szállt szembe teljesen a Green Deallel. 

Orbán brüsszeli ellenzéke. A lengyel PiS-t,  Meloni pártját, illetve az Orbán-kritikus cseh miniszterelnök pártját is magába foglaló Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjában újabb rebellis delegáció szólalt meg: ezúttal a Svéd Demokraták, a stockholmi jobboldali kormányt kívülről támogató radikális párt jelezte, hogy kilépnek az ECR-ből, ha a Fidesz belép. A  Fidesz svéd reputációja a NATO-csatlakozás elhúzása óta érthetően alacsony, és orosz vonalon se értenek egyet.

🛰️ Star wars. Elon Musk nem éppen szürke, de elég eminens. Külpolitikát is szeret csinálni, a tőzsdei manipuláción túl. Emlékezetes volt, amikor orosz diplomaták nyomására végül a Starlink rendszeren keresztül nem tette lehetővé, hogy az ukrán drónok krími csapást mérjenek – mert azzal riogatták a jól képzett titkosszolgák, hogy ez nukleáris válaszcsapáshoz vezetne.

 • A legfrissebb botrány most alakul, az ukrán katonai felderítés ugyanis nyilvánosságra hozott olyan rádiófelvételeket, amelyek azt bizonyítják, hogy az orosz katonák számára is elérhető a Starlink hálózat. A Starlink tagadja ezt. 

 • Az ukránoknak a háború elején óriási taktikai előnyt hozott, természetesen nem kizárt, hogy az oroszok is rámennek. Innentől kérdés, hogy a legnagyobb magánvállalatok vajon mekkora felelősséggel tartoznak a közállapotokra tett hatásukért? Legyen szó a Starlinkről, a Facebook visszhang-kamráiról, a WhatsApp lázadók által használt csoportjairól, a Telegram orosz hátsókapujáról vagy éppen az iPhone titkosításához való rendőrségi viszonyról. Ezekre kell a 21. századi demokráciáknak egy jó választ találnia – eddig úgy tűnik, nem sikerült, pár látványos meghallgatáson kívül.

🇻🇦 A csuhás. Korábban említettem röviden Paolo Benanti ferences szerzetest, aki Ferenc pápa AI-tanácsadójaként végül olasz állami pozíciót is kapott, és segíti a Meloni-kormány munkáját az AI terén. Amiért újra felhozom: Benanti alkotott egy új kifejezést, amely azóta Meloni-beszédekben többször szerepelt és visszatérően alkalmazzák: ez az algor-etika (angolul talán jobban hangzik: algor-ethics), vagyis az algoritmus és az etika összeollózása, az etikus algoritmusok iránti igény kapcsán. 

 • Benantit a Microsoft elnöke, Brad Smith látta vendégül podcastjában. 

 • A Szentszék részéről elég komoly és gyakran megfogalmazott aggodalom, hogy az AI mennyire fogja inkább felnagyítani az egyenlőtlenséget, mint az ellen hatni. Paolo Benanti.

Paolo Benanti

Forrás: Vatican News [ https://www.vaticannews.va/it/vaticano/news/2023-12/intelligenza-artificiale-paolo-benanti-nazioni-unite-chiesa.html?link_id=24&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26 ]

🇫🇮 A világosszürkék. Finnországban éles küzdelemben végül a jobbközép jelöltje, a nagy politikai visszatérő, Alexander Stubb nyerte meg az elnökválasztást a zöldek balos jelöltjével szemben, alig pár százalékkal megelőzve versenytársát, Pekka Haavistót. Stubb régi játékos a finn belpolitikában, volt EP-képviselő is. A finn elnöki poszt a magyarnál jóval aktívabb külpolitikai teret enged. Az előző elnök, Sauli Niinistö Európában a legintenzívebben tartotta a kapcsolatot a Kremllel, a finn történelmi hagyományok okán. Egyben ő volt az arca – és részben tárgyalója is – a NATO Finnországgal való bővülésének. 

🇨🇳 Az állandó jelzők. A Brókerek Mészárosa becenéven vonult be a kínai közpolitikába Vu Csing, akit Pekingben most neveztek ki a pénzpiaci felügyelet vezetésére. A 2000-es évek közepén a kereskedők regulációját vezette Sanghajban, és most azt várják tőle, hogy az ingatlanlufi kapcsán alakuló hitelbuborékot, a rossz belső állami hiteleket és az eladósodott önkormányzatok által okozott áttételes pénzpiaci problémákat próbálja kezelni – és ezzel Hszi hatalmát szilárdan tartani. 

