top of page

Válaszoljanak a hatalmasok!

Ha egyetértesz azzal, hogy Hernádi Zsolt tartsa a szavát és adjon interjút a Partizánnak, akkor küldj te is egy levelet a MOL-nak!

piros_emberkek_300x.png

99 kérdés Hernádi Zsolthoz

ESZTERGOM

 

– Ha már Esztergomban nőtt fel, egy Mr. Busta idézettel kezdenék: “Wesztergom a blokkom, otthon, édes otthon, itt kezdődött minden, ide húz vissza a szívem”. Mr. Bustát ismeri, szereti? Jól sejtjük, hogy az Ön szívéhez is közel áll a város? 

– Azért is kérdezzük, mert forrásaink szerint korábban gyakran látták Önt az esztergomi Pálinka Patikában. A magáé?

– Kiss-Rigó püspök gyakran az Ön egyik ingatlanában szállt meg, amikor Esztergomban volt, ilyenkor fociról beszélgettek vagy inkább politikáról? Ahhoz volt hozzáfűznivalója a tisztelendő úrnak, hogy Ön prostitúciógyanús weboldalban fialtatta a pénzét?

– Miért nem lett állatorvos Tarjánban, az apja mellett? Nem szívleli az állatokat, le akart válni a családról vagy már akkor topmenedzseri álmokat dédelgetett? 

- A HVG-nek nyilatkozta 2000-ben, hogy gyerekkorában csodálta az egyik helyi vállalkozót, mert már akkor, a hetvenes években Chevrolet-t hajtott. Ki volt az illető, és mivel foglalkozott?

– A Dobó Katalin Gimnáziumból kikre emlékezik? Milyen emlékei vannak egykori osztálytársáról, az Esztergom FC jelenlegi elnökségi tagjáról, Sóron Tiborról? Az ő neve ugye a koncesszióosztáskor merült fel a szélesebb nyilvánosságban: a koncessziófelügyelő Hernádi Ádám, az ön unokaöccse segített neki az érvényesülésben? 

- Azért is merül fel ez a kérdés, mert esztergomi forrásaink egybehangzóan állítják, hogy Sóron Tibor magának is frontol helyi bizniszekben. Hogyan kommentálja ezt?

– Fivére sem lett állatorvos: humán doktor ő is és a felesége is - panaszkodnak néha az egészségügy helyzetére? Kamarai tagok maradtak? 

- Fiuk, az ön unokaöccse, Hernádi Ádám jelenleg a város polgármestere, korábban Orbán Viktor kabinetfőnök-helyettese is volt. Volt szükség egyengetni a fiatal rokon karrierjén? Önnek turisztikai befektetései vannak: hogyan intézik, hogy ne legyen összeférhetetlensége az unokaöccs polgármesterrel?

 

FIATALKOR, KÖZGÁZ, RAJK

 

– „Anyám, te illatos rózsa!” volt a neve az Ön fiatalkori punkzenekarának, fel tud idézni a dalszövegekből egy-két sort esetleg? Milyen hangszeren játszott? Önnek milyen emlékei vannak a korabeli punkéletről? Ön zenél még néha?

– Biztosítótűvel átszúrt fül, dorbézolások, underground koncertek, Sex Pistols és The Stranglers kazetták - ezeket az emlékeit elevenítette fel a Hammerworld magazinnak erről az időszakról. Ekkoriban anarchista volt? 

- Látta a Partizán Szennyhullám című dokumentumfilm-trilógiáját, ami a magyarországi punk korai korszakát dolgozta fel? Ha igen, mit gondol róla?

– Az előbb említett HVG-s cikkben árulta el: “a Fidesz egyik legnagyobb hatalmú politikusával még előfelvételisként, Kalocsán egy században voltam katona”. Szájer József volt az illető, ugye? Eljárt az Ön punkkoncertjeire ő is?

