top of page

Választás utáni választások | Heti Feledy

Sziasztok!

Túl vagyunk egy kiváló EP-választási vasárnap éjszakán. Ha érdekel a teljes sokórás videó, itt behozhatod a lemaradt perceket, ez elsősorban a magyar perspektívára koncentrált. A hírlevélben az európai következményekre térünk ki, az eredményeket csak ábrán mutatjuk.


Forrás: https://results.elections.europa.eu/en/?link_id=1&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26

Ez a harc sem a végső. Mivel találkozhattunk a sajtóban a választás előtt, hogy mi történhet? Radikális jobboldali áttörés, Brüsszel elfoglalása, megbékítése, a Tisza kiáradása, a Zöldek megkopasztása, a Green Deal aláásása – ilyesmi volt a bakancslista. Ebből az utóbbi három dolog bejött, nézzük sorban.

 •  ↔️ A jobbratolódás bekövetkezett, csak nem a szélre, hanem közép-jobbra inkább. Az Európai Néppárt – a konzervatív középső gyűjtőpárt, az EP legnagyobb politikai csoportja hosszú idő óta – megtartotta, sőt, megerősítette pozícióját. Képviselőinek száma emelkedik, a hírlevél leadásakor éppen 8 fővel. A legszélen álló Identitás és Demokrácia – Le Pen, Wilders és barátaik – 9 fővel növelték csoportjukat, míg a Meloni és PiS fémjelezte Európai Konzervatívok és Reformerek 4 fővel. Ez a jobboldalon összesen egy 23 fős többlet, ami a baloldali veszteségekkel szemben valóban komoly jobbratolódás még egy 720 fős törvényhozói kamarában is.

 • 🧭 Mégsem valódi áttörés: a két radikális frakció egyelőre a negyedik és ötödik legnagyobb a hagyományos erők után, de a zöldek előtt. Az is biztos, hogy nem fognak a Néppárttal mindig és mindenben együtt szavazni, sőt, az együttműködés a jobbszél és a jobbközép között ugyanolyan nehézkes, mint a bal és a radikális zöld irányba való nyitás. A frakciók mérete ugyanakkor még nem tekinthető véglegesnek, mert a következő hetekben döntenek az új ill. korábban független pártdelegációk frakciótagságairól.

 • 🏇 Régi lovas új lendületben. Ami izgalmas lesz, hogy ezzel a sikeres spanyol, német és lengyel néppárti szerepléssel Manfred Weber – a magyar miniszterelnök ellenséggé trenírozott egykori párttársa – érdemben növeli befolyását az előző öt évéhez képest is. Ez azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen fölött – ha marad a székében – közvetlenebb lesz a monitoring, és alapvetően a Néppárt lehet a mérleg nyelve az ad hoc policy koalíciókötésekben, amelyekről a ciklus nagy része szól az első féléves székosztási csaták után.

 

🛗 Nothing is agreed until everything is agreed. Ami Ursula von der Leyen sorsát illeti, a jelenlegi néppárti-szocialista-liberális 400 fő körüli többség már hibahatáron belül szállíthatja a szükséges szavazatokat, ha eljut Von der Leyen jelöltsége eddig a szakaszig. Merthogy előtte az Európai Tanácsnak kell minősített többséggel döntést hozni és az EP felé ajánlást tenni a személyről, és a Néppárt ott mindössze 11 kormányfővel rendelkezik a 27-ből, tehát meg kell állapodni a többi vezetői posztról ahhoz, hogy mindenki rábólintson.

 • 🇵🇹A portugálok már bedobták, hogy nemrég megbukott szocialista miniszterelnöküket, Costát szívesen katapultálnák Brüsszelbe Charles Michel utódjának, vagyis tanácselnöki posztra.

 • 🇪🇪Kaja Kallas neve újra felmerült a liberálisok részéről a külügyi főképviselői posztra, bár az orosz eszkalációfélő tábor nyugati tagjai kicsit ódzkodnak a keleti kinevezésektől, hogy ne csak Oroszországról szóljon a pozíció.