 • 🇺🇦 Az ukrán hadsereg főparancsnoki posztjára szintén egy mészárost neveztek ki (nem a miénket!:)) mivel Olekszandr Szirszkijt sok bírálat érte azért, hogy Bahmutban a végsőkig kitartott, nem kevés ukrán katona élete árán. 

💡 Nem épp világítótornyok. Két amerikait meg kell említenünk, mert teljes pályás letámadásban vannak, nem pedig szürke eminenciásokra jellemző diszkrét műveletekben.

 • Az egyik a kirúgott Fox News sztár, a Magyarországot is megjárt Tucker Carlson, aki Putyinnal készített két órás “interjút” – amelynek az első harminc percében egy brutálisan szubjektív, és masszívan hamis történelemleckét kap, majd utána Bucsa és egyéb ügyek említése nélkül, mindketten hamar kihozták a maguk igazát. A Telex fact-checkje. A volt mongol elnök is reagált az X-en

 • Putyin érvelésében, ahogy Németország sem kerülhette el a lengyelek megtámadását a II. világháború elején, úgy Ukrajna lerohanása is “szükségszerű” volt 2022-ben. 

 • Carlson pedig kihozza kedvenc toposzát, miszerint az amerikai deep state – vagy a csapolásra váró washingtoni mocsár – felelős minden rosszért, amit az USA tesz. A két beszélgetőtárs boldogan állapította meg, hogy az amerikai demokrácia meg-nem-választott elitek rabja.

 • Kontrasztnak érdemes belenézni a Daily Beast-en megjelent ukrajnai beszámolóba: egy középkorú ukrán nő részletesen elmeséli – sikeres szökése után –, hogyan kényszerítették fegyverrel az orosz TV kamerája előtt arra, hogy az orosz narratívát erősítő “interjút” adjon. Eleve azért fogták el, mert férje ukrán katona, és az oroszok gyanús elemnek tartanak minden ilyen családtagot. 

🌴 Értékes kampányidő. A másik amerikai alanyunk Trump, aki nemcsak a NATO-ellenes (már szokásosnak tekinthető) kirohanásával vívta ki a hétvégén a figyelmet. Egész izgalmas, ahogy Trump küzd az idővel és a pereivel. Sokszor kell megjelennie bíróságokon, kampányolás helyett, bár természetesen a Truth Social-csatornáján igyekszik a maga javára fordítani a tárgyalásokat. A stábja mégis azon aggódik, hogy a bizonytalan szavazók közül a mostani felmérések alapján 4-6% elfordulhat Trumptól abban az esetben, ha majd valamely bíróság elítéli. 

 • Ez nagyon alacsony szám, mégis elég egy kiélezett versenyben arra, hogy akár megfordítsa a választást Biden javára. 

 • Trump mindent siettet, hiszen az ítéletek pontos idejét nem lehet megjósolni. A republikánus intézményeket törekszik maga mögött sorba állítani, az előválasztást letudni (ezért zavaró számára, hogy Haley nem dobta be a törülközőt), és már most Bident támadni, holott még egyikük sem nyerte el hivatalosan a pártja jelöltségét. 

 • Múlt hét végén úgy állt, hogy Trump kiszorítja Ronna McDanielt, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnökét (RNC), találkoztak is Mar-a-Lagóban. Hétfőre azonban McDaniel megcáfolta a távozásával kapcsolatos pletykákat – holott Trump biztos, hogy szívesen tenne egy hűségesebb figurát a párt kampányát vezető posztra.

A NATO 2%-os védelmi kiadási javaslata: ki hogy áll? Forrás: nato.int

Forrás: nato.int [ https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2023/7/pdf/230707-def-exp-2023-en.pdf?link_id=39&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26]

⚖️ Ítéletekre várva. A bíróságok kapcsán egyelőre csak előzetes ülést tartott a Legfelsőbb Bíróság arról, hogy Trump vajon január 6. miatt lázadással vádolható-e, és ha igen, ez eltilthatja-e a jelöltségtől. Ennél érdemibb lépés volt, hogy a washingtoni Fellebbviteli Bíróság kimondta – egyhangúlag! –, hogy bizonyos esetekben nincs elnöki immunitás, mivel ez a végrehajtó hatalmi ágat elszámoltathatatlanná tenné, ami pedig szembemenne az alkotmányos fékek- és ellensúlyok rendszerével. 