– Szintén Kalocsán, méghozzá magával egy szakaszban volt előfelvételis Lantos Csaba, vele később, az egyetemen is évfolyamtársak lettek, majd együtt gründoltak diákszövetkezetet, de a MET-es időkig - ahol Lantos Csaba elnökölt - még el kellett teljen pár évtized. Segít most a MOL-on, hogy az elnök-vezérigazgató ezeréves ismerőse az energetikai miniszter, vagy csak egy minisztérium van tényleg, és az a Karmelita?

– Milyen volt az élet a Rajk Szakkollégiumban? Állítólag kevésbé volt elitista, mint a jogászok Bibója, ez miben nyilvánult meg a gyakorlatban? Egyengették a nehezebb szociális helyzetből érkező tehetségek útját?

– Az alapítóval, Chikán Attillával milyen a viszonya? Forrásaink egybehangzóan állítják, megharagudott önre a Közgáz alapítványi tulajdonba vételekor. Tudják azért kezelni, kibeszélték a konfliktust?

– Lantos Csaba, a Spéder-fivérek, Kósa Lajos, Anthony Radev - kit hagytunk ki a fontos rajkosok köréből? Mennyire működik ennyi év után a kohézió, kikkel jár össze rendszeresen ma is?

 

KARRIERKEZDETEK

 

– Alig harmincas, amikor a testes középbank, a Takarékbank első embere lett. Kivételes helyzet, amikor egy egészen fiatal generáció kapott lehetőséget a korábbiakkal szemben, hogy egy új korszakát indítsák el a magyar történelemnek. Kifejezetten a rendszerváltáskor szerepet kapott és azóta is meghatározó gazdasági elit teljesítményét hogyan értékeli a ‘89 előtti elitével összevetésben?

– A Takarékbank ekkor, az Antall-Boross kormányok idején még állami többségű volt, épp privatizáció előtt állt, a kinevezéséhez kellett állami hozzájárulás. Ki volt a mentora?

– A bankárszféra nem politikus támogatót említ, sokkal inkább Lenk Géza bankárt, akivel 1989-től öt éven át a K&H-ban, akkori nevén az Országos Kereskedelmi és Hitelbankban dolgoztak együtt. Lenk toborozta az OKHB-K&H-hoz a fiatal Csányi Sándort is. Innen a szoros barátság kezdete? 

- Egyáltalán barátság az önöké vagy csak szoros üzleti együttmozgás?

– A Takarékbank az ön vezetése alatt futott neki először a szövetkezeti integrációnak - amit Spéder Zoltán vitt tökélyre évtizedekkel később, s ami megalapozta a mostani oligarcha-bankóriás létrejöttét. Érez némi elégedettséget, hogy az öné volt a kezdőrúgás? Ott és akkor találódott ki a bankholding terve?

– Mit gondolt, amikor a NER látványos külsőségek között, propaganda-össztűzben ejtette Spédert? Együttérzett az egykori rajkos kollégával vagy arra gondolt, Spéder eszi, amit főzött, hiszen az ön barátjával, Csányival sem szépen váltak el. 

- Van-e üzenete Spéder közéleti kiiktatásának a többi nehézsúlyú CEO, köztük a maga számára?

– A Takarék-csoportnál bukkant fel először Garancsi István neve is: a bank brókercégét vezette. Utóbb remekül prosperáló magánbizniszeket kötöttek együtt, például, Csányival kiegészülve nyomott áron megszerezték a Magyarországon akkreditált külföldi diplomatákat kiszolgáló ingatlanokat, döntő többségében Budapest legelőkelőbb ingatlanait az első Orbán-kormány utolsó éveiben. Az efféle bizniszhez mi segít jobban: Garancsi meghívására hegyet mászni, egy társaságban Orbán Viktorral és feleségével, vagy vadászni Csányival -  vagy van más magyarázata minderre?

