top of page

Ők Mészáros Lőrinc legfontosabb bizalmi emberei | Partizán Hírlevél

Az ember azt gondolná, hogy egy több száz milliárdos cégbirodalmat csak a lehető legjobb szakemberekkel lehet működtetni. De Orbán Viktor barátjánál is ez a helyzet? Kik Mészáros Lőrinc legfontosabb emberei? A Partizán ennek járt utána ebben a hírlevélben, illetve új videójában (LINK). 

 

Időben, már két évvel ezelőtt figyelmeztettünk mindenkit, majd pár hónapja újfent félrevertük a harangokat: nagy bajok, akár tömeges bankcsőd is lehet belőle, ha a nemzeti tőkésosztály a bankpiacon is megveti a lábát. A jövő a napokban elkezdődött: bár csődről egyelőre messziről sincs szó, a jegybank viszont több mint 100 millió forintnyi bírságot szabott ki Mészáros Lőrinc bankjára és azok leányvállalataira. A hiányosságok sora számos: egyebek mellett a kockázatkezelést, tőkemegfelelést, adatnyilvántartást, IT-biztonságot érinti. 

 

Ráadásul a bírságolt leányok közé került az az Euroleasing is, amelyik a 444-en bemutatott szuperjachtot lízingeli – úgy, hogy a cégnek tavaly 1,6 milliárdos vesztesége volt. Ezt tényleg nem láttuk jönni. Amitől mi tartottunk, „csak” annyi volt, hogy a saját cégek hitelezése a saját bankcsoport által több, mint aggályos. De hogy még meg sem száradt a fúziós pecsét, a Bankholding veszteséges lízingcége máris beszerez egy majdnem 30 milliárd forintos hajót, amin a bankcsoport fő tulajdonosa nyaral a családjával: erre tényleg érdemes felkapni a fejünket.

 

És hogy mi a tanulság? Leginkább az, hogy bármekkorára hízott már eddig is, és hízik még a Mészáros-birodalom, szakembereket nem igazán találnak a menedzselésre. Ehelyett a nagykép továbbra is az, hogy az egész nemzetgazdaságot lefedő (és bekebelező) vállalatbirodalom csúcsvezetésében felülreprezentáltak a rokonság tagjai, illetve a politikai megyehárom ligából átemelt emberek, úgy mint a szomszéd falu alpolgármestere, a segítőkész vidéki polgármester özvegye, és a fantompárt-delegált új „vő”. Most bemutatjuk őket.

 

Az első csoport: az igazán fontosak

 

Kertész József Tamás

ügyvéd, a Kesma médiabirodalom és az egri labdarúgóklub tulajdonosa

 

Kertészt Mészáros egy régebbi főállású bizalmi vagyonkezelőtől, Jászai Gellérttől örökölte: az ügyvéd a kétezres évek közepe óta dolgozott Jászainak. Kertész végül Mészáros mellett kötött ki, akinél nem csak a hiperbonyolult vállalatbirodalom cégjogi szervizelésében kamatoztathatja szaktudását, hanem szuperbizalmi vagyonkezelésben is számítanak rá:  2020 óta ő a Média Fundamentum Zrt. egyszemélyes tulajdonosa. Ez a cég az alapítója a legkeményebb propagandamédiát, száznál több kiadványt összefogó Közép Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Emellett pedig két magántőkealap (Prime Property, Prime Finance) kezelője is az ő tulajdona–- ezek az alapok számos Mészáros-érdekeltségben bukkannak fel, a Prime Finance még a bankholdingban is érdekelt.

 

Mindezen túl közvetve Kertész ügyvédé az Eger SE labdarúgó klub üzemeltetője – ami már csak azért is izgalmas, mert a kalandos egri közélet ettől a klubtól gondolja, hogy valamilyen módon pénzt fog juttatni Mirkóczki Ádám exjobbikos, összellenzékiként megválasztott polgármester 2024-es újraválasztási kampányára.