 • 🪖Az alkufolyamatba kerülnek még a biztosi portfóliók közül a fontosabbak, mint a védelmi iparért felelős biztos, a versenypolitikai főigazgatóság felügyelete, a bővítés és persze a klíma- és környezetvédelem (akárhogy is hívják majd ezt a területet a kötelező politikai-szexi szótárból).

 • 🪑Emellett az EP elnöke és nem hivatalosan a NATO főtitkári széke is bent van a kalapban.

 • 🇩🇪Első körben mindenesetre azon lehet izgulni, hogy a Tanácsban lesz-e többség UVL mögött, vagy Macron, ahogy annak idején Weber Spitzenkandidat-győzelmét nullázta UVL-lel, úgy most is bedob-e egy nevet az utolsó percben. Párizsban már eddig is elhangzott a máltai EP-elnök, Roberta Metsola neve (aki preferenciális szavazáson máltai rekordot állított be), és Mario Draghi többször felmerült.


Kikből jöhet össze potenciálisan a következő bizottsági elnök megválasztásához szükséges többség a becsült képviselőszámok szerint?

Forrás: Politico [ https://www.politico.eu/article/eu-election-results-2024-things-to-know/]

🌊 A Tisza brüsszeli áradása. A magyar EP-választás eredményei közül a hét helyet szerzett Tisza párt uniós mozgástere sok lehetőséget hoz. Ez azért is lehet, mert a Fidesz-delegáció „kilépett” a Néppártból, ezzel akarva-akaratlanul is szabad utat hagyva egy moderált konzervatív erőnek, hogy belépjen a magyar politikai palettáról, és ez most a Tisza lett. Már az EP-választás estéjén a hivatalos statisztikában is a Néppárthoz sorolták, úgyhogy nincs sok okunk kételkedni Magyar Péter és Manfred Weber kézfogásában.

 • Az Európai Néppárt a legnagyobb politikai csoport, komoly erőforrásokkal rendelkezik. A CDU-CSU, a lengyel Tusk-féle KO és a spanyol PP meghatározó tényezők, fontos partnerek lehetnek a Tiszának. Egy olyan információs erőtérbe kerül ezzel a friss magyar erő, amilyenről csak álmodni lehet.

 • A lengyel KO nem éppen haverja a Fidesznek, ahogy a spanyol térfélen is inkább az eggyel radikálisabb Vox-szal barátkozott a magyar kormánypárt, a német területen pedig sokrétű kapcsolat létezik, de a poszt-Merkel érában már nincs hangos kiállás Budapest mellett (más kérdés, hogy csendben vajon mekkora lenne, ha a CDU-CSU kormányra kerülne majd 2025-ben a német szövetségi választások rendes időpontjában).

 • A Néppárt a parlamenti helyek elosztásában komoly tényező, ha a Tisza képviselői jó repülőrajtot tudnak venni, a ciklus második felére már izgalmas pozíciókba kerülhetnek néhányan, ami a Néppárt nélkül nem is lenne elérhető.

 • Nyilván szívesen ott lennénk, amikor először megy a 7 fős Tisza és Hölvényi György KDNP-s képviselő közösen egy frakciógyűlésre, ha véletlen meghívnak, hozzuk a beszámolót! Elvileg a bent lévő pártok vétózhatják az azonos országból belépni kívánó más pártok felvételét, erre most a megkérdezett szakértőink nem számítanak a KDNP részéről.


A részvételi adatok tagállamonként. Összesítésben 2019-hez képest nincs érdemi mozgás.


🟩 Satírozott zöld. A Néppártnál alighanem lesz egy erős mag, aki úgy értelmezi majd a választási eredményeket – főleg a németek közül – hogy a zöld átállással szembeni kiállás hozta meg a szavazatokat. Ez alighanem jóval cizelláltabb, sok protestszavazattal a német vidéken, de félő, hogy nem lesz jobb ötlet. Tehát jó eséllyel számíthatunk arra, hogy a zöldkritika vonalon tovább mennek. Vagyis megint egy fontos téma a lebutító polarizáció áldozata lett.

