top of page

Tolakodás a vörös szőnyegen | Heti Feledy

A múlt héten a földlakók politikájában számos rezgés történt, mégis szinte észrevétlen maradt az újabb klímahír. A friss kutatás azt találta, hogy az olvadó antarktiszi jég miatt a mélyóceáni áramlások már 2050-re szinte 40%-ot lassulhatnak. A tanulmány nem is tett kísérletet arra, hogy a következményeket feltárja, de ehhez elég, ha megnézzük a Holnapután-szerű filmeket.

Az emberiségre nézve rossz hír, hogy a nagy közös kihívás – a klímaváltozás – ellenére még mindig egymás darálására fordítjuk energiáink nagy részét.

 • Az olasz kormány hat hónapos migrációs vészhelyzetet hirdetett, csak a húsvéti hétvégén több mint 3000 főt mentettek ki a tengerről. Január óta már a 30 ezret is meghaladta a menekülők száma. Bár a téma jelen van Brüsszelben, nem lesz megoldható határvédelmi eszközökkel, hanem az afrikai államok stabilitásában kell keresni a megfejtést. Ezen a fronton viszont a klímaváltozás mellett orosz zsoldosok, kínai cégek, rivális törzsek és az Iszlám Állam helyi erői mind az európai érdek ellen dolgoznak.

 • A Közel-Kelet egyik fele pacifikál: a szaúdi és iráni külügyminiszterek a hó elején Pekingben találkoztak, folyik a további egyezkedés. Rijád eközben a szír vezetés arab együttműködésbe való visszavezetésén dolgozik, már fogadták Aszadot, aki az arab tavasz legnagyobb túlélője címért joggal ringbe szállhat. Eközben Izraelben forrnak az indulatok, a palesztinokkal szemben szimbolikus helyeken veti be magát a koalíció radikális szárnya, amelyre a válasz sem késik. A palesztin fiatalok egyetlen esélye a legális megélhetésre mégis az izraeli munkaengedély.

Újabb csatatér. Szudánt a 2019-ben megbuktatott diktátor után a katonaság és a legerősebb hadúr csapata, - a Rapid Support Forces, vagyis az RSF – közösen vezette. E hónapra tervezték, hogy a civil igazgatást helyreállítják, ez a jelek szerint nagyon nem sikerült: a két frakció egymásnak esett. Rossz hír, hogy ebbe a nagypolitika is belépett, mert míg a hadsereget az egyiptomiak támogatják kívülről, az RSF mögött felfedezhetőek az oroszok és a szaúdiak. Szudán Afrika harmadik legnagyobb országa, sok nyersanyaggal, vörös-tengeri kijárattal, így aztán sok kérővel.

Berobbant siló. Múlt héten az ukrán gabona Közép-Európát felkavaró hatásáról írtunk, és arról, hogy ez a konfliktus még csak a kezdeti szakaszban van. Azóta Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, egyoldalú döntéssel, betiltotta a gabona és egyes további ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát.

 • Ezzel annyi a gond, hogy a kereskedelempolitika azon területek közé tartozik, amelyek teljesen uniós kompetenciába esnek, úgyhogy ezzel egy újabb vitás vonalat nyitott a két ország az Európai Bizottság felé. 56 millió eurót bocsát első körben az Unió a károsult termelőik javára.

 • További gond lesz, hogy a holland és spanyol gazdák állatai eddig ukrán takarmányt ettek...

Keleti levélírás. Egy másik régiós dialógus eredménye, hogy Moldova apropóján a csehek, lengyelek, szlovákok (tehát a V4 nélkülünk), a balti hármak és Ukrajna közös nyílt levelet írt a Big Tech CEO-k számára, amiért még ennyi év után is tétlenül nézik a közösségi médiában zajló bomlasztást, dezinformációt.

Orosz front. A hét vége óta a Wagner-vezér Prigozsin sokezer karakteres esszéjét igyekszik dekódolni a világ, mert ebből akár az is kiolvasható, hogy a tűzszünet az eddig megszerzett területek megtartása mellett érdemi eredmény lenne. Persze valószínűbb, hogy az értekezés inkább az egykori Putyin-séf belpolitikai ambícióiról szól.

 • Rácz András írt egy fontos posztot arról, hogy körülbelül hány katonája lehet az oroszoknak: „(...) legfeljebb mintegy 635.000 orosz katonát és wagnerest lehet elméletileg Ukrajnába küldeni. És ebből a BBC adatai alapján 184.500-et már le kell írni; de ha az amerikai becslések jók, akkor 200.000-et. Ergo, a nagyon felülbecsülten számolt összes (!) bevethető orosz katona kb. 30%-a már biztosan kiesett.” Itt pedig az OSW anyag a “csendes mobilizációról”.