– A CD Hungary többkörös privatizációja ujjgyakorlat a MET energiakereskedő üzletéhez képest, ahol szintén felbukkantak mindketten: a MOL volt a MET alapítója, Garancsi pedig egy közbenső tulajdonos, mások mellett Csányi bizalmasa, Nagy György üzletember mellett. Egy okot mondjon, hogy miért nem klasszikus state capture az ügylet: nagyvállalkozók az állami infrastruktúrát igénybe véve, állami szabályozások segítségével keresnek rengeteg pénzt. Mi mást kellene látnunk?

– A MET-biznisznek egyrészt az EU kötelezettségszegési eljárása vetett véget, de a piac ismerői azt is beszélik, Mészáros Lőrinc megjelenése az energiapiacon szintén rontotta az esélyeiket. Róla mit gondol, mármint Mészárosról - például a kiemelkedően eredményes gazdasági tehetségről? Ön tárazott Opus-részvényt - ha nem, miért nem?

 

MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI NYRT.

 

– Forrásaink szerint előde, Csák János hívta az igazgatóságba, ez stimmel? Csák egy évig húzta az elnöki székben, a gázár-problémán vérzett el. Ön hogy kezelte a politika igényeit a jóárasításra? Kikkel kellett megmérkőznie, meddig tudott elmenni?

– 2004-ben sikerült lepasszolnia a gázüzletágat az E.ON-nak, a versenyhivatal kicsit csapkodta magát, de lenyelték a békát. Ezt hogy sikerült elérnie, és Csáknak vajon miért nem jutott eszébe?

– Átmeneti ideig valóságos álláshalmozó volt: még vezette a Takarékbankot, amikor a MOL-elnökség megtalálta, ráadásul megválasztották a Malév elnökének is. Utóbbi két posztja esetében akad némi összeférhetetlenség: a légitársaság a minél olcsóbb, a MOL a minél drágább üzemanyagban érdekelt. Értjük, hogy az efféle szavazásoknál tartózkodott, de mégis, melyik cégnek drukkolt a lelke mélyén?

– Összességében: hogyan számol el a jövő generációk irányába, amiért ennyi éven keresztül a bolygó tönkretételéért szuperfelelős ágazatok idehaza mindenképpen vezető cégeit irányította, irányítja?

- Mit tesz a jóvátétel érdekében - magánemberként és top-menedzserként? 

– Az OMV 2000 őszén ellenséges felvásárlásba kezdett. A MOL magánnyomozó céget kért fel, hogy megtudja, az osztrákok magukat képviselik-e valóban, vagy az oroszoknak frontolnak. A magánnyomozó cég az UD Zrt. lett - történetesen az, amelyik később belemerült az MDF-en belüli Dávid Ibolya ellenes puccsba. Őket ki ajánlotta? Csányi? Elégedettek voltak velük?

– Az OMV ellenséges felvásárlási kísérlete éveken át zajlott. 2007-ben, a Gyurcsány-kormány előterjesztésére a parlament megszavazta a Lex MOL néven elhíresült törvényt az efféle akciók megakadályozására, a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben példátlan összpárti konszenzussal. Hol kell ilyen törvényeket rendelni: egyből a miniszterelnöknél és a frakcióvezetőknél? Mennyi idő elérni a konszenzust, mit kérnek cserébe a pártok? 

- Egyáltalán: tudna mondani olyan közügyet, ami az Ön megítélése szerint hasonlóan összpárti támogatás kellene, hogy övezzen?

– Lett ugyan Lex MOL, a kormány mégis tétlenül nézte, ahogy az OMV 2010 tavaszán (még a fideszes fülkeforradalom előtt) eladta 21%-os MOL-pakkját a Szurgutnyeftyegáznak. Ekkor mit érzett?

– Egyes hírek szerint a Bajnai-kormány visszavette volna a Szurguttól a papírokat, de épp Ön volt az, aki ellenezte, hogy az állam ekkora tulajdont szerezzen. Ez igaz? 