 • Ennek rögtön jelét adta Manfred Weber, amikor az eredményváró körül adott egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a Néppárt „újragondolhatja” a belsőégésű motorok eladásának betiltására vonatkozó 2035-ös dátumot. Komolyabb mennyiségű bajor sörben mernénk fogadni, hogy ez a szimbolikus célpont felkészülhet, hogy részesül a természet-helyreállítási törvény sorsában.

 

🇫🇷Macron-rulett. Franciaországban alighanem készült a kisebbségi kormánnyal dolgozó Macron a gyászos eredményére, mert nagy magabiztossággal jelentette be a Nemzetgyűlés feloszlatását és az előrehozott választások kiírását a vereség éjszakáján.

 • Bár egy pillanatra elképzeltem, hogy az olimpia alatt franciák milliói még urnákhoz is járulnak, még bőven a játékok kezdete előtt, június 30-án (első forduló) dönthetnek a parlament összetételéről.

 • Macron pártja csak tovább degradálódott volna, ha nem vesznek tudomást politikai értelemben a brutális vereségről. A dupla-vagy-semmi kártya felhúzása Rishi Sunakra emlékeztető döntés, aki nemrég július 4-re hozta előre a brit rendes választást.

 • A kétfordulós, egyéni körzetes választási rendszer eleve könnyebb terep a Nemzeti Tömörüléssel szemben, amennyiben bármilyen jobbradikál-elleni koalíció az elkövetkező három hét alatt szárba tud szökkenni.

 • Ha mégsem, akkor Macron 2027-ig még elnökként felügyelheti az első Le Pen féle-kormányt (bár ehhez több mint 200 fővel kéne még a Le Pen–Bardella duónak növelni a frakciót, azért az sem triviális, koalícióra meg aligha lépnek velük, bár ezt sem lehet olyan magabiztosan leírni, mint a cordon sanitaire fénykorában 15 éve). Macron abban bízhat, hogy túljár a szélsőséges kormány eszén, és vagy bebizonyítja az elnökválasztásig, hogy nem érdemes Le Penre szavazni, vagy, horribile dictu, kiderül, hogy domesztikálható az RN, és a sandboxing vége, hogy Le Pen a Meloni-féle útra tér.

 

🍈 Mocsárcsapolás. Ahol a nagy csapolás történt, az a zöldek vidéke, 19 fővel kevesebben ülnek be, főleg francia és német veszteségek hatására; míg a liberálisok 22 főt vesztettek, köztük a Momentum teljes tagságát, úgy, hogy közben például a belga vallon körzetben szépen feljöttek, és Szlovákiában is első helyen végeztek (részben az alacsony és elsősorban urbánus részvételnek köszönhetően).

 • Elviekben ez akár az EP-s nagykoalíció kompromisszumkészségét is növelhetné, mivel a liberális és zöld álláspontok gyakran rugalmatlanabbak: a kisebb frakciók nem népfrontosak, eredeti pozíciójukhoz jobban szoktak ragaszkodni. Így a német liberálisok az egyik fő kerékkötői az uniós kiadásnövelésnek – igaz, ezt most kormányzati szintről képviselik Berlinből a Tanács felé – és a zöldek sem sok kompromisszumra nyitottak a politikai track recordjuk szerint.

 • Hogy a Néppárt mikor kihez nyúl ki partnernek, azt nemcsak a politikai csoport, hanem a tagállami delegáció szintje is meghatározhatja. Így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy frakcióból kiszavaznak delegációk (ezek a tagállami szintű pártcsapatok, tehát francia zöldek, német liberálisok csoportocskái), és tegyük hozzá, hogy például a bizottsági elnök jelöltségének megerősítése titkos szavazáson történik, tehát kedvező terep a nem nyilvános alkukhoz.

 • 🇨🇿 Fico Smerje kikerült a szocialistáktól, míg a cseh Andrej Babis kihozta ANO-ját a liberális Renew-ból, így ők is új csoportot fognak maguknak keresni. Babis magabiztosan nyerte euroszkeptikus vonalon az EP-választást, Prágában egyébként sok párt a cseh korona melletti kiállást is hangosan felvállalta a hagyományosan erős uniós szkepticizmus mellett. A cseheknél a 37%-os részvétel rekordnak számított: kommunista és oroszbarát képviselőt is küldenek, alig pár pro-EU-s figura mellett.