 • Az orosz ellenzék legismertebb orosz figuráját, Navalnijt kórházba vitték a szibériai büntetőtelepről. Ügyvédje szerint gyanús, hogy lassú, fokozatos mérgezés áldozata lehet. Tény, hogy Putyinnak már nem kell a látszatra adnia, így félő, hogy az aktivista élete egyre nagyobb veszélyben van. Az orosz vicc így talán rá nem érvényes: Hány évre ítélték? A válasz: "Пока Путин Жыв", „Amíg Putyin él”.

Mitől szuverén a szuverén? A kémügyekkel nem pusztán dzsémszbondos karakterük miatt foglalkozunk, sőt, éppenhogy annak ellenére. Ahogy korábban írtuk, a láthatóság-impakt tengely számít (tehát hogy a sajtó főleg a látható eseményeket szereti, ha van impaktja, ha nincs; míg az elemzők az impakttal rendelkező eseményeket szeretik, ha van láthatóságuk, ha nincs). Így a befolyásoló ügynökök, felderítők és hasznos idióták sokkal nagyobb befolyást gyakorolnak a hétköznapi életünkre sajnos, mint gondolnánk, hiszen erről szólt az orosz gázfüggőség ügyes és tudatos kialakítása is. Ezért fontos, hogy a magukat szuverénnek hirdető politikusok kapcsán feltegyük a kérdést: valóban szuverén módon hoznak-e döntést, kapnak-e „független” információt, kik fizetik a tanácsadóikat? Erről szóltak a múlt héten az orosz bank magyarországi működésével kapcsolatos kétségek, és nézzük, hogy áll máshol a macska-egér harc:

 • Norvégia újabb 15 diplomáciai fedésben dolgozó orosz kémet utasított ki az országból.

 • A lengyel kiberbiztonság részletesen beszámolt NATO országok külügyminisztériumai és nagykövetségei elleni orosz online hackerkampányról.

 • Megvan az NSO cég által gyártott Pegasus után a következő szuperkémszoftver (tehát ami közreműködés nélkül települ): a Reign névre hallgató programból a csehek, bolgárok és románok mellett a magyarok is vásárolhattak. Még most jön majd a java.

 • Színes: az angolok a titkosszolgálati ügynökség (GCHQ) történetében először női vezetőt neveztek ki: Anne Keast-Butler előtte az MI5 helyettese volt.

A brit kémnő.
Forrás: GCHQ [https://247newsaroundtheworld.com/wp-content/uploads/2023/04/gnde6drg_anne-keastbutler-_625x300_11_April_23-800x430.jpg?link_id=15&can_id=c6f64a9082f2ba9fff41e722c8113eec&]

Elvtársak egymás közt. Emmanuel Macron után Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Kínába röppent a múlt héten: a fejlődő államok összefogását, az amerikai rabiga levetését, az új multipolráis világrendet, a Washingtonnal szembeni “geopolitikai ellensúlyozást” és a dollárfüggőség feladását hirdette, és arra szólította fel Washingtont és az Európai Uniót, hogy ne szítsa az ukrajnai háborút. “Minden este megkérdezem magamtól, hogy miért kell minden ország kereskedelmét dollárban elszámolni? Miért nem kereskedhetünk a saját valutáinkkal” – lamentált Lula az Új Fejlesztési Bank sanghaji székházában – amelynek elnöke egyébként Dilma Rousseff volt brazil elnök.
 • Lula kérdése vélhetően költői volt, de számos oka van, hogy a fejlődő világ valutái, mint például a jüan, gyakran nem konvertiblisek, azaz nem lehet őket szabadon váltani; tőkekorlátozások alatt állnak, azaz nem lehet őket szabadon mozgatni; árfolyamuk instabil; a mögöttük álló politikai intézményekbe és gazdasági rendszerbe vetett befektetői bizalom pedig alacsonyabb, mint az USA esetében.

 • Latin-amerikai politikusok régóta szeretnék feladni a dollárfüggőséget, mert az rendre pénzügyi és adósságválságokhoz vezet. Ám a fejlődő országok biztonságos tartalékeszközre vágyó polgárai és jegybankjai is jobban szeretik a dollárt, mint a kínai jüant.

 • A jüan részesedése a kereskedelmi elszámolásokban 4,5%, ami a tavalyi, 2% körüli szinthez képest jelentős emelkedést jelent, bár ez annak köszönhető, hogy a nyugati szankciók miatt a kínai–orosz kereskedelem növekvő részét jüanban számolják el.

 • Az amerikai dollár aránya viszont 84%, azaz a Lula által megálmodott forradalom messze van.

A látogatások sorát Annalena Baerbock német külügyminiszter folytatta, aki Vang Jivel, a KKP külügyi bizottságának vezetőjével közös sajtótájékoztatóján azt mondta: nem érti, Kína miért nem szólította fel Oroszországot, hogy hagyjon fel az ukrajnai háborúval.