- Utóbb a NER valóban visszavette a részvényeket, azzal nem volt baj? Most pedig összesen 20%-uk van az állami egyetemfenntartóknak (Corvinus, MCC), erről mit gondol?

– Amúgy milyen tulajdonosok az egyetemek? Szoktak a közgyűléseken aktívkodni vagy csak az osztalékot lesik?

– Minden, ami látható a Hernádi-networkből, Orbánék felé mutat - nem csak a kötélbarátság, meg a kabinetfőnök-helyettes unokaöccs, legalább annyira például a JEREMIE-pénzek -, mégis következetesen békében, befolyásos állásaiban hagyják a balos kormányok: Hornék a kezdetben még állami Takarékbanknál, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok a MOL élén. Márpedig a MOL-nál stratégiaibb céget nehéz festeni. Elmondaná ennek a titkát, miért bíztak magában? 

- Idézek egy hírt 2006-ból: “a MOL kezdeményezésére a Tiszai Vegyi Kombinát igazgatósági tagjává választották a III/II-es múltjába belebukott Medgyessy Pétert”. Történetesen az első Orbán-kormány idején az ÁPV-t vezető Gansperger Gyulával, a Fidesz egykori könyvelőjével együtt. Mennyi efféle ajándékra, sportállásra, támogatásokra emlékezik?

– Egy szemtanú eléggé meglepődött, amikor még a kétezres évek elején a díszvendégek asztalánál látta magát Horváth Csaba, az MSZP fővárosi “fontos” politikusa, jelenlegi zuglói polgármester (első) esküvői mulatságán. Biztos, hogy nem tévedett, valóban Ön volt az? Milyen volt a lagzi?

 

INA VÁSÁRLÁS

 

– Eszék-meccs hazai pályán? Egy jó sülthal a dubrovniki régi kikötőben? Már bevállalná, vagy még inkább várjunk?

– Bármerre külföldön mikor járt utoljára és hol? 

– Mit írt fel a cetlire Ivo Sanadernek az étteremben? 

– Három offshore-cég tologatta a pénzt, feladói oldalon régi olajipari szakemberek, egyetlen lépésre a MOL-OTP-körtől, fogadói oldalon pedig Sanader bizalmasa. Nem pont így zajlik a korrupció strómanok és offshorecégek között? Élő ember elhiszi, hogy az érintettek valóban Adria-parti ingatlanokról üzleteltek ilyen kacifántosan? Miért tették volna?

– Van még példa a gazdaságtörténetben a menedzsmentjog átadására a kisebbségi tulajdonosnak korrupció (vagy fenyegetés) nélkül? 

– Miért nem tisztázta magát a bíróságon? Mindenki másnak, aki nem iparvállalatvezető, ezt kell tennie. Hisz abban, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, ha pedig igen - miért nem tett eleget ennek?

– Akik a Hernádi-forgatókönyvben hisznek, azok a svájci és az amerikai választott bíróságoknak a MOL (és az Ön) számára kedvező döntéseit citálják, de hát büntetőügyben mégis csak a büntetőbíróságok szava a szent - ha az országok elitjei sem fogadják ezt el, mi annak az üzenete?

– Kinek az ötlete volt a fake-magánvád beterjesztése Magyarországon? Az efféle B-kategóriás törvényszéki ügyeskedés vajon valóban az ártatlanság látszatát erősíti?

 

A MOL NAPJAINKBAN

 

– Gigaosztalékot fizetnek a tavalyi év után részvényeseiknek a szaksajtó jóslata szerint. Ön személy szerint és a többi topmenedzser mire számít, mennyi áll a házhoz?

– Ezek szerint sem a 95%-os extraprofitadó, sem a benzinárstop nem vágta földhöz a céget. De mi lesz, ha Európa tényleg leválik az orosz olajról?

