top of page

Tíz perc szorongás | Heti Feledy

👋🏻 Sziasztok! A klímaváltozás miatt nemcsak egyre rosszabb üldögélni az M7-esen a dugóban, hanem a válságok sora (polikrízis) miatt a geopolitika játékmezejének átrajzolása zajlik. A legforróbb hónap van mögöttünk, amióta mérések zajlanak. Íme bolygónk legmelegebb napjai:

Forrás: C3S/ECMWF

Ez a melegedés pedig rengeteg következményhez vezet. A déli féltekén most tél van, vagy legalábbis lenne. Annyi már biztos, hogy az antarktiszi téli jegesedés rekordgyenge, tehát egyszerűen a jégtakaró ingadozása minden korábbi mérést alulmúl. Egymillió négyzetkilométer jég hiányzik. Ezek az úszkáló jéghegyek felelősek a mély óceáni áramlatok hűtéséért. Utóbbiak leállása, lassulása egyelőre beláthatatlan módon befolyásolná a földfelszíni életünket, de semmi jóra nem számíthatunk, sőt.

 • A Földközi-tenger térsége az átlagosnál is 20%-kal gyorsabban melegszik.

 • A Nature-ben megjelent kutatás alapján tavaly legalább 60 ezer ember halt meg Európa-szerte a hőség miatt.

 • A klímaszorongást ideje átcsatornázni politikai mozgalmakba és a közösségi reziliencia építésébe. Így a hírlevél a szélsőségekről fog szólni, radikális politikai erőkről, azok mozgásáról és hatásairól.

💨 Az extrém időjárás fellegei alatt az extrém politika villámai csapnak a demokratikus társadalmakba.

 • 🇭🇺 Az egykor jogászként végzett kormányzati elit tagjai a jogállamiságra utaló “fékek és ellensúlyok” rendszerét dobták ki az ablakon Tusványoson. Az ellensúlyok és fékek nélküli társadalomirányítás eredményei megtekinthetőek Moszkvától Minszken át Pekingig. Kezeket a magasba: ki költözne most oda?

 • 🇮🇱 Izraelben a szélsőségesekkel koalícióra lépett בנימין נתניהו, azaz Benjámín Netanjáhú pacemaker műtétjével egy napon (!) megszavaztatta az általuk igazságügyi reformnak, az ellenzék által a jogszolgáltatás függetlensége elleni merényletnek titulált törvényt. Sok tüntetés, eredmény nélkül; végül az izraeli államfő amerikai látogatása előtti napon Biden meghívta későbbre Netanjáhút is, folyik a nyomásgyakorlás.

 • 🇩🇪 Az szélsőségesnek tekintett AfD újra feltört Németországban, igaz, egyelőre ezt (megint) két szövetségi választás közt teszi. A 21%-ra mért AfD lehagyta a kormányzó szocialistákat, és másodikként áll a konzervatív CDU/CSU mögött. Szavazóinak több mint fele - talán kétharmada - protestszavazó, tehát nem neonáci, viszont a mainstream politikát kétségbe vonja. Alighanem megéljük még a CDU vezércseréjét, ahol Friedrich Merz nem érzi igazán a korszellemet.

 • 🇸🇰 Robert Fico masszív oroszbarát narratívával, egy adag vakcinakritikával a háta mögött és erősödő nyugatellenességgel vezeti a szlovák közvélemény-kutatásokat a szeptemberi előrehozott választások előtt alig két hónappal. A Kuciak-gyilkosságba, és elképesztő méretű állami korrupciós ügyekben megbukott Fico bár eljárás alatt áll, ítélet nem született ellene. Az ellenzék sokpárti koalícióval készülhet ellene, amelyek ritkán stabilak a szomszédban. Ennek magyar párt valószínűleg nem lesz részese, mert gyengék a bejutási esélyek.

🇭🇺 Nincs itt semmi látnivaló. Ellenzéki kezdeményezésre a magyar országgyűlést rendkívüli ülésre hívták össze, hogy a NATO-bővítésről (svéd tagság) szavazzon, ezen azonban a kormánypárt nem vett részt, így bukott a kísérlet. Ankara szintén halogat.

🇪🇸 Ahol a hőség sem fordított. A mérleg másik serpenyőjébe a spanyol választást tehetjük, ahol nem történt meg a szélsőséges erők térnyerése. Azt várták, hogy Pedro Sánchez szocialista-baloldali koalícióját leváltja a jobbközép Partido Popular és a szélsőségesnek tekintett Vox szövetsége. Ehhez képest a Vox közel 3%-kal kevesebb szavazatot kapott, mint 2019-ben, és a két párt együtt sem szerzett többséget a spanyol törvényhozásban. Így elképzelhető, hogy Sánchez katalán és baszk szeparatista regionális pártok támogatásának megvásárlásával megszerzésével összehozhat egy koalíciót.

