top of page

Matolcsy Ádám külföldre költözött, a haverjához köthető alapok tízmilliárdokkal gyarapodhattak | Partizán Hírlevél

A Partizán az elmúlt hetekben arra próbált meg választ kapni, mit csinál az MNB-alapítványok külföldi érdekeltsége, a GTC. Röviden: ugyanaz történik kint, mint ami itthon, az MNB-alapítványok lengyel érdekeltsége valamiért épp olyan ingatlanokat vásárol meg Magyarországon, amelyek Matolcsy Ádám köréhez köthetőek. 

 

Megmagyarázzuk: a Magyar Nemzeti Bank alapítványai 2020-ban bevásárolták magukat egy nagy múltú lengyel cégbe, a GTC-be. A GTC ingatlanokkal foglalkozik, több mint 40 nagy irodaházuk van szerte Európában. Azt nem tudjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványai miért épp ezt a céget szemelték ki maguknak, az viszont tény: egy hozzájuk köthető magántőkealap többségi tulajdonrészt szerzett  benne. Azóta pedig a GTC magyarországi vásárlásai egyértelmű mintázatot követnek: ha arra kerül a sor, hogy megvesznek egy-egy ingatlant, akkor igen sok esetben valamiért épp egy olyanra esik a választásuk, amely ilyen-olyan módon a Matolcsy-körhöz köthető.

 

Összesen 13 ingatlant azonosítottunk, amit a GTC megvett, és ami a Matolcsy-kör közeléből jött.  Közte van egy egykori designhotel (Lánchíd 19 Hotel), egy székházépület Budán (Döbrentei utca 2.), egy rózsadombi épületegyüttes (Pusztaszeri út 59.), egy fél utca Pesten (Klauzál utca 7-10.), egy palota az Andrássy út 40. szám alatt, egy irodaház Debrecenben (Fores Offices) és négy lakás a Vörösmarty tér 3. címen. 

 

Ezeket az ingatlanokat ingatlan- vagy magántőkealapok birtokolták (Blue, Garda, Arezzo, Felis), tőlük vette meg egy magyar leányvállalatán keresztül a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak lengyel érdekeltsége, a GTC. 

 

Hogy az alapok mögött ki áll, nem tudni, a tulajdonosok ugyanis titkosak. Miért kötjük őket mégis a Matolcsy-körhöz? Azért, mert az alapok mindegyikét ugyanaz kezeli: Matolcsy Ádám barátjának, Száraz Istvánnak a cége, a Quartz. De ezen felül is találtunk kapcsolatokat: a Lánchíd 19 Hotel tulajdonosa például részben Matolcsy Ádám egyik ismerőse volt, Stofa György; a Klauzál utcában pedig négyből három ingatlannál Somlai Bálintra, Matolcsy Ádám barátjára bukkantunk az egykori tulajdonosok között. 

 

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a GTC a Magyarországon található több millió ingatlanból épp azokat vásárolta meg, amelyek több szállal is a Matolcsy-körhöz köthetők. És itt nem aprópénzekről van szó. A lengyel cég beszámolóiban találtunk rá arra, hogy mennyit fizethettek értük. A vásárlás értékét ugyan nem tüntették fel, az ingatlanokét azonban több esetben igen. Több mint 35 milliárd forintnyi euróról van szó. Ennyit fizethetett tehát a GTC ezekért az ingatlanokért a Száraz-féle alapoknak. 

 

Munkánk során természetesen megkerestük az érintetteket is, köztük Matolcsy Ádámot is. A jegybankelnök fia válaszlevelében teljesen eltolta magától a történetet, állítva, hogy semmilyen köze nincs ezekhez az ügyletekhez. 

 

Levelünkben személyes találkozót is kértünk tőle, erre azonban nem került sor. Egyrészt azért, mert mint Matolcsy Ádám közölte, ennek „nem látja értelmét”, másrészt pedig azért, mert ahogy írta, „nehezen tudnánk összehozni a találkozót, mert lassan két éve nem Magyarországon élek.” Hogy pontosan hol, az nem derült ki.



Matolcsy Ádám az elmúlt években leginkább a Balaton Bútor nevű cég sikerével vált ismertté. A céget 2015-ben nagyrészt az MNB által kitalált és finanszírozott Növekedési Hitelprogram segítségével vette meg, amihez a hitelt édesapja unokatestvére, Szemerey Tamás nyújtotta, pontosabban a Szemerey tulajdonában lévő Növekedési Hitelbank. Később aztán kiderült, hogy ez a cég szállított az MNB épületébe bútorokat.

 

Matolcsy Ádámról az üzleti sikerein kívül is számos cikk jelent meg az elmúlt években, ezek főként az életszínvonalát villantották meg, ami még az átlag NER-es vállalkozóhoz képest is kiemelkedő. Magánrepülőgépezés, Dubaj, luxusórák, de Matolcsy Ádámhoz kötöttek egy New Yorkban található luxuslakást is, bár azt eddig senki nem tudta igazolni, hogy az valóban az övé-e. Azt viszont igen, hogy Matolcsy Ádám egy Mátyás király úti luxusvillában élt Magyarországon, amit korábban az MNB alapítványai vásároltak meg. 

A Partizán ehhez a villához is ellátogatott: az épület ma már olyan magántőkealapoké, amelyeket szintén Száraz István kezel. Ha kíváncsi vagy, mit találtunk a villánál, és ha az is érdekel, hogy milyen bizniszeket bonyolítanak az MNB-alapítványok és a Matolcsy-kör, nézd meg videónkat ezen a linken.




2 533 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven v

bottom of page