top of page

Virtuális szövetségek, valódi károk | Heti Feledy

Sziasztok! A spindoktorok – vagyis a politikai kommunikátorok, akik minden eseményhez megtalálják a kedvező szöget – elmúlt hete nem volt egyszerű, nézzük, hogy a valóság hogyan zavarja meg néha a szépen felállított narratívák világát. 

🌳 Brüsszeli szemellenző. Egy új tanulmányában arról értekezett a NASA Goddard Institute for Space Studies vezetője, hogy a tavalyi, 2023-as évünk a vártnál is jóval melegebb volt. Egész pontosan még a várt éghajlatváltozási modellek értékeit is meghaladta, amelyre egyelőre egyszerűen nincs magyarázat, vagy ahogy fogalmazott, “eddig ismeretlen léptékű tudáshiányunk” áll fenn. 

  • Rossz hír. Ez könnyen azt jelentheti, hogy áthaladtunk az éghajlatváltozási fordulópontokon, ahonnan kezdve nem-lineáris fordulatok következnek. Magyarul a tudomány eszköztára beszűkül az előrejelzés terén, a társadalmaknak pedig út közben kell adaptálódni radikális változásokhoz.

  • Eközben sikerült a belga uniós tanácselnökségnek elnapolni a természet-helyreállítási törvényt (Nature Restoration Law), amely tavaly nyáron éppenhogy átcsúszott az Európai Parlamenten. Most azonban a Tanácsban nem látszott a többség, miután a magyarok mellett a hollandok, olaszok, svédek és lengyelek is ellenezték a javaslatot, és az osztrákok, finnek és a belgák tartózkodtak. Ezzel a szükséges minősített többség elbukott volna. 

  • A belga sajtó azon pörög, hogy kiderítse, a soros elnökséget képviselő miniszterelnökük vajon tényleg aktívan lobbizott-e a javaslat ellen. 

  • A Green Deal egyik pilléreként ez egy komoly szimbolikus győzelem lenne a növekvő radikális jobboldali tábornak. Csakhogy a klímaváltozás nem függ a politikusok rövid távú szempontjaitól: érkezik, akkor is, ha tagadjuk. Erről a volt szlovén biztos, Janez Potocnik írt egy kiváló cikket.

 

🏴 Virtuális ellenfelek, valós terror. A Kreml ukrán-fixációja újabb áldozatokkal járt. Ezúttal az a több mint 140 fő vesztette életét, akiket utolért az afganisztáni ISIS-szárny a moszkvai koncertterem elleni terrortámadása során. 

  • Az oroszok elleni ISIS támadás elsőre talán meglepőnek tűnhetett néhány olvasó számára, de a szíriai orosz katonai jelenléttől kezdve az iráni rezsim támogatásáig sok-sok helyen régi ellenfélnek számít Moszkva az ISIS szemében. Sőt, egyáltalán nem kisebb ellenfél, mint az USA. 

  • Korábban az orosz kabuli nagykövetségnél hajtottak végre sikeres robbantást 2022-ben a terroristák, illetve az FSZB egy moszkvai zsinagóga elleni támogatás meghiúsításáról beszélt. 

  • Az oroszok – ahogy januárban az irániak – magukból indultak ki, miszerint el sem tudják képzelni, hogy az örök ellenségnek lefestett Washingtont valaha terrorellenes információval a mostani időben is ellássák. Az amerikai nemzetbiztonságiak viszont figyelmeztették az orosz szerveket a mostani merényletre (Putyin nyilvánosan kiröhögte ezt), illetve az irániak se hallgattak rájuk, így 84 halottal és közel 300 sebesülttel a teokrácia legsúlyosabb merényletére került sor. 

  • A német titkosszolgálat a kölni dóm elleni merényletet segített elkerülni, a Politico értesülése szerint jelenleg is 483 veszélyes iszlamistát tartanak számon az országban. Párizsban és Rómában a legmagasabb készültségbe kapcsoltak, Európa-szerte emlékeztető volt a moszkvai támadás, hogy az Iszlám Állammal maradt még munka. Meglepő, de érthető: az afgán tálibok ISIS-ellenes küzdelmét az USA egy apró csapattal a mai napig segíti.


Az orosz terror pusztítása Ukrajnában.