 

Ha így történik majd, nem ez lesz az első kapocs az úgynevezett ellenzék irányába: a Kertész és Társai iroda partnerügyvédei között szerepel például Lacfi Endre is, aki a Gyurcsány-kormány idején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt irányító Tátrai Miklós kabinetfőnöke, azaz röviden mondva a fővagyonkezelő jobbkeze volt. 

 

Halmi Tamás

földmérőből lett topmenedzser

 

Állítólag, ezt a Bicske környékiek mondják, Halmi remek földmérő volt, majd a Bicske járási földhivatalban helyezkedett el. Ott is példás munkát végezhetett, már a 2006-ban elismerésben részesült. Később ő lett a hivatalvezető, ezt a pozíciót 2010-ig töltötte be, majd átigazolt a Mészáros és Mészáros Kft.-be cégvezetőnek. 

 

Halmi számtalan Mészáros-cégben vitt vezető szerepet. A múltidő viszont nem véletlen: Halmi a Mészáros-birodalmat egy ponton elhagyta, és ma már csak egy viszonylag friss koronaékszer, a sokmilliárdos közmegrendeléssel felcicomázott, hulladékbizniszben utazó Environtis-csoportot összefogó Global Spectrum Invest Zrt. van a nevén.

 

A tavaly 6 milliárdos profitot felmutató Global Spectrum voltaképpen pont egy tucat önálló entitást jelent, a rendszer végén áll a bicskei ex-földmérő. Miért lehet mondani, hogy a hulladékkezelő cégcsoport nem független Mészárostól? A pakkba tartozó Envirotis Holding Zrt.-ben 2020-ban jelent meg a Mészáros tulajdonában álló Status Capital alapkezelő, majd a szokásos tőkealap-fedésben érkező tulajdonosok, a következő évben pedig megalakult a Halmi-féle Global Spectrum, ami alá begyűrték a hulladék-kezelőket, még a könyvvizsgáló is ugyanaz, aki a Mészáros-cégeknél általában lenni szokott.

 

A cégcsoport országszerte dolgozik bányabezárások, ipartelepek okozta szennyeződések kármentesítésén, és a munkák magát Halmit is milliárdossá tették: a Global Spectrum közgyűlése (azaz Halmi) a 2022-es év után kerek egymilliárdos osztalékot szavazott meg a tulajdonosnak, azaz Halminak.

 

Barna Zsolt

a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója

 

Az ötvenéves menedzser eredetileg jogász végzettségű, utóbb bankárképző szemináriumokon pallérozta ki magát tőkepiaci szakemberré. Karrierjét a bankfelügyeletnél kezdte, majd 2010-ben az OTP-hez került, nyomban igazgatónak, 2018-tól 2020-as rapid távozásáig vezérigazgató-helyettes volt Csányi Sándor mellett.

 

A Mészáros-körbe Barna a NER Rogán-ágán emelkedett be. Barnát már az OTP-ben is viszonylag széles körben „fideszes” bankárnak tartották. De ha így volt, akkor miért váltak meg később mégis tőle? Valószínűleg azért, mert míg az rendben lévő, hogy valaki hidat képez a Mészáros-világ és az OTP-világ közé, de az már gond, ha nem lehet eldönteni, hogy az OTP-nek van embere Mészároséknál vagy Mészároséknak az OTP-ben. Barna nagy szerencséjére puhára esett: még OTP-s volt, amikor 2017-ben bekerült a TV2 igazgatóságába, 2021-től pedig az MKB első embereként folytathatta, jelenleg pedig a szuperbankot vezeti.

 

Vinnai Balázs és Pecsenye Roland

digitálbankolási szakemberek

 

Ők Mészáros igazi sztárleigazolásai: a Vinnai-Pecsenye duót nemzetközi szinten emlegetik a topszakembrek között. Miskolci egyetemi éveik alatt, a kilencvenes évek végén gründolt, kezdetben webdizájnra szakosodott garázscégük igazi szilíciumvölgyi sztori, éppen csak hogy Borsodban történt: az egyre inkább a pénzügyi technológiákra szakosodó IND-t 2013-ban felvásárolta a brit Mysis szoftvercég (jelenleg Finastra), amely per pillanat a szektor harmadik legnagyobb vállalata a világon. 