 • A spanyol alkotmány szerint, amennyiben nem sikerül az első körben összehozni a kormányt a parlamentben, úgy két hónap áll rendelkezésre, különben a király kötelessége új választásokat kiírni. Így nem kell a belga rekordot félteni a kormány nélkül töltött időszakra vonatkozóan, könnyen lehet, hogy 2024 egyik első választása újra Spanyolországban lesz.

🇺🇲 Időben behúzni a mattot. Miközben az amerikai sajtó attól hangos, hogy Trump ellen hogyan bővítették a vádeljárást a dobozban hurcibált titkos doksik miatt; egy valódi, fontos és stratégiai győzelmet arattak a trumpisták. A radikális erők tehát lehetnek alaposak is.

 • Az előválasztásokon dől el, hogy a Republikánus Párt (GOP) mely jelölt mögé áll fel hivatalosan a 2024 novemberi elnökválasztáson. Ezek a “primary”-nek hívott szavazások államonként más-más módon zajlanak, amelyeket a helyi pártvezetés szabályoz.

 • A dilemma itt is hasonló, mint az elnöki elektori rendszerben: az egyes államok delegátusokat küldhetnek, akik vagy az adott államban nyertes jelölt vagy éppen arányosan a nyertesek között oszlanak el.

 • A kaliforniai GOP a hétvégén döntött, hogy a korábbi arányos rendszert egy winner-takes-it-all irányba tolja el.

 • Ez a kampánystratégák szerint sok szempontból Trumpnak kedvez (magasabb kampányköltés mint belépési küszöb, 169 delegátus egyben megszerezhető, stb.) amellett, hogy most egyébként is kétszer olyan népszerű Trump Kalifornia konzervatívjai közt, mint a második helyen álló Ron DeSantis.

 • Hasonló döntések számos Trump-barát, állami szintű GOP pártszabályzatban kezdenek megjelenni, láthatólag itt egy jól előkészített művelet zajlik.

🌊 Kalifornia még hoz másik meglepetést is? A demokraták körül eddig úgy tűnt, hogy Biden indulhat újra és nem lesz komoly belső verseny. Az első rés megjelent a pajzson, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó lehet, hogy mégis bedobja kalapját a ringbe.

🇮🇹 Lerázzák a láncot? Az egykor szélsőségesnek tekintett olasz kormányfő, Giorgia Meloni újabb két szimbolikus lépést tett, hogy teljesen mainstream partnerré váljon az euroatlanti mértékegységen. Régi hipotézis, hogy a kormányra kerülő szélsőségesek egy része a kormányzati felelősség alatt megszelídül. (Vagy begyorsít, de éppen az lenne a jó kutatói kérdés, hogy mitől függ, hogy visszafelé vagy előre vált-e sebességet.) Mindenesetre Meloni az ukránok támogatója lett, olasz mértékegységen atlantista, sikeres koalíció-építő Brüsszelben, még von der Leyent is bevonva (mint erről múltkor írtam.)

 • A legújabb körben megjárta a Fehér Házat, pedig erre se fogadtak volna sokan megválasztásakor.

 • Amellett, hogy Olaszország veszi át a G7 csoport elnökségét 2024-ben, a fő kérdés az volt, hogy vajon Róma - mint az egyetlen G7 tagállam, amely korábban aláírta az Út és Övezet (BRI) megállapodást Kínával - felmondja-e az egyezményt Pekingnél.

 • Jó esélyt látni rá, hogy Meloni megteszi ezt a lépést is, koalíciós partnerei külpolitikáját teljesen kiüresítve. Talán Kínába is ellátogat még idén az olasz kormányfő. Megjegyezte, hogy nem Olaszország kereskedelme a legnagyobb Kínával a G7-ek közt (hanem az USA-é 😀)

G7 vezetők idén Japánban találkoztak. Meloni balról második.

Forrás: Facebook/Giorgia Meloni (2023.05.20) [https://www.facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale/posts/pfbid0CSywv2zWdq1J6vnozvF72EMQPmgaFsGeW7w5qZ9pE9UxBPngnPv2uWC6jceM3NaEl]

🇳🇪 Radikális cezúrák. Kínában hivatalosan is leváltották a hosszabb ideje láthatatlanná vált külügyminisztert (utolsó szereplése az amerikai külügyminiszterrel volt), Nigerben pedig a teljes kormányt megpuccsolták.