Forrás: Zelenszkij/Facebook [ https://scontent.fbru4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/431498952_3545602529023431_376060252840441040_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=tDjeRpVvsN0AX_vLEGo&_nc_ht=scontent.fbru4-1.fna&oh=00_AfCBj6v-zWFI3fBfSc8I31L3yFNSBU1iXUZCiV3Nw5894A&oe=6606F5F1&link_id=9&can_id=211548f0c4494ddcb86bf9c95996be26 ]

🇺🇦 Különböző megközelítés. Tanulságos, hogy a demokráciák még háborús viszonyok közt sem a civileket tekintik ellenfélnek, az ő védelmük még az ellenfél vonalai mögött is releváns marad. Ezzel szemben az orosz terroristák – vagyis az ukrán civil lakosságot direkt támadó orosz műveletek kivitelezői – éppen az ISIS-támadással azonos napon, azaz múlt pénteken 88 rakétát és 63 drónt küldtek ukrán célpontok ellen, többek közt az elektromos infrastruktúra, a zaporizzsjai gát és más nagyvárosok estek áldozatul. Egyes számítások szerint egymillió ember maradt áram és fűtés nélkül. 

 

🇪🇺 Európai ellenállás. A balti vezetők is csatlakoztak azokhoz a szólamokhoz, amelyek Európában a sorozás visszaállítását javasolják. A horvátok is gondolkoznak, a svédek 2017-ben részleges módon már megtették, a dánok a nőkre terjesztenék ki a sorkötelezettséget. 

  • A svédek és a norvégok után Dánia lehet a harmadik európai ország 2026-tól, ahol a nők egyenlő sorkötelezettség alá esnek. Koppenhágában a 4 hónapos szolgálatot 11-re tervezik emelni. Emellett 9 ezer professzionális katona alkotja a sereget. 

  • A Bundestagban nagyobb vihart kavart, hogy a német Bundeswehr nem tudja hozni a tervezett rekrutációs számokat. Franciaországban is sokan elhagyják a pályát. A lengyelek emelik a fizetéseket a katonaság berkeiben. A briteknél se egyszerű a toborzás. Egyszóval Európában kevés fiatalnak van kedve a katonai életformához. 

  • Eközben hiába a háborús készülődés és a sok ígéret Kijevnek, nem okozott mégsem gondot éppen a Macron–Tusk párosnak, hogy az ukránok agrárkedvezményeinek megkurtítását támogassák, mögöttük Budapesttel és Pozsonnyal, amely több mint egymilliárd eurós kiesést okozhat odaát. Lassan nehéz eldönteni, melyik rész a valódi realpolitik, és melyik a spindoktorkodás. 

 

🇸🇰 Ki nevet a végén? A szlovák elnökválasztás első fordulójának meglepetés-eredménye izgalmas április 6-i második kört vetít előre. A várakozásokkal szemben nem a Ficóval kiegyező, balos-oroszbarát Pellegrini (37%)  kapta a legtöbb szavazatot, hanem a Meciar-korszak karrierdiplomatájából lett Smeresből lett liberális jelölt, Ivan Korcok (42%). Utóbbit ismerhetjük korábbi magyarellenes döntéseiről. Érdekes választás az ellenzéki PS részéről, úgy tűnik, hogy a spindoktorjaik szerint a fiatalos jelöltek mögül elfogyott a szufla.

  • Itt pedig egy összefoglaló Fiala-Butora János tollából arról, hogy Korcoktól mit várhatnak a magyarok.



🇨🇳 Elő a farbával. A kémsztorikkal nem azért állok elő rendszeresen, mert szexik vagy olvasmányosak (bár kétségtelen azok is 😁). Inkább azért teszem ide őket, mert a kisebb láthatóság miatt alulbecsüljük a szürkezónák befolyását. Előfordulhat, hogy ideológiákkal magyarázunk olyan dolgokat, amelyek egyszerű befolyásolási műveletek. Ezért emlékeztetőül és intellektuális gyakorlatképpen most jöjjön a friss csokor.

  • A brit főváros kínai kémlázban ég. Brutális számok: 40 millió brit választó adataihoz férhettek hozzá a kínai kommunista párt (KKP) hackerei 2021-ben. Dowden miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt hétfőn, hogy tucatnyi brit parlamenti képviselő eszközeit szintén feltörték. A KKP ellen pár újabb szankció érkezhet Londonból. Ez a David Cameron visszatérésével együtt érkező Peking-megértő fordulat végét jelentheti. 

  • Washington ugyanúgy hétfőn jelentett be szankciókat kínai hackerek ellen, akiket minisztériumok és a Fehér Ház dolgozói elleni művelettel gyanúsítanak. 

  • Ausztria két orosz diplomatát persona non gratának nyilvánított és hazaküldött. A sajtójelentések szerint a bécsi nemzetközi szervezetek miatt közel 250 orosz diplomata lehet a városban. A csehek régóta szajkózzák, hogy Schengenen belül ne utazhassanak szabadon az orosz diplomaták – hiszen így bécsi vagy épp budapesti központokkal az egész régiót lefedhetik annak ellenére, hogy más országok aktívan leépítették a fedésben dolgozó orosz kémeket. 