– A gigaosztalékhoz képest visszatetszést keltő, hogy több helyen, a mindenféle válságokra hivatkozva csökkentette a dolgozók fizetését a MOL. Talán ezért panaszkodnak a középvezetői szinteket érintő, szokatlan mértékű vállalati fluktuációra forrásaink?

– “Nekünk közép-európai ellátásbiztonsági felelősségtudatunk van” - ezt maga mondta a Mandinernek tavaly. Akkor ugye nem igaz, hogy a MOL járja ki a kormánynál évtizedek óta, hogy szabályozókkal lehetetlenítsék el  a geotermikus energia kiaknázását? A geotermiában gazdag országában alig hasznosul ez a kincs, miközben jól jött volna, és még jól is jöhetne a háborús energiaválság idején, vagy tévedek?

– Az igaz, hogy 2009-ben, a Bajnai-kormány idején kezdett a MOL tárgyalni a horvátországi LNG-terminál bővítéséről és kihasználásáról, de már a NER-ben Orbán lefújta az akciót - így maradt a nyakunkon az orosz függőség?

– A MOL-csoport a legnagyobb közép-európai multinacionális vállalat. Amerre terjeszkednek (Szlovákia, Csehország, a Balkán, újabban Lengyelország), ott próbálkozik az OTP is, ez merő véletlen - nehéz ezt gondolni, tekintve Csányi Sándor MOL-elnökhelyettesi pozícióját -, vagy a helyi baráti bank segít a MOL-nak ezt-azt a finanszírozásban? Pontosan miben?

– Az állam MOL-részvényei nélkül nem lehetett volna végrehajtani az egyetemek fideszesítését, ami egyebek mellett az egyik oka, hogy Magyarország uniós finanszírozása blokkolódott. Értelmiségi magánemberként mit gondol az egyetemi rendszer átalakításáról? 

- Mit gondol róla MOL-os csúcsvezetőként: jó ötlet ennyire belefolyni egy politikailag kitett, ráadásul nem is szakmájukba vágó ágazatba?

– A mostani osztalékeső mennyire az egyetemi finanszírozást szolgálja, mekkora szerepe volt a kijárásban a MOL-tulajdonos államközeli alapítványoknak?

– A kormány újabban beleszeretett az akkumulátor-gyártásba, erről mi a véleménye?

– Azért is kérdezzük, mert szokatlan volt, hogy épp az olajársapkák miatt fogalmazott meg nyíltan kritikát a kormánnyal szemben, holott korábban ilyesmire nem vetemedett. Mi volt az utolsó stratégiai nézetkülönbség Ön és Orbán Viktor között?

– Egyáltalán: hogyan értékeli az Orbán-rendszer 12 évét? Van most már belső “kritikusa” is Matolcsy György személyében - hogyan szemléli ezeket a vitákat?

– Hogyan reagál azokra a vádakra, miszerint a MOL kiemelkedő nyeresége háborús nyereség, vagyis az ukránok vére az ára a kiemelkedő gazdasági eredményüknek? Egyáltalán: hogyan értékeli a háború alakulását? 

 

ZÁRÓKÉRDÉS

 

– Ha hihetünk a klímaválsággal kapcsolatos tudományos konszenzusnak - és miért ne hinnénk - számunkra, és kikerülhetetlenül a következő generációk számára az emberi élet most ismert feltételei nem lesznek hozzáférhetőek a következő 10-15-20 évben. A század végére a Föld jelentős része elsivatagosodik, az átlaghőmérséklet növekedése visszafordíthatatlan természeti pusztulást fog eredményezni. Milyen tervei vannak az élete hátralévő évtizedeiben, hogy a lehetőségeivel és a hatalmával hozzájáruljon a klímakatasztrófa hatásainak mérsékléséhez - és mit válaszol azoknak a tizenéveseknek, akik szerint az ön és cége által okozott károk jóvátehetetlenek? 

piros_emberkek_300x.png
bottom of page