A normandiai partraszállás 80 éves évfordulója: Biden és Macron később Párizsban vacsoráztak.

Forrás: X [ https://x.com/francediplo_EN/status/1800220187360387422 ]

Fontos tűszúrások a geopolitika örvényében

 

 • 🇷🇺 A francia ukrán-politika, vagyis Macron kezdeményezése, hogy koalíciót építsen az Ukrajnába katonai kiképzőket küldő országokból, megkapta a moszkvai figyelmeztetést. A D-Day évforduló napján (amire az oroszokat végül nem hívták meg) letartóztatták a francia Laurent Vinatier-t “katonai kémkedésért”, ami eddig elsősorban az amerikaiaknak járó orosz büntetés volt, hogy politikai okokból kiválasztott állampolgáraikat letartóztatják és fogvatartják, most a franciák kapták. Ha itt megáll a figyelmeztető lövés, akkor viszont újra egy fontos határt tolhat kijjebb a szövetséges tábor.

 • 🇮🇱 Az izraeli kormányzati harcok kiélesedtek. A háborús szükségkabinetből, tehát az ellenzéket Netanjáhúval tömörítő döntéshozó testületből kilépett az egyik meghatározó figura, Benny Gantz. Netanjáhú még mindig az erőszakos megoldást hozza az asztalra Gáza kapcsán, miközben már az ENSZ BT maga is megszavazta a tűzszüneti javaslatot. Több túsz elmúlt napokban történt IDF általi kiszabadítása arról szólhat politikailag, hogy nem kötnek tűzszüneti megállapodást a Hamásszal, inkább maguk keresik meg őket.

 • 🇺🇦 Alapvetően egyetértenek abban a szakértők, hogy a harkivi orosz offenzíva beállt, tehát érdemi előrehaladást sem ott, sem a többi frontszakaszon az elmúlt két hétben nem tudtak hozni. Ha az ukránok ezt a hiányos fegyverzettel bírták tartani, akkor várhatólag stabil frontvonalak maradnak még a nyáron is, amíg vagy (még) nagyobb emberanyagot nem dobnak oda az oroszok, vagy egy technikai szintlépés (F–16-osok, vagy épp orosz innováció, mint a siklóbombák) nem töri meg azt.

 • 🇮🇳 Modi mégsem nyerte meg tisztán az indiai választást, koalíciót kell építenie, ami természetéből fakadóan nem lesz egyszerű.

 • 🇭🇺 Szijjártó Péter a belarusz ellenzék bánatára újra Minszkbe látogatott, ezzel az uniós diplomáciai izolációt is megtörve, hogy atomenergetikai megállapodást írjon alá Lukasenka rezsimjével. A NATO egy regionális munkacsoportjából, a Bukaresti Kilencekből eközben kizárhatják Magyarországot a sorozatos vétókért. Éleződik a kormány-NATO pengeváltás.

 • Repülőtér mellett pedig gázmezőt is vettünk.


36 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Hol van még az uborkaszezon?! | Heti Feledy

Sziasztok! 🌴 A maival együtt még három hírlevelet fogtok kapni a nyári szünet előtt. Abban egyre kevésbé hiszek, hogy nem lenne történés július második felétől a világpolitikában, ezeket azonban augu

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
5 napja
Rated 5 out of 5 stars.

A tapasztalat a Weiss Bet új mércét állít fel azzal kapcsolatban, amit egy kriptokaszinónak nyújtania kell. A széleskörű játéklehetőségek és a fejlett biztonsági intézkedések keveréke olyan kiváló szerencsejáték-élményt nyújt, amit máshol nehéz megtalálni. A mobil kompatibilitás és a HD streaming csak a hab a tortán, így a WeissBet a szórakozást és a biztonságot egyaránt értékelő játékosok első számú választása.

Like
bottom of page