 

A miskolci vállalkozói családi háttérből származó Vinnai és a kézilabdaedző édesapja révén a tinédzserkort Németországban töltő Pecsenye 2021-ben csatlakozott az akkor még embrionális állapotban tartó MBH-hoz. Vinnai Barna Zsolt elnöki főtanácsadója, Pecsenye pedig a digitalizációért felelős vezető. 

 

Ha csak a Mysistől annak idején kapott, feltételezhetően magas, de általunk nem ismert vételárat vesszük alapul, nem valószínű, hogy a két üzletembert a NER a fizetési borítékkal csábította maga oldalára. 

 

Második csoport: politikai és egyéb hálapénzesek

 

Tima János

Alcsútdoboz volt fideszes alpolgármestere

 

Tima János 2014-ben került be az alcsútdobozi képviselőtestületbe fideszes színekben, majd a falu alpolgármestere is lett, a tisztséget 2019-ig töltötte be. 

 

Tima a politikai karrier végeztével átigazolt a Mészáros-birodalomba, ahol raklapszám kapta a random cégtisztségeket. Mára annyira tisztult a kép, hogy alapvetően a magas elérésű bulvármédia-működtetésben veszik igénybe a feladatait: ő a TV2 igazgatósági tagja, a tévét tulajdonló Magyar Broadcasting Co. Zrt. vezérigazgatója, a szintén közvetett TV2-tulajdonos (Andy Vajna hagyaték) AV Progress Kft. ügyvezetője. 

 

Feles tulajdonos a Bizalom Vagyonkezelő nevű cégben, ami közvetve érdekelt a Pesti Srácok kiadójában. Timának van saját „bizalmi” cége is, az alcsútdobozi Trusty Solutions Kft., ami tanácsadással foglalkozik, méghozzá alighanem ügyesen: 2021-ben 256, tavaly 155 milliós forgalmat produkált. Tima jelenleg is Alcsútdobozon él családjával.

 

Érdekes, közös Alcsútdoboz-Mészáros-Tima történet a Rézhegy Öko Villapark is. A Vértes lábánál fekvő ingatlankomplexum beruházás folyamatban van, az építtető a majdani családi házakat hirdető honlap szerint Mészárosék családi cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. 

 

A készülő lakópark ingatlanai a Rézhegy Öko Villapark Kft.-hez tartoznak, ami egészen 2021-ig az alcsútdobozi önkormányzat és egy budapesti vállalkozás tulajdonában állt. Ekkor érkeztek Mészárosék, akik nyomban meg is tették Timát ügyvezetőnek (tavalyig töltötte be a posztot). Az ex-alpolgármester egyik székből ült át a másikba: még képviselőként, az önkormányzat által delegált felügyelőbizottsági tagként került a kft-be. Rossz az, aki rosszra gondol, de mi nem gondolunk rosszra, csak arra, hogy ha valakinek, neki pontosan kellett ismernie a park értékeit, úgy is mint képviselő, mint alpolgármester, és mint felügyelőbizottsági tag.

 

Szakály (Sakalj) Ferenc

szerbiai üzletember, labdarúgóklub- és kereskedelmirádió-tulajdonos

 

A magyar média következetesen Sakalj-ozza, sőt, az „üzleti” élet is ez alapján adta neki a Sakálferi becenevet. Az üzletembert Szakálynak hívják, a kavarodás a nevekkel a szerb átírásból adódhat: a korábban kanadai, újabban leányfalui lakcímű Szakály zentai, szerb állampolgár, az ottani hatóságok szerb helyesírással állították ki az okmányait. 

 

Szakály Mészárossal az oligarcha horvátországi ingatlanügyletei, konkrétan az Ugljan szigetén található villa megvásárlásakor ismerkedett meg 2015-ben: Szakály tolmácsolt a se angolul, se horvátul nem értő Mészárosnak. Akkora lett a rokonszenv és a bizalom, hogy az ingatlant birtokló helyi Mirno More d.o.o-t is Szakály vezeti. 