  • Az osztrákok még küzdenek az előző szabadságpárti kormány orosz szálaival: a Wirecard-botránytól az osztrák elhárításig vezető szálakon újabb bogot találtak, a parlamenti bizottság vizsgálódik, ínyenceknek összefoglaló a Der Standardon

  • Hongkong elfogadta a Biztonsági Törvény kiegészítését (23. cikkely), amellyel szemben sokáig küzdött a megmaradt civil társadalom az egykori brit gyarmati városban. Ezzel a KKP szolgálatai és erőszakszervei véglegesíthetik befolyásukat. 

 

🇺🇲 Trump on the Beltway. Miközben újabb ezerkétszáz milliárd dolláros költségvetési jóváhagyást szavaztak meg a Képviselőházban, forrnak az indulatok Trump és emberei körül. 

  • A költségvetési szervek leállása megint csak pár órára volt, amikor Mike Johnson republikánus házelnök végül demokrata szavazatokkal együtt átvitte az új költségvetési felhatalmazást. Természetesen emiatt a jobb-radikálisok megint a fejét követelik. 

  • A Mike Gallagher, Wisconsin képviselője a következő hónapban lemond székéről – ezzel egyetlen főre apad a képviselőházi republikánus többség a következő hónapokra. Elég paradox, hogy a legnagyobb polarizáció idején éppen demokrata átszavazásokkal lehet csak kormányozni. 

  • A látványos Gallagher-kilépést is lekörözte Mike Pence, Trump egykori alelnökének kijelentése, miszerint nem támogatja a volt főnökét. Ezzel sokadik abban a sorban, amelyben a 2017-21 között Trump mellett szolgáló republikánusok tagadják meg legnagyobb arányban a jelölt támogatását. Ez a demokrata sajtó szerint nagyon beszédes, innen az Atlanti-óceán másik feléről nézve sem sejtet sok jót, hogy akik közelről megismerték működését, azok ellenzik a legjobban a visszatérését.

 

🇧🇷 A populisták tengelye. Igazi finomságot hozott a New York Times nyomozása, miszerint február 12-14 között a brazíliai magyar nagykövetségen húzta meg magát a választást elvesztett elnök, Jair Bolsonaro. Ekkor már elvették az útlevelét, mivel embereit puccskísérlettel gyanúsították meg. A katonai vezetőséget is győzködte a választás után az elnök, hogy a hatalomátadást megakadályozzák – à la Trump és a Kapitólium ostroma. 

 

Aki még bírja, annak három long-read javaslatom van, ezúttal a New York Times-ról:

  1. 💰 Greedflation. Az amerikai élelmiszer-üzletláncokat is elkapták azzal, hogy messze az infláció által indokolt fölé emelték áraikat, ahogyan ezt Magyarországon is megírták

  2. 🇪🇹 A másik riport Etiópiában készült: még e hírlevélben is kevés tér jutott a tigréi háborúnak. Most a nemi erőszak mint háborús fegyver etiópiai bevetéséről írtak egy drámai összefoglalót. 

  3. 🇮🇳 Végül egy beszámoló arról, hogy hogyan zajlik a buborékos üdítőket ellátó cukoriparban a kizsákmányolás: a cukornádmezőn dolgozó nők méheltávolítása a magasabb munkaórákért, rabszolgaság és gyermekmunka. 

 

🇫🇷 VPN mögül pedig megtekinthető a francia sorozat, amely az Európai Parlamentben játszódik!

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Spájz: hol is vannak az oroszok? | Heti Feledy

Sziasztok! Ma áttekintjük, hogy milyen kisebb-nagyobb fondorlatok merülnek fel a bevett hadszíntereken és környékbeli országokban. Így a múlt heti hírhátterezés után most a sűrű verzió következik, hog

A háború rég zajlik a fejünk körül | Heti Feledy

Sziasztok! 2024 első negyedévének – és a hosszú húsvéti hétvégének – a zárásaként tegyünk egy lépést hátra, és szemléljük egy pillanatra madártávlatból, hogy milyen információs turmixban keringünk fél

A békaperspektíva sem békés | Heti Feledy

Sziasztok! A nemzetközi politika elemzésében gyakran abba a kísértésbe esünk, hogy kizárólag a nemzetállamok szemüvegén keresztül nézzük az eseményeket. Ez persze javarészt indokolt, a mai napig fajsú

bottom of page