 • Németország kínai kereskedelmi függésére utalva azt mondta, egyszer már ráfáztak az orosz energiafüggőséggel, és nem akarnak hasonló helyzetbe kerülni a jövőben; valamint arról is beszélt, hogy Európa számára katasztrófa lenne a tajvani status quo erőszakkal való megváltoztatása.

 • “Kína támogatta Németország újraegyesítését, ezért reméljük, hogy Németország is támogatni fogja Kína békés újraegyesítését”, vágott vissza Vang.

Baerbock tárgyal.
Forrás: Baerbock/Facebook (2023.04.15.) [https://www.facebook.com/AuswaertigesAmt/posts/pfbid0eQmi2RH4zWnWcwq2HKfH1XTi7AuciwEXGLXNzpuSET8MKTiW6apy4ouigjMxG8Hzl]

Amerikai jogászkodás. Alig több mint egy héttel ezelőtt példátlan döntés született egy texasi körzeti bíróságon: Matthew Kacsmaryk bíró ideiglenesen felfüggesztette az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának engedélyét a gyógyszeres abortuszokhoz használt mifeprisztonra. Ez volt az első olyan eset az Államokban, amikor egy bíró felülírta az FDA hatáskörét valamilyen kérdésben.

 • A dolognak nem csak az amerikai kultúrharc szempontjából van jelentősége: a döntés precedenst jelenthet a vakcinák, köztük a Covid-19 elleni oltások, az antidepresszánsok engedélyeztetésében is.

 • Kacsmaryk – akit még Donald Trump nevezett ki – korábban a First Liberty Institute, egy konzervatív keresztény szervezet helyettes főtanácsadója volt.

 • A Legfelsőbb Bíróság átmenetileg visszaállította a teljes hozzáférést a szóban forgó gyógyszerhez, több időt hagyva saját magának az alacsonyabb szintű bírósági határozatok felülvizsgálatára.

Szemet szemért. Trump 500 millió dollárra perli korábbi ügyvédjét, Michael Cohen-t – aki az ellene indított büntetőeljárás kulcstanúja –, mivel szerinte megszegte az ügyvéd és az ügyfél közötti titoktartási megállapodást.

Safe space loss. A Cornell Egyetem nemet mondott a „trigger warning”-ra: a hallgatói közgyűlés állásfoglalása arra szerette volna kötelezni az oktatókat, hogy ha az óráikon esetlegesen traumatizáló témákról lesz szó – például szexuális zaklatás, családon belüli erőszak, öngyilkosság, gyermekbántalmazás, faji gyűlölet-bűncselekmények, transzfób erőszak vagy idegengyűlölet –, akkor arról előzetesen értesítsék a diákokat, de az egyetemi vezetés szerint ez alapvetően sértené az akadémiai szabadságot, ez pedig ellentétes a Cornell oktatási céljaival.


36 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az időzítés mestere: Hszi | Heti Feledy

Sziasztok! Nem is tudna jobbkor kimenni ez a hírlevél: Hszi Csin-ping kínai elnök épp Budapestre érkezik Belgrádból, hogy majd május 9-én a magyar miniszterelnökkel töltse az Európa-napot. Ezt szigorú

Kereplő kémfészkek | Heti Feledy

Sziasztok! Ha már május elsejére esik a szerda reggel, akkor remélem, sok időtök lesz az olvasgatásra! :) Finom gyűjtéssel készültem, tanulságos, ahogy a magukat szuverenistának tekintő európai szélső

A valóság szele a Kártyavárban | Heti Feledy

Sziasztok! Akik követték a hírlevelet, azok kevésbé lepődtek meg azon, hogy végül az amerikai kongresszus, miután kiköpni nem tudta, lenyelte a nagy háborús támogatási csomagot. Mike Johnson, a Trump

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Apr 02
Rated 5 out of 5 stars.

Válasszon élő kaszinók magyarországon egy olyan weboldal segítségével, amely már kiválogatta a legjobb lehetőségeket. A magyarországi online kaszinók kiváló hírnévnek örvendenek, és számos olyan játékot kínálnak a játékosoknak, amelyek pihentető élményt nyújtanak. Most már nem kell sok időt töltenie a tökéletes kaszinó keresésével, hiszen az oldalon már minden megtalálható, ami a kezdéshez szükséges.

Like

Rated 5 out of 5 stars.

Helló. Ha megbízható magyar kaszinót keresel, akkor ajánlom a WeissBet. Ez a kaszinó az egyik legjobb lehetőség a játékra. Hiszen számos különböző játékot kínál vezető szolgáltatóktól, amelyek garantálják a magas színvonalú játékokat és a nagy nyereményeket. Ez a kaszinó emellett számos kényelmes befizetési módszerrel is rendelkezik.

Like
bottom of page