 

Szintén Szakály az eszéki NK OS d.o.o., az eszéki labdarúgó klub háttércége ügyvezetője. A klubból Mészáros elvileg kiszállt, de nagyon messzire nem távozott: az NK OS két tulajdonosa a horvát cégnyilvántartás szerint a Duna Aszfaltos Szíjj László és az Open Innovation Tőkealap. 

 

2021-től fogva szintén Szakály a tulajdonsa az egykori Vajna-örökséget, a tíz településen és a fővárosban fogható Best FM rádióhálózatot működtető cégnek.

 

Konczné Kondás Tünde

Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő özvegye

 

Orbánék régi tokaji segéderejeként ismerték fideszes berkekben a 2020-ban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferencet, Szerencs város volt polgármesterét, országgyűlési képviselőt. Ezek a bennfentesek „Orbánékon” nem a Fideszt, hanem kifejezetten a tokaji szőlők felvásárlása iránt érdeklődő családtagokat értik: Koncz a helyismeretével segítette a vállalkozó szellemüket. Afféle jószágigazgatóként tekintettek rá a NER kupolájában. 

 

Lánya, Koncz Zsófia, aki a Fidelitas alelnöke volt, majd 2017-től a washingtoni magyar nagykövetségen lett „külpolitikai ügyekért felelős diplomata”, apja halála után ő indult és nyert az időközi választáson a megüresedett egyéni mandátumért, amit 2022-ben sikerült megvédenie. 2023 óta az energiaügyi minisztérium államtitkára.

 

Koncz Ferenc özvegye, Konczné Kondás Tünde tucatnál is több cégtisztséget viselt a Mészáros-birodalomban, jelenleg az energetikai cégcsoportban (például a Tigáznál), illetve a Hunguest szállodabirodalomban dolgozik, illetve ő a központi holdingcég, a tőzsdei Opus Global Nyrt. felügyelőbizottságának elnöke.

 

Bónusz: a kamupártos rokon

 

Mészáros három gyermeke közül Beatrix a legambiciózusabb: nem csak az MHB vezérigazgató-helyettese, ezen kívül még vagy féltucat cégben van jelen. De főszerepet kapott párja is, Détári-Szabó Ádám. Ő a Hunguest Zrt. vezérigazgatója, az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja.

 

Détári-Szabó Ádám korábban a Magyar Nemzeti Kereskedőház gazdaságdiplomáciai osztályvezetője volt, majd az Appeninn Nyrt. befektetési kapcsolattartója volt, de ahogy az lenni szokott, a legizgalmasabb fejezet kimaradt a hivatalos önéletrajzaiból. 

 

A 2014-es országgyűlési választási kampányban a fantompárt Együtt 2014 Párt delegáltjaként lett tagja a Nemzeti Választási Bizottságnak. A pártot egy zavaros múltú, Hagyó-közeli volt MSZP-s káder indította rá az akkoriban népszerű Bajnai-formációra, az Együtt-Korszakváltók Pártjára, a cél teljesen nyilvánvalóan az ellenzéki szavazók összezavarása volt. A pártnak ma már nyoma sincs sehol, igaz, a Bajnai-félének sem sok.

 

Tudj meg még többet Mészáros Lőrinc legfontosabb bizalmi embereiről a Partizán új videójából!

 

Rádi Antónia és Oroszi Babett

114 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Magyar Péter és a médiapolitizálás csapdája

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Magyar Péter berobbanásához hasonlót még nem láttunk a magyar politikai nyilvánosság történetében. Hasonló természetű érdeklődést persze korábban is tapa

Jakab Péter öt meglepő állítása | Partizán Hírlevél

Életút-interjúra jött a Partizánba Jakab Péter. A Nép Pártján elnöke még jobbikos politikusként többször visszautasította a meghívásunkat, az előválasztás előtt sem jött el vitázni, most tehát bőven v

bottom of page