🌊 Az eminencia-győztes. Ha pedig a világpolitika lassan legnagyobb szürke eminenciását nézzük, az bizony a klímaváltozás. Csak két esetet szúrok ide (nehogy a végén antidepresszáns gyógyszergyártó szponzorai legyenek a hírlevélnek…). 

 • Az egyik legelismertebb klímakutató állt elő azzal, hogy az Atlanti-óceán áramlata (AMOC) amely a meleg-hideg áramlatok irányát szabályozza, sokkal könnyebben összeomolhat, mint eddig vélték. A holland szuperszámítógépen hat hónapig futó szimuláció eredményei teljes gyomrosnak számítanak, ha ez bekövetkezik a századunkban, Észak-Európa visszaesik a jégkorszakba, és nem is ez lesz a legnagyobb gondunk. 

 • Az év eleji “atmoszferikus folyó” – egy kiterjedt és súlyos csapadékzóna – Kaliforniában 11 milliárd (!) dolláros kárt okozott. Az extrém időjárási események az éghajlatváltozás miatt egyre súlyosabbak, az általuk okozott károk is drasztikusan nőnek. Eközben hurrikánkutatók javaslata szerint újabb fokozatot lenne érdemes a skálához hozzáadni: felfelé. 

🇭🇺 A magyar szürke eminenciás interjút adott a Bloombergnek. Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal feje elmondja, hogyan ered a “guruló dollárok” nyomába. Vajon mikor fókuszálnak majd az orosz vagy kínai dezinformációra? (Költői volt a kérdés.) 

 • Ha nem mondott volna le egy köztársasági elnök, egy EP-listavezető és vesznek elő egy püspököt, akkor lehet, hogy hosszabban foglalkozott volna a sajtó azzal az interjú részlettel, amiben Orbán Viktor a volt osztrák kancellárnak, Schüsselnek magyarázza, hogy a Nyugat és az EU gyenge, az oroszok nem tisztelik Európát ezért, és hogy Ukrajna senkit se véd; illetve hogy a szerb EU-csatlakozásnak meg kell előznie az ukrán bővítést. A Die Presse szemlézte a European Voices-ban nemsokára megjelenő interjút. 

 • Schüssel kormánya 2007-ben egy óriási korrupciós botrányban bukott meg, korábban ő lépett koalícióra Jörg Haiderrel (FPÖ), majd később az orosz telekom cég, az MTS, illetve a Lukoil felügyelőbizottságában üldögélt. Az osztrák politikai elit nem kis része az orosz érdekek európai – csendes – szürke eminenciása. 

 • Más országok legalább küzdenek az orosz infiltrációval: Bulgáriában éppen a titkosszolgálatban fogtak egy moszkvai ügynököt. 

🇪🇪 Végül pedig nézzétek meg a CEPA agytröszt friss gondolatkísérletét egy esetleges orosz támadásról a balti országok ellen, különös tekintettel annak pénzpiaci hatásaira: 9/11 után 1,4 ezer milliárd dollárt irtottak ki a tőzsdéről a megijedt befektetők. Mi történne most? 

 • 💴 Ha pedig nemzetközi fizetések: az egyik legnagyobb kínai kereskedelmi bank, a CCB orosz és belarusz ügyfelekkel nemcsak SWIFT-ben, de az orosz és a kínai rendszerben sem vezet több elszámolást. Számos kínai pénzügyi szolgáltató leáll az orosz ügyfelekkel azután, hogy az USA másodlagos szankciókat helyezett kilátásba decemberben.

A müncheni biztonságpolitikai konferenciáról, a NATO Steadfast Defender 2024 hadgyakorlatáról jövő héten írok! Addig is mindenkinek jó gondolkodást a hazai fékek és ellensúlyok rendszeréről az elmúlt 168 óra fényében!

116 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Hol van még az uborkaszezon?! | Heti Feledy

Sziasztok! 🌴 A maival együtt még három hírlevelet fogtok kapni a nyári szünet előtt. Abban egyre kevésbé hiszek, hogy nem lenne történés július második felétől a világpolitikában, ezeket azonban augu

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Feb 28

"Selyemfonal"? Talán selyemzsinór.

Like
bottom of page