 • Az afrikai országok sorsát a magyar sajtó ritkán kíséri kiemelt figyelemmel, pedig itt a mintázat miatt ez fontos lenne. Mali és a Közép-Afrikai Köztársaság (CAR) után most Nigerben is egy karakteresen nyugatellenes katonai csoport vette át a vezetést. Maliból korábban a francia katonákat utasították ki, a CAR-ban pedig a Wagner tevékenységéről már hosszan írt a nemzetközi média.

 • Ha nem is egy orosz mesterterv zajlik, de biztos, hogy az oroszok a belpolitikai instabilitást és annak kommunikálását a maguk hasznára fordítják.

 • Nigerből származik a francia uránium harmada, ráadásul a francia energiaellátásban az atomerőművek a meghatározóak.

 • Az országban francia és amerikai katonák is állomásoznak, két drónbázis pedig a Száhel-sivatagban építkező iszlamisták ellen szolgál bázisul.

 • Ez összesen a hetedik puccs 2020 óta a régióban. A radikalizációt a covid, más betegségek, az iszlamista terrorszervezetek és a hagyományos etnikai ellentétek erősítik, ezt fokozza a klímaváltozás miatt szűkülő erőforrásokért zajló verseny, és a harmadik országok opportunista nyersanyag-politikája (értsd: kínai stratégiai korrupció).

🇧🇾 Az éjjel soha nem érhet véget. Prigozsin magánhadseregének sagája folytatódik. Miközben Afrikában semmi jele nem mutatkozik annak, hogy bármit feladnának pozícióikból, hivatalosan is megjelentek Belarusz területén. Varsó erre már a határ lezárásával, várható Wagner-provokációk forgatókönyveivel és kerítésépítési tervekkel reagált.

 • Az orosz agresszió folytatásának egyik komoly kérdése, hogy a Wagner-zsoldosokat mire használják majd a belarusz területeken, akár ukrán, akár NATO-irányban; ez okozhat-e Minszkkel szemben eszkalációt.

⚔️ Nem az oroszok hónapja volt ez. Az ukrán ellentámadás a sok hetes fárasztás és logisztikai láncok zilálása után lassan formát ölt, de még várjunk türelemmel a látható sikerekre.

 • Az orosz törvényhozás alsóháza megszavazta, hogy a sorkötelezettség felső korhatára 27-ről 30 évre növekedjen.

 • Moszkvát ukrán drónok támadják, a Kercsi-hidat újra sikeres találat érte, miközben az orosz rakéták Kijevre estek éppen akkor is, amikor az afrikai békedelegáció ott járt.

 • Az Orosz-Afrikai Csúcs a háború előtt 43 afrikai országot tudott megszólítani, most csupán 17-en képviseltették magukat.

 • Különösen rosszul jött ki az orosz diplomatáknak, hogy a Kreml felmondta a Fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást (BSGI), amely alapvetően afrikai országok ellátását veszélyezteti. Bár pár tízezer tonna gabonát ingyen ígért Putyin, ez apró fügefalevél az afrikai igényekhez képest.

Dél-Afrika bejelentette, hogy Putyin nem fog személyesen részt venni a BRICS-csúcson, hiszen akkor a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa értelmében le kéne tartóztatni őt. Diplomáciai győzelem a nyugati oldalon.

A BSGI által érintett gabonavásárlók térképe.

Forrás: United Nations: Update from the Office of the UN Coordinator for the Black Sea Grain Initiative

📜 What we are reading. Aki szívesen olvasna többet orosz témában, íme egy pesszimista írás arról, hogy a Kreml rendszere nem (elég) ingatag, míg egy optimistább elemzés a fogyatkozó putyini alternatívákról pedig itt. Meloni találkozott Kissingerrel is Washingtonban: itt Kissinger ‘70-es években (!) írt elemzése arról, hogy mi várható Kínában 2000-re, egy anyag a Fehér Ház titkos fiókjából.


179 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az időzítés mestere: Hszi | Heti Feledy

Sziasztok! Nem is tudna jobbkor kimenni ez a hírlevél: Hszi Csin-ping kínai elnök épp Budapestre érkezik Belgrádból, hogy majd május 9-én a magyar miniszterelnökkel töltse az Európa-napot. Ezt szigorú

Kereplő kémfészkek | Heti Feledy

Sziasztok! Ha már május elsejére esik a szerda reggel, akkor remélem, sok időtök lesz az olvasgatásra! :) Finom gyűjtéssel készültem, tanulságos, ahogy a magukat szuverenistának tekintő európai szélső

A valóság szele a Kártyavárban | Heti Feledy

Sziasztok! Akik követték a hírlevelet, azok kevésbé lepődtek meg azon, hogy végül az amerikai kongresszus, miután kiköpni nem tudta, lenyelte a nagy háborús támogatási csomagot. Mike Johnson, a Trump

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page